HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Phytopeptiden op basis van stamceltechnologie

Phytopeptiden, bio- en stamceltechnologie: als schoonheidsspecialist moet je bijna een chemische achtergrond hebben om overal kennis van te hebben. Daarom zochten we het uit en vroegen we deskundigen wat de termen precies inhouden. Ook checkten we bij hen over wat voor soort stamcellen we het hebben in cosmetica en waarom deze effectief zijn bij huidverbetering.
Tekst: Patricia Akkermans

Dit artikel verschijnt binnenkort in de oktobereditie van het vakmagazine De Beauty Professional. Hierbij alvast een voorproefje. Wil jij het hele artikel lezen en niks meer missen? Neem dan een abonnement! Klik hier: https://beauty-pro.nl/abonneren/.

Hoewel stamceltechnologie nog in de kinderschoenen staat, verwachten medici er veel van. Want bij ernstige ziekten, zetten ze stamcellen vaak in om te zorgen dat patiënten genezen. Dit komt doordat stamcellen nieuwe cellen kunnen voortbrengen en zichzelf kunnen vernieuwen. En daar heeft de cosmeticabranche ook heel veel interesse in. Daarom hoor je veel over stamceltechnologie bij het samenstellen van hoogwaardige beautyproducten. Maar gaat het over dezelfde soort stamcellen als in de medische wetenschap?  

Als ingrediënten direct uit de natuur komen, zijn ze soms te agressief. Ook zijn deze werkstoffen niet stabiel. Daarom gebruiken we biotechnologie.

Plantaardige oorsprong 
We namen contact op met Gova Ingredients in Hoogerheide. Dit is een bedrijf dat cosmetica-ingrediënten distribueert. Sinds kort kunnen laboratoria die cosmetica ontwikkelen ook bij Gova Ingredients terecht voor ingrediënten op basis van stamcelextracten. Met deze werkstoffen ontwikkelen ze bijvoorbeeld crèmes en serums voor de droge of vette huid. Gerben Potters, technical manager bij Gova Ingredients: “De stamcelextracten die wij op de markt brengen, komen uit kamilleplanten die groeien in Korea, Japan, Taiwan en China. De stamcelextracten worden verkregen uit de phytoplacenta van de plant, die zich in de bloem bevindt. De extracten zijn bewerkt tot phytopeptiden. Hiermee bedoelen we peptiden die een plantaardige oorsprong hebben.” 

Toepassing in cosmetica  
Als we zoeken naar cosmeticabedrijven die producten met stamcelextracten aan schoonheidssalons leveren, komen we bij een aantal leveranciers terecht. Zo is bijvoorbeeld een aantal producten van LOOkX Skincare en Janssen Cosmetics rijk aan stamcelextracten van planten. Charlotte Favot, internationaal trainster voor de twee merken, vertelt waarom ze deze werkstoffen graag toevoegen aan hun producten: “Al meer dan tien jaar gebruiken we de stamcelextracten van planten, omdat de ingrediënten heel effectief zijn. Zo gebruiken we bijvoorbeeld stamcelextracten van frambozen. Deze extracten hebben histamine remmende eigenschappen en verminderen daardoor bijvoorbeeld roodheid van de huid. Ook werken ze extreem anti-inflammatorisch. De extracten van de cactusvijg bijvoorbeeld hebben het vermogen om vocht vast te houden, wel vijftig keer meer dan gewone natuurlijke extracten. Uit de stamcelextracten halen we onder andere antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze concentraties zijn extreem hoog, daarom vinden we stamcelextracten van planten erg interessant. Je kunt direct resultaat zien in en op de huid.”

Uit de stamcelextracten halen we onder andere antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze concentraties zijn extreem hoog, daarom is het erg interessant.

Biotechnologie 
Favot vertelt dat stamceltechnologie een vorm van biotechnologie is. “Als ingrediënten direct uit de natuur komen, zijn ze soms te agressief voor de huid omdat ze niet huideigen zijn. Ook zijn deze werkstoffen niet stabiel. De ene keer bieden ze veel resultaat, de andere keer minder. Daarom gebruiken we biotechnologie, hiermee bedoelen we de techniek waarmee natuurlijke ingrediënten bewerkt worden, zodat ze wel geschikt zijn voor de huid. Zo wordt het plantenmateriaal in de laboratoria huideigen gemaakt en gestabiliseerd. Maar biotechnologie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om hyaluronzuur te ontwikkelen. Vroeger werd dierlijk materiaal toegepast en werd het uit hanenkammen gehaald. Tegenwoordig komt het bijvoorbeeld uit suikerbieten. Maar deze moleculen zijn heel groot en moeten dan nog bewerkt worden. En dat kan ook met biotechnologie. 
Peptiden of eiwitten, die gehaald worden uit de extracten van de plantstamcel, hebben verschillende functies. Zo kunnen ze als signaalpeptide, dragerpeptide, enzymremmer of neurotransmitter remmer werken. We voegen ze toe om een huiddoel te bereiken.”

Meer lezen? Het volledige artikel verschijnt binnenkort in Vakmagazine De Beauty Professional. Mis het niet en vraag een abonnement aan, dan krijg je er ook nog een mooi cadeau bij!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Leren van vakgenoten – Ilona Westera van Believe in Beauty
Phytopeptiden op basis van stamceltechnologie

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord