HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Deze voedingsstoffen helpen tegen haaruitval (deel 1)

Veel mensen hebben in de lente last van zogenoemde seizoensgebonden haaruitval en een dunner wordend haar. Met name maart, april, maar ook augustus, september en oktober zijn maanden waarin de haaruitval toe kan nemen. Hoe dit precies komt, is niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat de verandering van het weer hiermee te maken heeft. In deze columnreeks vertellen we je meer over het haar, het belang van nutriënten en welke stoffen bijdragen aan het behoud van sterk en glanzend haar. Auteurs: Inge Backx en Samantha Jordaans– Kennisinstituut voor Voeding & Huid

Naarmate je ouder wordt neemt de haarkwaliteit sowieso af. Het dunner worden en verlies van pigment in het haar zijn tenslotte één van de eerste tekenen van veroudering. Verschillende factoren kunnen de haarkwaliteit beïnvloeden denk aan hormonale veranderingen of aandoeningen zoals schildklierproblemen, polycysteus-ovariumsyndroom en alopecia androgenetica. Ook zien we dat steeds meer studies aantonen dat er een relatie is tussen haaruitval en covid-19. Bovendien lijkt het er op dat de mate van haaruitval mogelijk ook te maken heeft met de zon. Wetenschapper suggereren dat de zon invloed heeft op onze hormoonhuishouding, wat ervoor kan zorgen dat meer haarfollikels zich in de rustfase bevinden.

Verschillende fases
Wist je dat een haar in de groeifase zo’n 2 tot 7 jaar kan blijven zitten? Kort gezegd doorloopt een haar 3 fases voordat deze uitvalt, namelijk: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase, dan is de haar klaar om los te laten. De hoofdhuid bevat zo’n 100,000 haarfollikels waarvan 90 procent in de groeifase zit. Deze vallen normaal gesproken dan ook niet uit (Park, A. M., Khan, S., & Rawnsley, J., 2018). De haarfollikel bevindt zich in de tweede huidlaag, de dermis, hier bevinden zich onder andere de bloedvaatjes en de haarfollikel haalt hier zijn voeding uit om sterke haren te produceren.

Tekorten aan nutriënten in het lichaam kunnen van invloed zijn op

Exclusief!

Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!

Meer weten?
Vind je dit interessant en wil je meer weten over voeding en suppletie voor het behoud van een goede huid- en haarconditie? Volgende maand schrijven we een column over welke andere voedingsstoffen bijdragen aan sterk en vol haar. Nu alvast meer lezen? Ga dan snel naar www.kivh.nl/kennisbank voor meer gratis artikelen.

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
ProfNail Magazine is coming this week!
KIVH: Deze voedingsstoffen helpen tegen haaruitval (deel 1)