HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Myofascial release – Opleiding in beeld

Myofascia release heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen binnen de lichaamsgerichte therapie. Fascia is overal in het lichaam te vinden en het is overal mee verbonden. Omdat veel klachten ontstaan in de fascia of invloed hebben op de fascia, geeft deze milde behandeling veel effect bij een groot scala aan klachten. Menno Dam heeft een eigen massagepraktijk in Arnhem. Hij geeft als docent de driedaagse opleiding Myofascial release bij Esoterra.

Wat betekent myofacial release?

“Myofascial release is een behandelvorm die gericht is op de fascia. Dit alles omvattende en verbindende bindweefsel is van grote invloed op onze mobiliteit en speelt vaak een grote rol in pijnklachten. Het bijzondere van fascia is dat het heel snel reageert. Met een combinatie van zachte druk en een strekking maak je het weefsel bewust van de spanning waardoor direct een release ontstaat. Een belangrijk aspect van fascia is dat het het hele lichaam met elkaar verbindt. Als de fascia ergens contraheert, kan dat de rest van het lichaam beïnvloeden. Met de technieken uit deze training leer je de fascia weer losser maken met als resultaat een flexibelere en lossere fascia. Met myofascial release kan je als behandelaar doelgericht klachten laten verdwijnen. Het is een effectieve en pijnloze behandelvorm waarmee je mensen weer vrij en pijnloos kan laten bewegen.”

Menno Dam

Wat houdt de opleiding in?

“De opleiding bestaat uit negen lesdagen waarin de theorie direct gekoppeld wordt aan de praktijk. Het is dan ook een ‘hands on approach’ met veel doen en zelf ervaren.

Je leert technieken die specifiek worden ingezet om de fascia te behandelen. Naast verdieping in de anatomie, het ontwikkelen van je observatie en palpatievaardigheden wordt er ook veel aandacht besteed aan houdingspatronen en het Anatomy Trains-model van Thomas Meyer. Na de opleiding kun je een fascia-behandeling geven voor de meest voorkomende klachten, van hielspoor tot frozen shoulder. Binnen de opleiding is er veel aandacht voor de individuele student.”

Met een combinatie van zachte druk en een strekking maak je het weefsel bewust van de spanning waardoor direct een release ontstaat

Voor wie is de opleiding bedoeld?

“De opleiding is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het behandelen van (chronische) pijnklachten.  Belangrijk is wel dat er ervaring is met masseren en dat er een basiskennis aanwezig is over de anatomie.”

Wat is de meerwaarde van deze opleiding voor de masseur?

“De meerwaarde voor iedere masseur is dat deze behandelvorm snel, effectief en pijnloos is, daardoor niet belastend voor de cliënt. Door het toepassen van zachte technieken wordt ook de masseur zelf niet fysiek overbelast.”

Ervaring van een cursist:

Ilona Grundeler, eigenaar van massagepraktijk Paarse Boeddha in Bleiswijk:

“Doordat ik klachtgericht werk in mijn praktijk wilde ik een opleiding die mij verdieping kon geven in datgene wat ik wel al voelde maar niet echt wist hoe ik het kon behandelen. En het liefst op een zachtere manier. Dit heb ik met myofacial release gevonden.

De opleiding was erg interessant, vernieuwend en ik heb geleerd om nog meer te focussen op de lichaamshouding van de cliënt. In de lessen heb ik ervaren dat mijn lichaam ontzettend beperkt was in het bewegen. De docent liet de cursisten zelf ervaren hoe meer vrijheid in je lijf aanvoelde zonder dat je pijn ervaart. De opleiding heeft mij veel meer inzicht gegeven hoe de beweging van het lichaam gemaakt wordt.

Deze opleiding heeft mij veel meerwaarde gegeven. Vaak gebruikte ik diepe bindweefselmassage om de klacht te behandelen Dit gaf zeker vrijheid in het lichaam, maar de cliënt ervaarde vaak twee tot drie dagen spierpijn. Nu gebruik ik de Myofacial release technieken in mijn praktijk en de meeste van mijn cliënten vinden deze manier van behandelen prettig, de nasleep is minder heftig. Ook ervaren veel cliënten snel een lichter gevoel in hun lijf en ze hebben meer energie. De belasting voor mijn eigen lichaam is ook veel minder dan met een bindweefselmassage. Hierdoor kan ik meer cliënten per dag behandelen.”

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
  • Miriam
    18 september, 2021

    Ik mis een linkje naar de website over deze opleiding.
    Ik zou graag meer informatie willen lezen 😉

Vorige
Massage- Complementairvakbeurs 11 en 12 maart 2022
Myofascial release – Opleiding in beeld

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord