Vermoedelijk iets als: ‘Vermijd varkensvlees, zuivel en chocolade’. Een veelgehoord advies, maar hoe praktisch en volwaardig is dit? Grote kans dat jouw klant hier nog vraagtekens bij heeft. In deze column willen we je inspireren verder te kijken dan het elimineren van voedingsmiddelen en voedingsadvies juist positief in te zetten als onderdeel van de acnebehandeling.
Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)
Bovengenoemde voedingsmiddelen worden vaak beschouwd als componenten die acne kunnen verergeren. Zo wordt het westerse voedingspatroon, met veel suiker, geraffineerde granen, eiwitten en vet, in verband gebracht met acne. Berichten over een mogelijke samenhang zijn echter veelal gebaseerd op individuele gevallen, maar ook op epidemiologische studies die aantonen dat populaties die weinig vlees, granen en zuivel nuttigen geen last hebben van acne.
Wat zegt de wetenschap nu eigenlijk?
Onderzoekers suggereren dat het verband tussen voeding en acne onder andere te maken zou hebben met de glycemische lading. Voeding met een hoge lading (bv. suikerrijke voeding) zorgt voor snel stijgende insulinespiegels. Dit kan indirect de synthese van het hormoon DHT (dihydrotestosteron) stimuleren, dat verhoogd is bij pubers met acne.
In de praktijk is ook veel belangstelling voor zuivel en acne. Hoewel gedegen oorzaak-gevolg studies ontbreken, zijn er wel aanwijzingen dat dit mogelijk komt door de aanwezigheid van hormonen en wei-eiwit in (vooral magere) zuivel. Tevens is melkconsumptie geassocieerd met hogere IGF-I waarden. IGF-I is een insuline achtige stof. Als deze verhoogd is kan de proliferatie van keranytocyten toenemen. Iets wat je juist niet wilt zien bij mensen met acne.
Praktisch en volwaardig voedingsadviezen
Met deze kennis lijkt het een logisch advies om zuivel te beperken. Maar vraag jezelf dan eerst af of dit advies wel echt gezond is. Want als jij jouw klant adviseert zuivel te beperken, hoe zorg je er dan voor dat jouw klant er een volwaardig voedingspatroon op nahoudt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Geef jouw klant een lijstje mee met alternatieven die verrijkt zijn met onder andere calcium, riboflavine en vitamine B12. Zo maak je de klant niet alleen blij en gemotiveerd met een zeer praktisch advies, je denkt ook aan de algemene gezondheid van de klant.
Een visoliecapsule is niet voldoende
Wat we ook vaak zien in de praktijk is dat er heel gemakkelijk voedingssupplementen worden ingezet bij acne. Bijvoorbeeld de zogenaamde ‘meest zuivere’ omega-3-visolie capsules, met een flink prijskaartje. Echter, of de ernst van acne hier nu van afneemt, dat is nooit hard bewezen. Bovendien zullen omega-3-visolie capsules in een pot snel oxideren, wat de (huid)gezondheid niet te goede zal komen. Sterker nog, niet de omega-3-inname, maar een te hoge omega-3-omega-6-ratio in de voeding speelt een mogelijke rol bij inflammatoire acne. Met een supplement, met slechts één of twee gram visolie ga je die ratio niet naar beneden krijgen. Daar is gedegen voedingsadvies én gedragsverandering voor nodig. Stimuleer bijvoorbeeld de visinname en raad fastfood zoveel mogelijk af.
Voor als je het écht goed wilt doen
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wetenschappelijke inzichten en adviezen die je kunt geven als onderdeel van de acnebehandeling. En als je het écht goed wilt doen, blijft het daar niet bij. Want wist jij dat medicamenteuze acnebehandelingen, zoals de anticonceptiepil, antibiotica en isotretinoïne invloed kunnen hebben op de voedingsstatus? Heb je hier kennis van en weet je hoe je jouw klanten het beste kunt adviseren rondom deze behandelingen, dan valt er nog zoveel meer gezondheidswinst te behalen. Dus, wat zeg jij als jouw klant jou vraagt om voedingsadvies bij acne?
Er is nog zoveel meer te bereiken met voeding en suppletie, je moet alleen weten hoe. Bij het KIVH helpen we jouw graag door wetenschap praktisch toepasbaar te maken, zodat jij het beste kunt halen uit jouw behandelingen voor blijvend resultaat. Op 19 april 2021 introduceren we de nieuwe opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’. In deze opleiding leer je hoe je deze hulpvraag op de juiste manier kunt beantwoorden. Zorg dat je erbij bent! Aanmelden kan via deze link.
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.
Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen. Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie.
Chittra
24 februari, 2021Er zijn genoeg mensen die varkensvlees of gevogelte eten. De ene huid is de ander niet. Voel zelf aan wat je wilt eten, je zal zelf al gauw genoeg aanvoelen hoe je eten (voedsel) valt. Zodra je bij een gerecht een akelig gevoel hebt, stop dan acuut ermee. Eet dan wat anders. Drink elke ochtend op een nuchtere maag een grote kop gekookt heet water. Dit is puur ayurvedisch.
Eet wat je lust, maar let wel niet te veel van alles. Geen enkele diëtist kan jou de juiste dieet voorschrijven. Jij alleen weet wat goed voor jezelf is maar je moet wel een grote portie zelfvertrouwen hebben om zelf je lichaam te vormen, zo ook je geest .Uiteindelijk je geest bepaalt alles voor je. Zo ook je eetpatroon.