HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Triggerpoint Reset Methode

Massage Magazine, Rubriek: “Opleiding in beeld”

De Triggerpoint Reset Methode (TRM) is een behandel & coaching traject voor het grondig oplossen van langdurige, stress- en spanning gerelateerde pijnklachten. De methode richt zich vooral op educatie/bewustwording, leefstijl en het loslaten van onbewust onderdrukte emoties. Optioneel aangevuld met zachte handgrepen waarmee pijn en triggerpoints via reflexen direct ‘gereset’ kunnen worden. De Triggerpoint Reset Methode is ontwikkeld door Tim van Orsouw.

Hoe ben je tot het ontwikkelen van deze methode gekomen?

“Na jarenlang te hebben gewerkt met dry needling en les te hebben gegeven in de bekende triggerpointmassage, ontdekte ik in 2013 via internet en op cursussen in de VS allerlei nieuwe, snellere en vooral ook pijnloze manieren waarmee ik triggerpoints en pijn in één keer kon resetten. Als neuromusculair therapeut raakte zo enthousiast over de mogelijkheden dat ik talloze verwante cursussen ging volgen in binnen-en buitenland, waarin ik leerde om via reflexmechanismes spieren in één keer te ontspannen. Al snel begon ik handgrepen te combineren en te perfectioneren, met als gevolg dat ik soms in één consult wel honderd verschillende triggerpoints bij mijn patiënten uit wist te schakelen. Dit was de geboorte van wat we nu ‘reset technieken’ noemen. Van het boek The Mind-Body Prescription van Dr. John E. Sarno leerde ik dat bij de meeste chronische pijn het onbewust onderdrukken van emoties de belangrijkste oorzaak bleek te zijn. Vanuit dat inzicht heb ik een totaalconcept ontwikkeld, wat we nu kennen als de Triggerpoint of Pijn Reset Methode. Het accent van de methode ligt daarbij op mind-body coaching.”

Wat leer je in de opleiding?

“Tijdens de opleiding leer je op de eerste plaats om chronische pijnklachten zoals fibromyalgie, rugpijn, hoofdpijn, nek- en schouderklachten op een pijnloze en natuurlijke manier op te lossen bij zowel jezelf als bij je cliënten. Je leert jezelf coachen in het ombuigen van tegenslagen, stress, ellende, ongewenste emoties en beperkende gedachten. Je ontdekt eveneens wat de onderliggende oorzaken en oplossingen zijn van niet alleen langdurige of steeds terugkerende pijnklachten, maar van andere destructieve afleiding strategieën zoals emotie-eten, nagelbijten, drinken en roken. In grote lijnen bestaat de opleiding uit vier componenten: Mind-Body Coaching en Zingeving, bestaande uit bewustwording, coaching vaardigheden, spirituele- en persoonlijke ontwikkeling om onbewust onderdrukte emoties te (h)erkennen en los te laten. Hands-on ‘reset technieken’ waarmee gewrichten, pijn, triggerpoints, spieren en fascia letterlijk soms in een handomdraai kunnen worden gereset. Leefstijl en Relaties zoals je eigen agenda indelen, sport, voeding, liefde, relaties, hobby’s, werk-privé balans etc. En tot slot Commerciële vaardigheden, zoals het samenstellen van jouw eigen unieke trajecten, het kiezen en vinden van de juiste cliënten, het verkopen van serieus geprijsde programma’s, marketing onderdelen zoals zichtbaarheid, testimonial video’s produceren, uitbesteden.”

Voor wie is de opleiding bedoeld?

“De opleiding is bij uitstek bedoeld voor de holistisch ingestelde, wat meer ervaren praktijkhouders die bijzondere resultaten willen boeken met het oplossen van langdurige pijnklachten en op zoek zijn naar dat laatste puzzelstukje en/of de lijm die alle stukjes aan elkaar kan plakken.”

Waarin verschilt deze aanpak van ‘gewone’ triggerpoint-behandeling?

“De Triggerpoint Reset Methode is dus compleet anders dan ‘gewone’ triggerpoint behandeling. Om verwarring te voorkomen noemen we het ook steeds vaker de Pijn Reset Methode, want de triggerpoints spelen eigenlijk tweede of derde viool bij ons. Puur inzoomend op de fysieke ‘triggerpoint reset technieken’, zijn dit de grootste verschillen:
– de reset technieken zijn compleet pijnloos en werken via reflex mechanismen via sensoren in de huid, fascia en/of pezen;
– de reset technieken geven geen napijn;
– we gebruiken het triggerpoint alleen als meetpunt om te checken of de reset gewerkt heeft, in plaats van als plek om te behandelen.We zien triggerpoints bovendien als een symptoom van een onderliggend probleem, niet als een oorzaak van klachten.”

Ervaringen van een cursist:

Milou van Kranen, eigenaar van praktijk Triggerpoint Reset Coach in Almere:

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“In 2017 heb ik voor deze opleiding gekozen omdat ik een grotere impact wilde maken met mijn praktijk. Ik zat letterlijk en figuurlijk vast. Ik kon zowel mijzelf als een groot deel van mijn cliënten niet echt vooruithelpen. Ik lapte ze elke keer weer op voor een paar weken, maar de klachten kwamen steeds terug. Ik had een goedlopende praktijk en ik had de allerbeste bedoelingen. Maar ik creëerde met mijn massagepraktijk eigenlijk een afhankelijkheidsrelatie, omdat mijn cliënten elke twee, vier of zes weken weer terug moesten komen. Dit voelde niet goed. Ik wilde het verschil maken voor mijn cliënten en ze écht van hun klachten afhelpen. 

Zelf had ik ook last van chronische pijn- en spanningsklachten, met name in mijn nek. En terugkerende hoofdpijn. Toen ik de Triggerpoint Reset Methode van Tim van Orsouw ontdekte, merkte ik al snel dat hij een hele andere aanpak had, en dat maakt mij enorm nieuwsgierig.”

Welk onderdeel vond je het interessantst?

“Wat ik het meest interessant vond aan de opleiding is dat Tim buiten de gebaande paden is gegaan met het creëren van deze methode. Hij is innovatief en heeft mij ontzettend veel geleerd, waardoor ik heel andere aanpak heb ontwikkeld in het tackelen van terugkerende pijn/spanningsklachten. Geen tijdelijke oplossing of symptoombestrijding, niet elke maand terugkomen om weer tijdelijk opgelapt te worden. Het is een totaalaanpak waarin alle aspecten die bijdragen aan het instandhouden van pijn worden onderzocht en aangepakt. 

Tim leert de cursisten zijn methode aan, maar stimuleert mij en andere cursisten ook enorm om zelf verder te onderzoeken en ontwikkelen. Geen mens, therapeut of cliënt is immers hetzelfde. Dankzij Tim ben ik verslaafd geraakt aan het volgen van cursussen, het lezen van boeken en me persoonlijk verder te ontwikkelen. Ik blijf bijleren en heb mogen ontdekken dat ik zoveel méér in mijn mars heb!”

Wat is de meerwaarde van deze opleiding voor jouw massagepraktijk?

“De meerwaarde van deze opleiding voor mijn praktijk is dat ik een enorme groei heb doorgemaakt op allerlei vlakken. De impact die het heeft gehad op mijn leven is groot. Ik ben gegroeid als mens en ondernemer, zowel privé als zakelijk heb ik enorme sprongen gemaakt in korte tijd. Maar de allergrootste meerwaarde zijn de resultaten die ik bereik met cliënten en de voldoening die ik daaruit haal. Elke cliënt die zijn of haar doelen bereikt in een TRM traject maakt mij zo enorm gelukkig. Wat vroeger onmogelijk en ondenkbaar leek, zie ik nu keer op keer gebeuren in de praktijk. Cliënten die mij bijvoorbeeld foto’s sturen van hun eerste 10 km run. Of een jaar later langskomen omdat ze mij willen bedanken en laten zien hoe goed het met ze gaat. Dan maakt mijn hart een vreugdesprongetje!”

Wil je ook andere artikelen uit de serie “Opleiding in beeld” lezen? Neem dan abonnement op Massage Magazine. Artikel werd gepubliceerd in editie 4/2021.

Tekst: Saskia Petit / Foto: Tim van Orsouw

 

 

 

 

 

 

 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Nieuwe ingrediënten databank met wetenschappelijk onderbouwde informatie
Triggerpoint Reset Methode

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord