HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Step-by-step: De kracht van stoelmassage

Posted on

Een echte pionier is Stefan van Rossum, directeur van en docent bij Esoterra. Als een van de eersten ging hij met zijn massagestoel langs bedrijven. De voordelen waren en zijn groot: “Het is laagdrempelig: je cliënt kan de kleding aanlaten. En, heel belangrijk in deze tijd van stress en burn-outs: het ontspant en maakt bewust van een disbalans van lichaam en geest.”

Massage is een geaccepteerd middel geworden om vitaal te blijven, zo merkt Stefan. “Dat geldt ook in bedrijven. Dit doordat het een positieve uitwerking heeft op de algehele gezondheid. Wist je dat ruim 70% van de ziekteverschijnselen voortkomt uit een vorm van stress? De huidige maatschappij kenmerkt zich door een hoog gehalte daaraan. Wat is er mooier dan dat jij ontspanning kunt aanbieden. En nog wel op de werkplek bovendien.”

Ontspanning

Net zoals je verschillende massages kunt geven op de stoel, zijn er ook diverse uitwerkingen mogelijk. Stefan focust zich op ontspanning. Daarvoor gebruikt hij zes verschillende technieken uit zowel oosterse als westerse massages, zoals drukpuntmassage, effleurages en petrissages: “Voor het ontwikkelen van de basisbehandeling gingen wij uit van die grepen die als het meest prettig en ontspannend ervaren werden. Uiteraard kan de aanpak per cliënt verschillen, afhankelijk van de situatie en diens wens. Maar de algemene voordelen van een bedrijfsmassage blijven, zoals een betere doorbloeding van de spieren, het verbeteren van de afvoer van afvalstoffen, het bevorderen van diepere ademhaling wat meer zuurstof oplevert en meer ontspant.”

In de Tweede Kamer

Toen Stefan bijna dertig jaar geleden startte met het masseren van Tweede Kamerleden van een politieke partij, waren leden van andere partijen nieuwsgierig: wat gebeurde daar? Stefan: “Net als bij bedrijven waar ik met mijn stoel langs verschillende afdelingen naar de massageruimte liep, trok dat de aandacht. Men sprak er met elkaar over en degenen die behandeld waren, vertelden over hun positieve ervaring. Er waren zelfs mensen die hun rooster omgooiden om toch maar op de dagen dat ik langs kwam een massage in te kunnen plannen.” Vandaag de dag is die aandacht er nog steeds: “Dat is de kracht van een stoelmassage: het is heerlijk om te ondergaan en mensen ontspannen erdoor.” Daarnaast merkt Stefan dat het een mooie manier is om een eigen praktijk te starten of te laten groeien.

Groeiende praktijk

“Door stoelmassages te geven, kun je al snel omzet draaien. Bovendien heeft het een spin-off naar jouw eventueel elders gevestigde eigen praktijk: je cliënt ziet wat je te bieden hebt en kan gebruikmaken van dat bredere aanbod.” Een ander voordeel is dat je met een eenvoudig verplaatsbare stoel makkelijker tijdens bijvoorbeeld evenementen kunt masseren: “Juist in dit solitaire vak biedt dat een leuke afwisseling.” Hij heeft zelf goede herinneringen aan behandelingen die hij op het strand, in musea en tijdens beurzen gaf. Daarnaast kon hij er met collega’s sparren én merkte hij dat zijn praktijk erdoor groeide.

‘Stoelmassage is laagdrempelig, het ontspant en maakt
bewust van een disbalans van lichaam en geest’

Karate-houding

Tijdens de lessen die Stefan geeft, komen verschillende vakken aan bod. Zoals ondernemingsvaardigheden. En ergonomie. Stefan: “Het is heel belangrijk dat jouw eigen houding ergonomisch verantwoord is om klachten bij jezelf te voorkomen en jouw energie te behouden.” Zo benoemt hij de zogenaamde ‘karate-houding’ als ideale positie om druk mee te geven: “Die bereik je door je voorste knie naar voren te buigen waardoor je eenvoudig – zonder krachtsinspanning en met gebruikmaking van de zwaartekracht de druk op je handen kan vergroten.” Een andere positie die hij doceert is die van het leunen aan de bar: “Door deze barhouding kun je onder meer tijdens knedingen zowel ontspannen als dicht bij je cliënt staan.”

Stoelmassage 1
Foto 1
Stoelmassage 2
Foto 2
Voorbereiding

Uiteraard is voor een maximale ontspanning de houding van je cliënt eveneens essentieel: “Bij de meeste stoelen kun je onder meer het hoofdsteungedeelte en de hoogte van de stoel instellen. Geef daarnaast aan dat als een techniek onaangenaam aanvoelt, het belangrijk voor jou is om te weten.” Stefan start met effleurages over rug en bovenarmen, waarbij hij van boven naar beneden strijkt. Hij gebruikt daarvoor verschillende technieken en snelheden. Een greep die volgt is het wiegen (foto 1): “Dit is een mobilisatietechniek uit de holistic pulsing.” Daarvoor legt hij een hand net onder de nekwervels en de andere hand op de onderkant van de rug. Dan wiegt hij het gehele lichaam zachtjes heen en weer.

‘Bedrijfsmassage biedt een mooie manier om een eigen praktijk te starten of te laten groeien’

Dubbele schouderdraai

De nek en schouders komen vervolgens aan bod. Stefan: “Door het vele schermgebruik zie je veel spanning in genoemde gebieden. Als je daar de aandacht op vestigt, help je werknemers om zich daar bewust van te worden. Hierdoor kunnen ze vaak al direct meer relaxen.” Op foto 2 laat de docent een dubbele schouderdraai zien. Hij pakt beide schouderbladen vast en draait ze voorzichtig, om en om, naar boven en naar buiten. Zijn tip hiervoor? “Als jijzelf iets naar voren leunt met je lichaam, komt er meer druk op je handpalmen en hoef je minder kracht te zetten.”

Stoelmassage 3
Foto 3
Stoelmassage 4
Foto 4
Elleboog

Het ziet er voor de cliënt vaak enger uit dan het werkelijk is, het inzetten van een eigen elleboog: “Die gebruik je voor de aanpak van drukpunten. Dat kan zeer gevoelig zijn; vraag daarom aan je cliënt of dit nog als aangenaam ervaren wordt.” Op foto 3 zie je dat Stefan net naast de wervelkolom met zijn elleboog druk geeft. Hij gaat daarmee van de bovenkant naar de onderzijde van het schouderblad. “Deze techniek kun je overigens ook – al dan niet vibrerend – met je duim uitvoeren.” Uit de Chinese massage komt de zogenaamde crunch (foto 4): met de knokkels van zijn vuisten geeft Stefan een draaiende druk, waarbij hij van zijn pink naar zijn wijsvinger draait.

Stoelmassage 5
Foto 5
Stoelmassage 6
Foto 6
Knijptang

De greep die de docent op de nek laat zien, noemt hij de knijptang (foto 5). Daartoe pakt hij de spieren tussen zijn duim en vingertoppen en geeft daar druk mee. Vervolgens laat hij zijn vingers en duim naar elkaar toe glijden. En op het hoofd laat hij het ‘kammen’ zien (foto 6): “Plaats daarvoor je vingertoppen naast elkaar en laat ze vanaf het midden van het hoofd langs de huid naar beneden glijden.” Als laatste past hij verschillende technieken op armen en handen toe.

En de afsluiting? “Als jouw cliënt weer aan het werk gaat, wil je die weer ‘wakker’ maken.” Daartoe past hij onder andere tapotages en strijkingen toe en laat de persoon tot slot nog even rustig bijkomen. ✤

Tekst: Lizet van Triet
Foto’s: Esoterra

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
ANBOS lanceert campagne om het bewustzijn rond zonbescherming te vergroten tijdens de huidkankermaand
Step-by-step: De kracht van stoelmassage

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord