HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Vrouwen en hormonen

Kort geleden sprak ik via Zoom met de Deense hoogleraar Mette Hansen. Leuke vrouw. En super gemotiveerd over het onderwerp dat haar na aan het hart ligt: het effect van vrouwelijke hormonen.

Dat is belangrijk, want als vrouwen in de overgang komen, ervaren zij een versneld verlies van spieren en kracht.

Spieratrofie

Spieratrofie (het dunner en minder krachtig worden van je spieren) kan een gevolg zijn van een natuurlijk verouderingsproces én van vermindering van het vrouwelijke hormoon. Zou daar niets tegen te doen zijn? De Deense hoogleraar Mette Hansen is daarin hoogst geïnteresseerd en zij doet daar op haar afdeling Volksgezondheid aan de Aarhuis Universiteit onderzoek naar.

De Deense professor vertelt in het Massage Magazine 5/2021 welke maatregelen je kunt nemen om spieratrofie – ten gevolge van het natuurlijk verouderingsproces én door vermindering van het vrouwelijke hormoon na de overgang – te verminderen of voorkomen. En wat massage daarbij voor een rol kan spelen. En wist je dat er een nauwe samenhang bestaat tussen minder of niet menstrueren en niet voldoende eten als je gaat sporten?

Oestrogeen

Het hormoon oestrogeen heeft een belangrijk effect op vrouwen. Niet alleen tijdens en na de menopauze, maar ook rond de menstruatie. Zo hebben jongeren een veel grotere kans op letsel van gewrichtsbanden doordat toename van dit hormoon tijdens de ovulatie fasciaal weefsel zachter maakt. Mette onderzoekt mogelijkheden waardoor het weefsel minder gevoelig wordt voor blessures. Lees verder in het in 2021 verschenen nummer 5 van Massage Magazine.

Massage bekkenbodem

Nog zo’n mooi onderwerp dat ik voor Massage Magazine mocht uitwerken: aandacht voor de (functie van de) bekkenbodem. Meer dan een miljoen mensen hebben daar klachten van, maar er bestaat nog steeds een grote gêne om daarmee naar een arts of bekkenfysiotherapeut te gaan.

Massage helpt

Het is jammer, volgens de geregistreerd bekkenfysiotherapeut Marianne Voet dat niet veel meer vrouwen met klachten een expert weten te vinden: “Met onder meer massage en oefeningen kun je veel vrouwen helpen die last hebben van onder andere pijn, blaasontsteking, urineverlies, verzakking en pijn bij vrijen.”

Voelbewustzijn

Wist je dat veel vrouwen een blaasontsteking krijgen doordat hun bekkenbodemspieren overactief zijn? En doe niet standaard spierversterkende oefeningen als je bijvoorbeeld last hebt van ongewild urineverlies. Haptotherapeut Annemarie Reilingh merkt dat bij veel vrouwen het voelbewustzijn niet volledig ontwikkeld is.

Online training

Annemarie: “Dan weet je niet of je spieren wel of niet aangespannen zijn.” Dat is voor haar dan ook de reden om te masseren om klachten te voorkomen of te verhelpen. Maar niet iedereen durft met vragen naar een deskundige te gaan. Een online training kan dan uitkomst bieden (met een mooi korting voor de abonnees van Massage Magazine).

Tekst: Lizet van Triet / Op de foto: Mette Hansen

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Back to (almost) normal!
Vrouwen en hormonen

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord