HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Voorkom diabetes type 2 & overgewicht, leef gezond!

Massage Magazine, Artikel: “Diabetes”

Bij diabetes type 2 (DM2) is het al lange tijd bekend dat ongezonde voeding en leefstijl de grootste veroorzakers zijn van deze aandoening. Toch zijn de aantallen van mensen met DM2 schrikbarend hoog. We weten allemaal dat er steeds meer chronische ziekten voorkomen en we worden aan alle kanten gewezen op een gezonde leefstijl toch is het voor velen zeer moeilijk om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Welke aspecten spelen allemaal mee bij DM2?

Diabetes type 2

DM2 is een gevolg van overgewicht, te veel en te vet eten, hoog alcoholgebruik, te weinig beweging. Vaak in combinatie met een genetische aanleg. Daarentegen mensen met een gezonde leefstijl en voedingspatroon en een genetische aanleg krijgen in het algemeen geen DM2. De kans op diabetes wordt steeds groter bij het ouder worden, echter tegenwoordig komt DM2 veel voor onder jongeren en volwassenen door de ongezonde leefstijl en te veel stress. Door de chronische stress gaat er veel glucose naar de hersenen en worden de cellen minder gevoelig voor insuline. De insuline werkt minder met insuline resistentie tot gevolg. De zogenaamde ‘ouderdoms’ diabetes term is niet meer juist. De symptomen van DM2 worden veroorzaakt door hoge bloedsuikers en door de complicaties van de ziekte. Denk daarbij aan overgewicht, hoge bloeddruk, hoge concentraties van vetten in het bloed (cholesterol en triglyceriden). In de loop van de tijd worden de complicaties steeds ernstiger. De aantallen van pré diabetes en DM2 zijn schrikbarend en de aantallen stijgen van gemiddeld 1000 patiënten per week.

Koolhydraten de boosdoener

Een voedingspatroon rijk aan koolhydraten draagt bij aan de ontwikkeling van een verminderde gevoeligheid voor insuline. Dit heeft tot gevolg dat er blijvende verhoogde bloedsuikerwaardes zijn. De cellen kunnen de glucose (suikers) niet goed meer opnemen maar vragen er wel om als energiebron. Daardoor is er steeds trek aan eten en gaat men steeds meer eten. Dit heeft tot gevolg nog meer insulinebehoefte. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal waardoor de disbalans steeds heftiger wordt en uiteindelijk DM2 ontstaat. De extra koolhydraten worden opgeslagen als vet, vetcellen zijn minder gevoelig voor insuline en het overgewicht neemt toe. Waarom worden er te veel koolhydraten gegeten en welke factoren spelen mee bij DM2?

Exorfinen en endorfine en DM2

Exorfinen zijn morfineachtige, pijnstillende stoffen die in onze voeding te vinden zijn zoals in gluten houdende granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en caseïne (zuivel) en soja. Deze stoffen activeren de werking van endorfine dat vervolgens dopamine activeert. Exorfinen maakt het lichaam niet zelf aan. Exorfinen misleiden het verzadigingsgevoel. Hierdoor blijven mensen de neiging hebben om te veel te eten of heeft men een chronisch hongergevoel. Een onderzoek bij ratten waarvan het dieet deels bestaat uit gluten blijken de ratten na honderd dagen twintig procent meer gewicht te hebben dan ratten die zonder gluten dezelfde voeding kregen. Endorfinen zijn neurotransmitters die pijn stillen en een fijn gevoel geven en die door het lichaam worden aangemaakt, de zelfgemaakte morfine, een natuurlijke beloningsysteem. Net als dopamine, oxytocine, histamine en serotinen neurotransmitters zijn. Wanneer de afbraak van exorfinen in het maagdarmkanaal niet goed verloopt of wanneer je te veel dingen eet waar exorfinen in zitten kunnen deze exorfinen de plaats innemen van endorfinen en processen verstoren in je lichaam zoals de werking van insuline, stresshormonen en immuunsysteem.

GABA

Neurotransmitters kunnen worden onderverdeeld in stimulerende en remmende neurotransmitters. Deze houden elkaar in balans. Glutamaat is de tegenhanger van GABA. Deze is belangrijk voor ons denk- en leervermogen en wordt tevens gebruikt als smaakversterker (E-621). GABA (gamma-aminoboterzuur) zorgt voor het doorsturen van signalen vanuit de zenuwcellen naar de spieren, klieren en andere zenuwen.

Waar glutamaat een prikkelende werking heeft op het zenuwstelsel heeft GABA een remmende functie en is deze nauw verbonden aan onze stemming en emoties. Bij het ouder worden, door een ongezonde leefstijl, stress, alcohol, medicijngebruik wordt er steeds minder GABA aangemaakt. Daardoor kan de balans verstoord raken. Belangrijke voedingsbronnen zijn tomaten, noten, zaden, eieren en gefermenteerd voedsel en leefstijlaanpassingen.

Ketogeen dieet bij DM2

Het ketogeen dieet staat bekend als een zeer streng koolhydratenarm voedingspatroon. Hoewel het vaak geassocieerd met gewichtsverlies, heeft dit dieet bij uitstek juist een medische toepassing zoals bij DM2.

Exclusief!

Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!

-_________________________________________________________________________________________________________

Tekst: Gonnie van de Lang / Foto: vecteezy.com

 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Aanstormend talent
Voorkom diabetes type 2 & overgewicht, leef gezond!

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord