HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Voeding, huid & gezondheid: Vernieuwing (autofagie)

De natuur met haar seizoenen laat het ieder jaar in alle eenvoud en schoonheid zien: alles wat bestaat is aan verandering onderhevig. Een eindeloze cyclus van ontstaan, tot bloei komen en weer afgebroken worden in haar bouwstenen speelt zich voor onze ogen af. En wij zijn er zelf een onderdeel van, niet alleen wat betreft ons lichaam, maar ook alle andere aspecten van ons leven veranderen mee.
Tekst: Dr. Anna Kruyswijk – van der Heijden (arts, niet praktiserende en eigenaresse van jouwvoeding.com)

Ons lichaam heeft haar eigen strategie om zich te vernieuwen, zowel op het niveau van organen en weefsels in de vorm van ontsteken, ontgiften en uitscheiden, als op het niveau van de cellen. Cellen hebben het fenomenale vermogen tot autofagie: zichzelf opeten. Alle onbruikbare onderdelen en ongewenste stoffen in de cel worden tijdens autofagie omgeven met een fagofoor, die vervolgens samensmelt met blaasjes (lysosomen) waarin zich enzymen bevinden, tot een autolysosoom. Deze enzymen ontbinden de onbruikbare en ongewenste elementen tot hun bouwstoffen, en die worden dan ofwel gebruikt als nieuwe onderdelen van een cel, ofwel als brandstof voor de vorming van energie, ATP ofwel Adenosine Tri Phosphaat. Door autofagie vernieuwt een cel zichzelf dus, en dit blijkt zeer gunstig voor onze gezondheid te zijn. Nieuwe cellen zijn namelijk veel minder onderhevig aan verval en ontsporing: autofagie helpt chronische ziekten en kanker te voorkomen, en remt verouderingsprocessen, ook van de huid.

Wetenschappelijk onderzoek richt zich momenteel vooral op het blokkeren van remmende moleculen op autofagie in de cel, door middel van geneesmiddelen. Je kunt ook vanaf de andere kant kijken, en dingen gaan doen die autofagie bevorderen, en daar zijn nogal wat mogelijkheden voor. Minder eten en niet de hele dag door ‘grazen’, evenals intensief bewegen, blijken autofagie te bevorderen. Vooral eten binnen een tijdvenster, Time Restricted Feeding genaamd, is zinvol. Hierbij eet je bijvoorbeeld alles tussen 8 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds, of in een strakker schema, tussen 10 en 18 uur. Daarbuiten niets eten, alleen drinken. Ketogene voeding bevordert autofagie eveneens, evenals curcuma, mariadistel en resveratrol. Ook het vermijden van pesticiden, die een remmende invloed hebben op autofagie, is aan te bevelen.

Alles heeft zijn eigen tijd en tempo. Wijzelf kunnen de principes van autofagie in ons leven gebruiken, zeker in de snelkookpan van onze huidige tijd, waarin we tal van zekerheden en dingen die we als vaststaand beschouwden, zijn kwijtgeraakt. Na de teleurstelling, angst en stress, is het de vraag hoe wij gaan antwoorden. ‘Autofagie’ betekent dan ‘jezelf opnieuw uitvinden’. Dit proces volgend, kijk je naar wat er allemaal in jouw systeem onbruikbaar is geworden en klaar is om opgeruimd te worden. Dit veeg je bij elkaar, bekijkt het nog eens goed in al haar aspecten, en laat het uit je systeem gaan in een denkbeeldige afvalput, of in een zeepbel die in de lucht verdwijnt. Daarna onderzoek je welke kwaliteiten te hebt, en hoe je die kunt ontwikkelen en kunt inzetten voor je nieuwe zelf. Vertrouwen in de zelforganiserende en zelfhelende kracht van het leven is hierbij onontbeerlijk. En vertrouwen in en liefde voor jezelf. Ga ervoor!

Afscheid Anna
Wie vakmagazine De Beauty Professional leest, weet dat Anna vanaf de start van ons vakmagazine – 3 jaar geleden – betrokken was als expert in voeding. Afwisselend schreef zij de ene maand een column en de andere maand een groter artikel over voeding en de huid. Om prive redenen heeft Anna – naar eigen zeggen – met pijn in haar hart besloten haar werkzaamheden voor De Beauty Professional neer te leggen. Dit is haar laatste column. In vakmagazine De Beauty Professional, die volgende week verschijnt, staat haar laatste artikel.
Bij deze willen wij Anna bedanken voor de fijne samenwerking en voor alles wat ze ons geleerd heeft. BEDANKT ANNA! Voor al jouw inzet, kennis en mooie artikelen. Uiteraard ook voor de mooie presentatie die je namens ons hebt gegeven bij de beautybeurs. Vol zat het! En de boekjes die we hadden laten maken met jouw artikelen waren binnen no time weg. Dat was natuurlijk niet voor niks! Je hebt alle beautyprofessionals heel veel geleerd. We vinden het jammer dat het hier stopt, maar wensen je heel veel sterkte en succes met alles wat komen gaat.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
Rubriek ‘In the mix’: 7 jaar Zkins Huidstudio
Voeding, huid & gezondheid: Vernieuwing (autofagie)