HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

De huid als spiegel van de interne processen by Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt is sinds 8 jaar directeur van het OPFG, een opleidingsinstituut voor de preventieve en functionele geneeskunde. Maandelijks heeft ze een bijdrage in De Beauty Professional. Hieronder haar bijdrage van de maand september.

Wanneer je zoals ik, zoveel jaar hebt lesgegeven in de biochemie en de orthomoleculaire geneeskunde, worden zaken vanzelfsprekend die dat voor anderen helemaal niet zijn. Zo is het voor mij zo klaar als een klontje dat de gezondheid van de huid vooral afhangt van de interne lichamelijke processen. Voor anderen is deze gedachte echt iets onvoorstelbaars. Ik krijg nog regelmatig schoonheidsspecialisten bij mij in de klas die denken dat het voor de huid niet uitmaakt wat je eet of drinkt.

Juist voor mensen die gezegend zijn met een puntgave huid, vinden het maar moeilijk te begrijpen dat anderen heel sterk reageren op specifieke voedingsmiddelen. Net alsof ons lichaam bij iedereen op dezelfde manier reageert.

Na het besluit om je te gaan verdiepen in die interne processen zijn de meeste mensen echt onder de indruk van de complexiteit van de processen die zich in het lichaam allemaal afspelen en dus ook invloed hebben op de huidgezondheid.

De buitenkant van de mens verraadt echter al veel van de staat van de binnenkant en hoe meer je daarover weet, hoe makkelijker het wordt om mensen van hun huidklachten af te helpen.

Zo is er Keratosis pilaris, van die kleine bultjes vooral op de bovenarmen. Dat is een signaal van een glutenintolerantie. Het reinigen of peelen
van de huid zal het probleem niet verhelpen, het vermijden van gluten daarentegen wel.

Wat dacht je van skin tags, die kleine wratjes in de halsstreek? Dat is een signaal van insulineresistentie, ofwel een voorstadium van diabetes II. Het weghalen van de wratjes zal het innerlijke proces niet stoppen. Leefstijlveranderingen kunnen dat wel.

En ken je ook de Acanthosis nigricans? Dat zijn zwarte verkleuringen onder de oksel of in de hals of nekplooi. Ook dat is een signaal van insulineresistentie, dat kun je dus beter niet verminderen met allerlei behandelingen van buitenaf.

Er zullen vast wel eens mensen in de salon komen die iets willen laten doen aan de paars/blauwe verkleuringen onder de ogen. Waar zou dat een teken van zijn? Die verkleuringen zijn een teken van darm/leverproblematiek. Dat kan een histamineoverschot zijn, of een dysbiose in de darm, een voedselintolerantie, of een leveroverbelasting. Het is in elk geval een teken dat er iets aan de hand is in de spijsvertering. En dat zou ik maar serieus nemen en de cliënt doorsturen naar iemand die daar verstand van heeft.

Zo zie je maar dat je vaak aan de buitenkant al kunt zien wat er aan de hand is, maar het kost wel wat tijd om al die signalen te leren herkennen.

Meer van Yvonne van Stigt:

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
9 op de 10 Nederlanders krijgt te weinig vitamine D binnen
De huid als spiegel van de interne processen by Yvonne van Stigt

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord