HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Hét beste voedingssupplement voor de huid. 5 stappen voor de juiste keuze

Voedingssupplementen voor de huid. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. De keuze is reuze, maar zie jij door de bomen het bos nog? Waar let je op bij het kiezen van een supplement dat het beste bij jou klant(en) past? Wat is veilig en waar vind je de informatie die je nodig hebt? Dit zijn vragen die wij dagelijks krijgen. In deze column delen we dé 5 stappen voor het kiezen van het juiste supplement voor huidverbetering. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx – Kennisinstituut voor Voeding & Huid

Voordat je verder leest willen we benadrukken dat de behoefte aan supplementen sterkt afhangt van diverse factoren, zoals leeftijd, geslacht, huidskleur, leefstijl, voedingspatroon, medisch verleden, medicatiegebruik, algehele gezondheid en behoeften. In Nederland komen weinig ernstige voedingstekorten voor. Echter, indien men ongezond en/of eenzijdig eet is onder andere de huid het laatste orgaan waar (essentiële) voedingsstoffen naartoe gaan. De huid is, samen met het haar en de nagels, het minst belangrijk om te overleven. Zonder ernstige voedingsdeficiënties in het lichaam kunnen er dus wel tekorten in de huid ontstaan die invloed hebben op de huidconditie en daarmee de huidgezondheid. In dat geval kunnen supplementen helpen om deze tekorten aan te vullen. Risicofactoren voor tekorten aan voedingsstoffen in de huid zijn onder andere overmatig lijnen, eetstoornissen, maag-darmresecties, drugsgebruik, alcoholisme, medicijngebruik (waaronder anticonceptie) en bepaalde ziekten.

Om te beoordelen of iemand gebaat is bij supplementen en om een keuze te maken voor een merk is gedegen kennis nodig. Heb je geen erkende voedingsachtergrond, werk dan samen met andere disciplines om samen tot de beste inzichten te komen voor jouw klanten. Je mag ons ook altijd om advies vragen, maar let op. Wij geven enkel objectief advies en zullen geen merken noemen. We helpen je graag zelf bewuste keuzen te maken. Onder andere door het stappenplan hieronder en we organiseren regelmatig webinars en ontwikkelen onafhankelijke opleidingen.

_________________________________________________________________________________________________________

Uitnodiging: Webinar ‘Supplementen en ingrediënten’ wegens succes verlengd! Nieuwe datum 15 november 10:00! 

Dit wordt een iets langere column dan jullie van ons gewend zijn. Er is ook zoveel over supplementen te vertellen. Wij willen dat je vooral de juiste informatie krijgt en zullen nooit met vage adviezen komen. Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over dit onderwerp. Dus vind je dit interessant en wil je nu exact weten welke ingrediënten, in welke verbindingen en doseringen nodig zijn voor een optimale huid- en haarconditie? En hoe je het beste etiketten kunt lezen en supplementen met elkaar kunt vergelijken? Dan hebben we iets leuks voor je. Op 15 november vindt namelijk voor de tweede keer het webinar ‘Supplementen en ingrediënten’ plaats. Het webinar is voor iedereen toegankelijk en wordt opgenomen, dus schikt de datum en tijd jou niet, schrijf je dan toch in, zodat je een persoonlijke terugkijklink ontvangt!

_________________________________________________________________________________________________________

Stap 1. Check de verpakking
Deze meeste ingrediënten in voedingssupplementen zijn erg gevoelig voor achteruitgang onder invloed van licht, lucht en vocht. Een goede verpakking kan ervoor zorgen dat de ingrediënten beschermd blijven tegen zogeheten degradatie. Helaas zien we dat veel merken hierop bezuinigen, denk aan los poeder in een zak of in een pot. Er kunnen misschien goede ingrediënten in een supplement zitten, maar als deze in een pot zitten die dagelijks wordt geopend, gaat de kwaliteit en dus werkzaamheid heel snel achteruit. Binnen een paar dagen zit er al niet meer in het product, wat erin hoort te zitten. Zeker als het om antioxidanten gaat. Deze gaan letterlijk verloren. Met name vitamine C, vitamine E en carotenoïden, zoals betacaroteen, lycopeen en astaxanthine zijn erg instabiel.

Kies dus altijd een product dat per dosering verpakt zit. En laat je keuze dus niet vallen op een los poeder in een pot. In capsules en tabletten zijn de ingrediënten nog enigszins beschermd door het omhulsel of de coating. Maar deze bevatten vaak additieven, waaronder titaniumdioxide wat mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Het beste kun je dus kiezen voor een poeder, zonder toevoegingen, dat verpakt zit in een stick of sachet. En als je toch voor een capsules of tabletten gaat, zorg dan dat deze verpakt zijn in een blister, dat is zo’n strip waar je de supplementen uit kunt drukken.

Stap 2. Skip de vage ‘skinboosters’
Technisch en wetenschappelijk gezien is het onderscheid maken tussen hoogwaardige producten en ‘gebakken lucht’ is geen rocket science. Wat het zo moeilijk maakt zijn de broodje aap verhalen. Zoek op het internet naar wat goed is voor de huid en je komt direct een hele hoop webshops, artikelen, blogs en andere informatiebronnen tegen, maar wat is nu ‘waar?’ Veel adviezen en producten zijn gebaseerd op slecht bewijs. Wees gerust, wij zullen je geen (vage) supplementen adviseren op basis van slecht uitgevoerde studies bij muizen……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

DIT ARTIKEL IS EXCLUSIEF VOOR ONZE ABONNEES
Wil jij verder lezen over bewezen en niet bewezen ingredienten in supplementen? En wil de je overige stappen lezen om te komen tot de juiste keuze voor een supplement? Log dan snel in, onderaan het artikel. Ben jij nog geen abonnee? Er is al een online abonnement voor maar 39 euro per jaar! Klik hier indien je nog geen abonnement hebt: www.beauty-pro.nl/abonnementen. Heb je wel een abonnement? Log onder de kennismaking van het KIVH snel in om dit interessante artikel verder te lezen! 

_________________________________________________________________________________________________________

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid

Het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt


Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen. Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.

_________________________________________________________________________________________________________

 

 

Exclusief!

Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
Artikelen exclusief voor abonnees
Hét beste voedingssupplement voor de huid. 5 stappen voor de juiste keuze

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord