HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Nog een keer belangrijke effecten van zonlicht

Posted on

Yvonne van Stigt is sinds 8 jaar directeur van het OPFG, een opleidingsinstituut voor de preventieve en functionele geneeskunde. Maandelijks heeft ze een bijdrage in De Beauty Professional. Hieronder haar bijdrage van de maand juni over de belangrijke effecten van zonlicht.

Vorige keer heb ik geschreven over de gunstige effecten van bepaalde frequenties van het zonlicht. Als huidexpert ben je natuurlijk ook op de hoogte van de keerzijden van zonlicht. En dan hebben we het over UV-straling; UVA, UVB en UVC.
Door een teveel van UVB kan de huid verbranden en bruin worden, UVA kan bij een teveel het risico op melanomen vergroten, maar UVC komt onze atmosfeer niet echt binnen.
De ultraviolette B-straling (UVB) dringt de huid binnen en stimuleert de omzetting van 7-dehydrocholesterol in de huid naar vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt vervolgens omgezet in de actieve vorm van vitamine D, genaamd calcitriol in de lever en de nieren. Calcitriol bindt vervolgens aan de Vitamine D receptor (VDR), die zich in verschillende weefsels, waaronder de huid, bevindt. De binding van calcitriol aan de VDR activeert de receptor, waardoor het verschillende genen kan reguleren die betrokken zijn bij diverse biologische processen.
Zonlicht heeft via de activering van de VDR vele belangrijke effecten, waaronder:

  • Regulatie van calcium- en fosfaathomeostase: De activering van de VDR stimuleert de opname van calcium en fosfaat in de darmen en de reabsorptie van calcium in de nieren. Dit is essentieel voor het handhaven van een gezonde calcium- en fosfaatbalans in het lichaam.
  • Botgezondheid: Vitamine D, geactiveerd via de VDR, speelt een cruciale rol bij de opname van calcium en fosfaat in het botweefsel, wat belangrijk is voor de botvorming en -mineralisatie. Een gebrek aan zonlicht en vitamine D kan leiden tot een verminderde botgezondheid, zoals verzwakking van de botten en een verhoogd risico op osteoporose.
  • Immunomodulatie: De activering van de VDR door vitamine D kan een regulerende invloed hebben op het immuunsysteem. Het kan de responsen van het immuunsysteem beïnvloeden en ontstekingsreacties reguleren.
  • Differentiatie en proliferatie van cellen: VDR speelt een rol bij de differentiatie en proliferatie van verschillende celtypen, zoals keratinocyten (huidcellen) en monocyten (immuuncellen). Het kan ook de celcyclus reguleren en apoptose (geprogrammeerde celdood) bevorderen.
  • Neurologische functies: VDR is betrokken bij verschillende aspecten van de neurologische functie. Het kan de neuroprotectie bevorderen, neurale differentiatie en groei beïnvloeden, en betrokken zijn bij cognitieve functies en stemming.
  • Cardiovasculaire gezondheid: VDR is geassocieerd met de regulatie van de bloeddruk, de remming van ontstekingsprocessen in de bloedvaten en de regulatie van het renine-angiotensine-aldosteron-systeem, dat een rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk.
  • Insulineresistentie en glucoseregulering: VDR kan betrokken zijn bij de regulatie van de insulineresistentie en de glucosebalans in het lichaam. Het kan een rol spelen bij de ontwikkeling van type 2-diabetes.

Het is dus niet de vitamine D zelf die zulke belangrijke effecten heeft, maar de vitamine D receptor (mits geactiveerd) die zorgt voor een gezonde calcium- en fosfaathuishouding, de botgezondheid, een gezonde huid en de werking van het immuunsysteem. Zonder een goed werkende receptor heeft het slikken van vitamine D dus geen zin. Tja, is er reden om aan te nemen dat die receptor niet goed werkt?
Wanneer mensen al langere tijd vitamine D slikken, zonder dat er verbetering optreedt in hun gezondheid (denk aan de werking van het immuunsysteem of de werking van de keratinocyten) is het tijd om de arts te vragen om een vitamine D bepaling. Maar dan niet alleen de gewone bepaling van de cholecalciferol, maar ook van het calcitriol. Door beide bepalingen naast elkaar te leggen wordt zichtbaar of de receptor zijn werk goed doet. Als dat niet geval is, zou er sprake kunnen zijn van chronische ontstekingen die de receptor onklaar maken. Daar is gelukkig wel iets tegen te doen, maar dat is het vakgebied van een complementair behandelaar.

Meer weten over de opleiding bij OPFG? Check het hier:

Wil jij de tips van Yvonne en vele anderen niet missen? Neem dan vandaag nog een abonnement op De Beauty Professional.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Vital Defense Multi-protection mist
Nog een keer belangrijke effecten van zonlicht

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord