HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Magnesium voor energie en spieren

Zoals jullie wellicht weten zijn wij ook de uitgever van Massage Magazine. In dit magazine stond in januari het volgende artikel over magnesium. Iets dat ook interessant is voor de schoonheidsspecialist. Magnesium is een veelzijdig mineraal dat veel wordt geadviseerd in de massage praktijk zowel voor inwendige als uitwendige toepassing. Tekst: Gonnie van de Lang www.vandelang.nl

Wat is magnesium
Magnesium is aanwezig in elke cel van ons lichaam, het grootste deel bevindt zich in de botten. Het is van doorslaggevend belang voor onze gezondheid. Magnesium is nodig voor onder meer:

  • De vorming van spieren en botten en versoepeling van gewrichten
  • De overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen
  • De ontspanning van het zenuwstelsel
  • Het versterken van de botten en tanden
  • Het verbeteren het geheugen en de leerprestatie
  • De energieproductie van de lichaamscellen.

Magnesium in voeding

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen en valt onder de oxidevorm. Het zit in volkoren graanproducten bijvoorbeeld volkorenbrood, groene groente, noten en zaden, bananen, melk en melkproducten en vlees. Tegenwoordig is de voeding door alle bewerkingen niet meer toereikend om voldoende magnesium binnen te krijgen met name wanneer er meer behoefte is bij bijvoorbeeld sporten en zware arbeid. Daarnaast bij zwangerschap, ouderen, vermoeidheid, drukke leefstijl, mentale overbelasting, slaapproblemen of in stressvolle periodes. Een tekort aan magnesium kan onder andere zorgen voor rusteloosheid, vermoeidheid en een verminderde weerstand.

Twee hoofdvormen

Magnesium is voor twee hoofdvormen zoals:

  • de spieren en energie
  • de mentale processen

Organisch of niet organisch

Magnesium bindt zich altijd aan een ander mineraal of aminozuur. Magnesium wordt onderscheiden in de organisch en de niet- organische gebonden varianten. De aminozuurchelaten zijn organische verbindingen en in het algemeen goed opneembaar voor het lichaam. Ze zijn gebonden aan magnesiumzoutenbijvoorbeeld citraat, tauraat, malaat, bisglycinaatkomen voor in de ‘levende’ natuur zoals in planten. Anorganische magnesiumverbindingen komen voor in de ‘niet levende natuur’ en zijn minder goed opneembaar (vooral bij een zwakke maag en darmen) en kunnen laxerend werken. Ze zijn gebonden aan oxide, sulfaat, chloride, carbonaatof hydroxide. 

Vormen van magnesium

  • Malaat (verbinding met appelzuur) speelt een belangrijke rol bij de energieproductie in de lichaamscellen. De best opneembare vorm voor het spierweefsel. Bij spierpijn en rusteloze of trillende benen.
  • Bisglycinaat (verbinding met aminozuur glycine) voor een goede geestelijke balans. Ondersteunt de geestelijke ontspanning voor het slapen gaan en zorgt voor verbetering van de stemming.
  • Tauraat (verbinding met taurine) bij geestelijke inspanning, verbetering van de gemoedstoestand en concentratie, voor het hart en de bloedvaten en voor een goede spierwerking.
  • Citraat (verbinding met citraat) ondersteunt in de energie en spierwerking.

Dosering

Dit kan per persoon en situatie verschillend zijn. 

Magnesium via de huid

Magnesiumchloride is een stof die wordt gebruikt bij de uitwendige toepassing van magnesium. Het wordt snel door de huid opgenomen. Het grote voordeel van de toepassing via de huid is dat acute problemen direct lokaal te behandelen zijn. Denk hierbij aan spierkrampen, spierpijnen, rusteloze benen of artrose.

Magnesium is in alle opzichten een meerwaarde voor de massage therapeut of schoonheidsspecialist.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Starters in de beautybranche by STUDIO PUUR – Bianca Goedhart
Magnesium voor energie en spieren

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord