HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Zo pak je chronische ontstekingen aan van binnenuit

Posted on

Over stemmen gesproken. Laatst deelden wij een poll via onze social media kanalen. We vroegen onze volgers, waaronder veel schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten, of ze meer wilden weten over de rol van voeding bij chronische inflammatie. Er werd massaal op gestemd, meer dan op andere polls. En bijna 90 procent stemde met ‘ja’. Dat vonden wij opvallend en een goede aanleiding om hier voor De beauty Professional een column over te schrijven. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Als we voor een groep professionals staan en ze uitleg geven over de rol van voeding bij chronische inflammatie lichten we eerst het onderscheid tussen een acute en een chronische ontstekingsreactie toe. Dit is van belang om de rest van de materie te begrijpen. Deze column is niet geschikt om diep in te gaan op neutrofielen, interleukines en prostaglandines. Maar onthoud dat inflammatie een ontstekingsreactie van ons lichaam is op verwonding of infectie. Acute ontsteking is een normaal proces dat het lichaam direct beschermt en geneest. Echter, als de oorzakelijke factor van de ontsteking langdurig aanhoudt, wordt de ontsteking chronisch.

Suikers en vetten

Oorzakelijke factoren van chronische ontstekingen zijn een onbehandelde infectie of verwonding, een auto-immuunziekte of langdurige blootstelling aan irriterende stoffen, zoals industriële chemicaliën of vervuilde lucht. Bovendien wordt gesteld dat roken, overgewichten alcohol chronische ontsteking in de hand kunnen werken. En van langdurig verkeerd eten, stress en vermoeidheid weten we ook dat het de ontsteking niet te goede komt. Maar wat heeft een chronische ontsteking nu met de huid te maken en wat kun je als beauty professional doen? Dat vertellen we je graag.

Van diverse ziekten, zoals atherosclerose, ofwel aderverkalking, obesitas, diabetes mellitus en kanker is bekend dat voeding een rol kan spelen bij het reguleren van ontstekingsprocessen. Het aannemelijk dat inflammatoire huidziekten, zoals eczeem en psoriasis, ook gebaat zijn bij de juiste voeding. Echter, er is nog weinig bekend over of en hoe een anti-inflammatoir voedingspatroon bijdraagt aan het daadwerkelijk verminderen van de ernst en klachten bij deze aandoeningen. Wij kijken altijd naar de wetenschap en daarin wordt aangetoond dat veel suiker en vet bijdraagt aan het in stand houden van chronische ontstekingen in het lichaam, dus ook in de huid. 

Mediterraan voedingspatroon

Als beauty professional kun je jouw klant helpen een optimaal lichaamsgewicht te bereiken en te behouden door je klant aan te moedigen gezond te eten. Je kunt een Mediterraan voedingspatroon adviseren, daar zijn positieve effecten van gezien in de wetenschappelijke literatuur. Maar voor je hiermee aan de slag gaat is het goed om te weten hoe. Want de juiste begeleiding bij blijvend gewicht verliezen, en dan vooral in de vorm van vetweefsel, is geen appeltje eitje. Hiervoor moet je een gedegen opleiding volgen waarbij je leert van erkende diëtisten en/of voedingswetenschappers. 

Allergieën en supplementen

Wil je het helemaal goed doen? Dan dienen, bij bijvoorbeeld eczeem, eventuele allergieën en intoleranties te worden opgespoord. Echter, ga hier niet zelf mee aan de slag, maar werk samen met een diëtiste of andere voedingsdeskundige. Deze professional kan de cliënt verder begeleiden bij het vermijden van mogelijke individuele triggers. Eventueel kan de cliënt overgaan op suppletie van omega-3-vetzuren, vitamine D en/of probiotica. Deze zijn echter geen vervanging, maar een aanvulling op de voeding. Het streven naar en het behoud van een volwaardig voedingspatroon staan voorop.  

Volg niet zomaar een opleiding!

Wil je meer weten over de rol van voeding en suppletie bij chronische inflammatie van de huid? In de opleiding ‘Voeding en de huid’ van het KIVH leer je er alles over. Je leert over een uitgebalanceerd voedingspatroon en hoe je jouw klanten kunt voorzien van praktische voedingsadviezen. Ook vertellen we je welke supplementen veilig zijn en wat juist mogelijke risico’s zijn. Voedingsadvies hoort een vast onderdeel te zijn van huidbehandelingen, maar je moet wel goed weten hoe. 

Het KIVH is dé autoriteit op het gebied van voeding en de huid. Wij zijn niet zomaar een opleider, we zijn dé professionals die jou werkelijk alles kunnen leren over voeding en de huid. Wij zijn helemaal gericht op de rol van voeding bij specifieke huidindicaties. Wil jij gedegen voedingsadvies geven aan jouw klanten? Dan volg je dé opleiding bij het KIVH. Je komt dan in contact met onze gespecialiseerde diëtisten voor ondersteuning bij complexe casussen. Hierdoor kun je jouw klanten écht helpen met voedingsadvies voor blijvend zichtbaar resultaat. Een mooier visitekaartje kun je niet krijgen. Én je trekt meer klanten aan na het volgen van onze specialisaties. Je profileert je breder en wij verwijzen mensen met huidklachten naar jou door.  

De online opleiding ‘Voeding en de huid’ is de enige opleiding waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij het inzetten van voedings-, suppletie- en leefstijladvies bij diverse doelgroepen, waaronder zwangere vrouwen. Een volledige en unieke opleiding die gebaseerd is op wetenschappelijke en vooral gedegen onderzoeken. De opleiding is geaccrediteerd voor huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten en wordt versterkt in de vorm van duidelijke video’s waarin onze diëtisten voedingswetenschapper je meenemen in de wetenschap en deze vertaalt naar een handig stappenplan die jij direct kunt inzetten in de praktijk. Aanmelden kan via DEZE LINK.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt. 

Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen. 

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Voorkom diabetes type 2 & overgewicht, leef gezond!
KIVH: Zo pak je chronische ontstekingen aan van binnenuit

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord