HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

De darm-huid connectie en acne: de waarheid boven tafel

De relatie tussen de darmen en de huid, er worden allerlei boeken, columns en blogs over geschreven. Huidprofessionals die zich al wat verder in dit onderwerp hebben verdiept zweren bij het herstellen van de darmen voor een rustige huid. Maar wat zegt de wetenschap nu eigenlijk? In hoeverre is er bewijs voor en welke praktische lessen halen we uit de studies die zijn gedaan naar de relatie tussen de darmen en de huid. Hoe zit dit specifiek voor acne en wat kunnen we doen met de voeding? Wij zijn de wetenschap ingedoken en hebben alles eens goed op een rijtje gezet. Met dit artikel leggen we de waarheid op tafel. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Het komende nummer en tevens het laatste nummer van 2021 staat boordevol interessante artikelen, waaronder dit artikel van het KIVH. We geven je hier alleen een sneak preview. Het volledige artikel is binnenkort te lezen in vakmagazine De Beauty Professional. En we zetten onze samenwerking met het KIVH uiteraard ook voort in 2022! Lees elke maand hun column op deze website en nog diepgaandere artikelen in het vakmagazine! Nog geen abonnee? Klik dan hier: www.beauty-pro.nl/abonnementen

In 1930 bedachten de dermatologen Stokes en Pillsbury de ‘Gut-Brain-Skin’ theorie, waarin zij de mogelijke relatie beschreven tussen acne vulgaris, darmproblemen en emotionele problemen. Andere onderzoekers legden in diezelfde periode de relatie tussen psychische stoornissen en een disbalans in de darmen vast. Harde bewijzen voor de vermeende relatie tussen de darmen en de huid zijn in die tijd nooit beschreven, maar de laatste decennia is er opnieuw en een groeiend aantal onderzoekers geïnteresseerd geraakt in de darm-huid-connectie. Observationele onderzoeken bevestigen inderdaad dat er een relatie is tussen de darmsamenstelling en acne. Tegenwoordig wordt er zelfs interventieonderzoek uitgevoerd. Recentelijk is er bijvoorbeeld gekeken naar de invloed van orale probiotica en de ernst van acne. De vermeende voordelen zijn echter nog niet getest in grootschalige studies bij mensen, maar de eerste inzichten zijn veelbelovend.

Voordat we verder ingaan op dergelijke interventies is het goed om te begrijpen dat de relatie tussen de darmen en de huid tweezijdig is. Zo stellen steeds meer onderzoekers dat het darmmicrobioom, ofwel de darmflora, betrokken kan zijn bij het pathogene proces van acne. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bepaalde medicatie tijdens de acnebehandeling hier indirect aan kan bijdragen. Dus als we kijken naar de ernst van acne zou de darmflora hier een rol bij kunnen spelen. Van emoties en stress wordt bijvoorbeeld verondersteld dat ze acne verergeren door veranderingen in het darmmicrobioom. Bovendien kunnen onder andere stress en een verstoord voedingspatroon leiden tot een verhoogde darmdoorlaatbaarheid dat op zijn beurt mogelijk kan bijdragen aan huidontstekingen.

Verstoorde darmflora
Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met matige tot ernstige acne een verhoogd risico hebben op een veranderde samenstelling van de micro-organismen in de darmen. Vaak is er sprake van een microbiële overgroei. Deze overgroei wordt ook wel SIBO genoemd. Dit staat voor de Engelse termen Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Waarschijnlijk komt SIBO tien keer vaker voor bij mensen met acne en rosacea dan bij gezonde controles. Voor een recent onderzoek werden monsters ontlasting van mensen met acne vergeleken met poepmonsters van mensen die geen acne hadden. De wetenschappers zagen een duidelijk verschil tussen beide groepen………………………… Welk verschil werd geconstateerd? Wat zeggen andere wetenschappelijke onderzoeken? Wat is een lekkende darm en welke invloed heeft dit? En welke rol speelt voeding? En wat kun jij in jouw salon met deze informatie? Je leest het binnenkort in jouw vakmagazine!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

Posted on

De nieuwe (02 | 2024) editie van De Beauty Professional is in ...

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Posted on

Myrthe Feijen is een 36-jarige schoonheidsspecialist en de trotse eigenaresse van Blush ...

De layering techniek van bdr®

De layering techniek van bdr®

Posted on

De huid ontdoet zich elke dag van zo’n miljoen dode huidcellen. Verschillende ...

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Posted on

We zijn verheugd om onze nieuwe columnist van ons vakblad aan te ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
2 jaar LookYou skin&beauty: van grafische wereld naar huidcoach
De darm-huid connectie en acne: de waarheid boven tafel