HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Wat heeft de beautyprofessional aan het aanvullend steunpakket? NIKS!

Gisteravond was er een persconferentie over een uitbreiding van de steunmaatregelen. Hierin werden ook specifiek kleine ondernemers en beroepen als kappers en pedicures aangehaald. Maar, kunnen wij als beautybranche nu ook iets met deze steunmaatregelen? Het antwoord is: Nee. Wederom teleurstelling en verdriet. Op social media zien wij de verhalen verschijnen die de specialistes uit het hart vertellen. “We willen er niet mee te koop lopen, maar we hebben het moeilijk!” En dat verhaal proberen we al een tijd te vertellen. Zo ook ANBOS, maar het leek tevergeefs. Wij vroegen brancheorganisatie ANBOS om een reactie.

ANBOS: Aanvullend steunpakket een absolute mismatch met de
ondernemers in schoonheidsverzorging!


De overheid gaf aan dat zij een forse uitbreiding doen op het steun- en herstelpakket. Maar zelfs met aanpassingen komen de meeste beautyondernemers nog steeds niet in aanmerking. Onderaan dit artikel lees je exacte wat de overheid over de steunpakketten communiceert, maar helaas hebben de meeste beautyondernemers en alsnog niets aan. Uiteraard hebben wij meteen brancheorganisatie ANBOS om een reactie gevraagd. Zij deelde ons het volgende mee:

Wat is jullie reactie op het aanvullend steunpakket?
“Wij zijn zeer teleurgesteld: het aanvullend steunpakket is een absolute mismatch met de ondernemers in de schoonheidsverzorging. Het pakket is vooral gericht op andere branches. De beroepsgroep van schoonheidsspecialisten wordt hierin nauwelijks meegenomen.

 • De tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt verhoogd. Dat is heel mooi als je aan de voorwaarden voldoet. Maar ook met dit nieuwe pakket komen schoonheidsspecialisten niet in aanmerking voor steun. De voorwaarden voor TVL moeten worden versoepeld. De drempel voor vaste lasten en het percentage omzetverlies moet omlaag, vinden wij.
 • Ook is de partnertoets bij de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers (Tozo) nog steeds van kracht. Tijdens de eerste lockdown was er geen partnertoets. Waarom nu ineens wel? De nood is nu veel hoger. De reserves bij ondernemers zijn op. Onze achterban heeft nu geld nodig! Haal die partnertoets weg, dat zou een hoop schelen.

Wat gaat/kan ANBOS verder nog doen?
ANBOS: “Onze pijn zit in het niet meegenomen worden in de solidariteit. Rutte heeft gezegd dat bedrijven die van de ene op de andere dag worden gesloten, op steun moeten kunnen rekenen. Dat is een kwestie van fatsoen en solidariteit, zegt hij. Laat dat fatsoen ook zien in de steunmaatregelen voor de ondernemers in de schoonheidsverzorging. 90% komt nergens voor in aanmerking. Waar is de solidariteit vragen wij ons af? Wij doen wederom een beroep op het demissionair kabinet om met ons in gesprek te gaan. Want tussen de gepresenteerde steunmaatregelen en het recht op steun, is solidariteit verloren gegaan.”

Premier Rutte, waar is de solidariteit gebleven?


Wij van De Beauty Professional hebben er eigenlijk geen woorden meer voor. We kunnen alleen zeggen: hou vol! ANBOS zal voor jullie blijven vechten. En dat moeten jullie zelf ook doen! Blijven vechten! Vergeet niet dat het initiatief Beautysector in de Kou ook al eens is opgepakt. Het mocht niet baten, daar de motie werd afgewezen, maar dat wil niet zeggen dat we moeten stoppen met vechten. We hadden voor nu allemaal gehoopt op steun, op solidariteit zoals Rutte dat mooi zei. Dat is er nog niet. Maar geef niet op!


Hieronder kun je lezen wat de uitbreidingen van de overheid precies inhouden
(artikel van de Rijksoverheid):

Forse uitbreiding steun- en herstelpakket
Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacris is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.

TVL
Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit, en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun. De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85% subsidie van de vaste lasten gerelateerd aan het omzetverlies, vanaf 30% omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-MKB.
Om ook kleine ondernemers zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1500 euro. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL. Met de uitbreiding van de TVL is een totaalbedrag van ca. 3,8 miljard euro gemoeid voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.

NOW en Tozo
De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft tien procent. Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart.
Voor de Tozo geldt dat ondernemers deze uitkering vanaf 1 februari 2021 kunnen aanvragen met terugwerkende kracht vanaf de voorafgaande maand: op 1 februari 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 januari 2021. Op 1 maart 2021 kan de Tozo vanaf 1 februari worden aangevraagd.
Per 1 april gaat de verlengde Tozo in. In deze zogenoemde vierde verlenging zou sprake zijn van een vermogenstoets. Het kabinet ziet echter af van de invoering daarvan. Wel zal ook bij Tozo 4 een aanvraag met terugwerkende kracht gelden. Op 1 mei 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 april. Het is niet mogelijk om vanuit Tozo 4 nog aanvragen te doen voor Tozo 3 (in de maanden januari tot en met maart 2021).

Starters
Het kabinet voert een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De precieze invulling wordt nog vastgesteld. De regeling, die zoveel mogelijk wordt gebaseerd op de TVL, geldt zowel voor het eerste als tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode voor deze bedrijven zal het derde kwartaal van 2020 zijn. Starters gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in het eerste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van 2021 kunnen de starters die gestart zijn tussen 1 januari en 15 maart 2020 alleen van de aparte startersregeling gebruikmaken. Het kabinet hoopt het loket in mei te kunnen openen. Naar verwachting kost deze regeling tussen de 55 en 70 miljoen euro per kwartaal. Starters kunnen ook gebruikmaken van corona-overbruggingskredieten tot maximaal 35.000 euro. Voor de corona-overbruggingskredieten is in totaal 70 miljoen euro voor beschikbaar.

Belastingmaatregelen
– Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 juli 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schuift ook op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Zij krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.
– De Belastingdienst wil daarnaast samen met schuldeisers en schuldhulpverleners – als onderdeel van het Time-out arrangement (TOA) – soepeler gaan kijken naar het gericht kwijtschelden van (belasting)schulden, voor als een terugbetalingsregeling niet voldoende is. Doel is dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar gereed is. De Belastingdienst zal in afwachting hiervan al ingediende saneringsverzoeken aanhouden als de ondernemer daarom vraagt.
– Het is goed mogelijk dat we in de toekomst meer gaan thuiswerken. Daarom onderzoekt het kabinet voor na de crisis de vormgeving van belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande reiskostenvergoedingen.
– Dit jaar kunnen werkgevers zo’n vergoeding ook via de werkkostenregeling geven. Deze regeling wordt opnieuw verruimd, net zoals vorig jaar. Daarnaast kunnen werkgevers tot 1 april 2021 bestaande vaste reiskostenvergoedingen opnieuw onbelast vergoeden.
– Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis te maken hebben met een omzetdaling, kunnen in 2021 weer het zogenaamde gebruikelijk loon lager vaststellen. Hier zijn wel nieuwe voorwaarden aan verbonden, vergelijkbaar zoals bij andere steunmaatregelen. 
– Het urencriterium dat geldt om gebruik te maken van bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek) wordt wegens de coronacrisis opnieuw versoepeld tot 1 juli 2021.
– Ook verschillende andere belastingmaatregelen worden verlengd tot 1 juli 2021, zoals het btw-nultarief op mondkapjes en het fiscaal mogelijk maken van de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen. 
– Met de extra belastingmaatregelen is in totaal een bedrag van bijna 900 miljoen euro gemoeid.

Waar kunnen ondernemers en werkenden terecht?
Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.

Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via de eigen gemeente. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
 • Monique Diederen
  29 januari, 2021

  Het omzetten bij de gemeenten van de partnertoets zoals bij Tozo 1 moet geen probleem zijn. Ze hebben de ervaring al, dit wordt ook door anonieme ambtenaren gemeld.

  Wel de NOW verhogen voor de multinationals, maar de kleine zelfstandige blijft in de kou staan.
  Hier zijn geen woorden voor.

  Het beleid is voor de kleine zelfstandige ver te zoeken.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
ANBOS: Regels rondom contactberoepen in elke gemeente verschillend
Wat heeft de beautyprofessional aan het aanvullend steunpakket? NIKS!