HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Leren van vakgenoten met Sylvana van Amerongen: “Blijf in jezelf geloven”

Ze won onlangs de Beauty Award in de categorie Beste Schoonheidssalon (groot) met haar bedrijf The Peeling Company en is supertrots op wat ze heeft bereikt. En dat mag ook, want een paar jaar geleden was ze ook al genomineerd voor een Beauty Award in de categorie ‘Newcomer of the year’. We hebben het over Sylvana van Amerongen, 38 jaar, een geboren en getogen Rotterdammer, maar inmiddels alweer drie jaar woonachtig in het gezellige Amsterdam. Dit is haar verhaal en vanaf de komende editie van De Beauty Professional kunnen we nog meer van haar leren. Sylvana gaat vanaf dan maandelijks een column schrijven!

Sylvana: “Mijn liefde voor het vak begon al heel vroeg. Mijn moeder was vroeger schoonheidsspecialiste en had een kamer bij ons thuis ingericht als salon. Mijn zussen en ik liepen er elke keer in en uit. Iets wat voor mijn moeder haar klanten heel normaal was, maar wat ik me nu bij mij in de kliniek niet voor zou kunnen stellen. Ik hoefde ook niet lang na te denken over wat ik later wilde worden. Na jarenlang met plezier gewerkt te hebben als schoonheidsspecialiste en pedicure, wist ik dat dit ik meer wilde en ben toen begonnen aan de opleiding Huidtherapie aan de Haagse Hoge school. Toen ik afgestudeerd was op mijn 30ste wist ik dat ik ooit een kliniek zou openen gericht op peelings. Drie jaar later was mijn droom een feit. We bestaan inmiddels bijna vijf jaar. Jaren die voorbij zijn gevlogen.”

Personeel?
“Ik wist vrij direct dat we met personeel zouden gaan werken. Als je wilt groeien en daarbij kwaliteit wil blijven leveren, dan kan dit niet zonder personeel. Na twee maanden kwam ons eerste personeelslid en vijf maanden daarna de tweede. Nu bijna vijf jaar later hebben we vijf medewerksters, waarvan er twee net zijn begonnen. Ik ben zo trots op ons team. Stuk voor stuk hebben zij hun eigen kwaliteiten. Daarom passen ze ook zo goed in ons bedrijf. Ik probeer er alles aan te doen om ze te laten voelen dat ze gewaardeerd worden. Waardering zorgt ervoor dat je met plezier naar je werk gaat. Werk is toch een groot onderdeel van je leven, daarom is het fijn als het goed voelt. We zijn vorige maand ook met zijn allen naar Parijs geweest en Disney, om zo nog hechter te worden.”

Doelstellingen?
“We hadden bij de start een paar doelen. Ik vind het erg belangrijk om doelen te hebben. Ik vergelijk het altijd met een taxi. Als je instapt zeg je tegen de chauffeur ook waar je heen gaat, anders blijf je maar rondrijden. Ons eerste doel was naamsbekendheid creëren. Mensen zijn sneller bereid ergens heen te gaan als ze weten waar je voor staat. Tegelijkertijd met naamsbekendheid was het uiteraard ook belangrijk dat onze service en kwaliteit hoog zou blijven en de bezoekers dit zouden waarderen. Je hoort vaak dat als bedrijven groeien, ze op kwaliteit inleveren. Iets wat ik echt wil voorkomen. We hebben hier veel verschillende stappen voor ondernomen, die stuk voor stuk belangrijk waren. Ons volgende doel is landelijke bekendheid ontwikkelen door het opzetten van een franchiseconcept, waar we al druk mee bezig zijn.”Visie op schoonheid?
“Schoonheid is in mijn ogen geen vaststaand gegeven. Wat voor de één mooi is, hoeft voor de ander nog niet mooi te zijn. Daarom vinden wij het belangrijk dat we er samen voor zorgen dat onze klanten een stralende huid krijgen. Waarbij ‘stralend’ vooral door de klant wordt bepaald. We proberen van tevoren alles goed in kaart te brengen, zodat we goed aansluiten op de wensen van onze bezoekers. Naast het uitvoeren van behandelingen is onze missie ook om kleine momenten van geluk te creëren. Wij willen ervoor zorgen dat onze gasten altijd tevreden, vrolijker, enthousiaster en energieker de deur uitgaan dan dat zij binnenkwamen.”

Merken?
“Mijn absolute nummer 1 is Dermalogica. Mijn liefde voor Dermalogica begon al vroeg. Op mijn 18de kwam ik ermee in contact. Naast dat ik volledig achter hun visie sta, vind ik ook dat ze overal over nagedacht hebben. De producten zijn kwalitatief goed, ze zijn experts op het gebied van social media ondersteuning en het merk zelf is daarnaast gebaseerd op educatie. Zij zijn daar heel erg sterk in. Daarnaast werken we ook met Decaar. De Algenpeeling die zij hebben sluit heel goed aan op alle andere behandelingen die wij aanbieden.”

Meedoen aan de Beauty Award?
“Ik heb hem helaas de vorige keer als ‘Newcomer of the year’ net niet gewonnen, maar we waren wel genomineerd en zaten bij de laatste drie. Na de afgelopen corona jaren voelde ik diep van binnen weer een drive om mee te doen. Om te kijken of we als bedrijf op de goede weg zitten. We hebben de afgelopen jaren zoveel gedaan om al onze processen te optimaliseren, dat we het graag wilde laten beoordelen door een vakjury. Ik vind het belangrijk dat we ons als bedrijf altijd blijven ontwikkelen, iets wat alleen kan als je kritisch blijft kijken naar alle onderdelen. Tuurlijk is het in het begin best eng om je zo kwetsbaar op te stellen, maar angst is nooit een goede raadgever vind ik. Het traject van de Beauty Award begon afgelopen augustus. Mijn partner zei: “Zou je het nou wel doen, het kost zoveel tijd en energie”, vooral gebaseerd op het feit dat we het de vorige keer niet geworden zijn. Hij weet dat ik een perfectionist ben en er weer helemaal voor zou gaan. Ik hou namelijk van uitdagingen. Ik vond het dan ook weer geweldig om mee te doen. Alle vragen beantwoorden, het opsturen en dan afwachten. Het was daarnaast ook zo bijzonder om met alle belangrijke mensen om me heen naar de uitreiking te gaan. Ik kon zien hoe trots mijn dochter was en ook hoe goed het was voor onze teambuilding. We zijn met zijn allen weken bezig geweest met welke outfits we aan zouden doen. We keken met zijn allen echt uit naar de uitreiking. En we mochten de Award mee naar huis nemen!”

Hoogtepunten?
“Naast het winnen van onze Beauty Award, was een hoogtepunt in mijn carrière absoluut het behalen van mijn bachelor. Het was voor mij een moment waarop ik besefte dat al het harde werken van de jaren, eindelijk beloond werd. Ik weet nog dat ik samen met mijn dochter op de foto stond met mijn diploma in mijn handen. Ik voelde me zo trots! Soms kom je op een punt waarbij de keuze die je maakt, de rest van je leven zal veranderen. Het opnieuw gaan studeren was zo’n punt.”Toekomst en dromen?
“Waar begin ik? Haha Ik heb zoveel dromen en ideeën. Juist daarom gaan we binnenkort samenwerken met Tom Sebastian om ons te ondersteunen bij onze groei. Hij gaat ons helpen met het structureren van al onze ideeën. We zijn vorig jaar al gestart met het uitwerken van een franchiseconcept. Wij geloven erin dat ons concept heel goed uitgewerkt zou kunnen worden in elke grote stad van Nederland. Natuurlijk kunnen we ook zelf meerdere klinieken openen, alleen samen sta je zoveel sterker. We zijn dus ook op zoek naar echte ondernemers (sters) die samen met ons deze uitdaging aan willen gaan. Ik geloof erin dat we onszelf vaak onnodig kleiner maken. Iets wat we goed terugzien als het gaat om franchise. Bijna alle winkels om je heen zijn geopend op basis van een franchiseformule. Waarom is het in onze branche dan nog zo onbekend? In mijn ogen een gemiste kans. Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden als iemand anders een heel succesvol concept klaar heeft liggen en het graag wil delen. Alleen kom je ver, maar samen kom je verder.”

Social media?
“De drijvende kracht achter ons bedrijf is mede social media. Toen ik nog werkte bij Dermalogica, zag ik hoe zij social media in zette om nog meer naamsbekendheid te krijgen. Bij de start was mijn visie dan ook om andere mensen te laten denken dat we er al heel lang zaten. Twee maanden van tevoren was ik al begonnen met het vullen van onze social mediakanalen met content. In het begin deed ik alles zelf. Ik schreef blogs, maakte video’s plaatste stories en stuurde onze nieuwsbrief. Ik deed het allemaal tussendoor als ik in de trein zat, s ’avonds op de bank, tijdens de lunch. Nu achteraf koste het me zoveel tijd, maar zo voelde het voor mij absoluut niet. Ik kreeg er zoveel energie van. Toen we wat meer gegroeid waren wist ik dat het verstandiger was om iemand in te huren die meer verstand van social media had dan ik. Ik ben er namelijk geen expert in en daarom kost het mij alleen maar tijd, terwijl iemand anders die er goed in is het veel sneller gedaan heeft. En zo ben ik samen gaan werken met Linda van Healthy Business. Niet voor het eerst, aangezien wij ook al samen bij Dermalogica hebben gewerkt. Zij deed destijds de PR en marketing en was ook voor zichzelf begonnen. Het fijne is dat Linda en ik precies hetzelfde denken en handelen. We hebben dezelfde mentaliteit en hebben daardoor vaak aan 1 woord al genoeg. Echt superfijn! We zijn sinds kort ook begonnen met Tik Tok en Instagram Reels. We merken dat onze toekomstige doelgroep hier veel op kijkt. Het is laagdrempelig en bovenal niet duur. Zo proberen we van alle kanten onze doelgroep te bereiken.”

Kansen en onzekerheden in totale beautybranche?
“Ik vind het goed om te zien dat de beautybranche steeds professioneler wordt. Specialisten volgens steeds meer aanvullende trainingen om hun kennis goed op peil te houden. Ook online zie je steeds meer groepen opgericht worden, waar specialisten terecht kunnen met vragen. Er is meer steun naar elkaar toe, wat in mijn ogen een goede ontwikkeling is. Er komen steeds meer ondernemers bij die zich willen verdiepen en deze kennis ook doorgeven aan hun klanten. Er komt zo ook steeds meer kennis bij de juiste doelgroep terecht. Ik denk wel dat er meer controle moet komen op risicovolle behandelingen. Er is denk ik onvoldoende toezicht op invasieve behandelingen. Gelukkig zie ik dat er door Anbos wel steeds meer aan wordt gedaan. Ze hebben trainingen, nieuwsbrieven, maar ook webinars die leden kunnen kijken.”

Beste tip die je ooit hebt gekregen?
“De tip die ik me nog goed kan herinneren is dat iemand ooit tegen me zei: “Syl heb geduld, kwaliteit kost tijd”. Bij het uitdelen van geduld stond ik namelijk niet vooraan in de rij. In het begin wilde ik daarom alles tegelijkertijd doen. Mijn aandacht ging overal naartoe. Toen iemand dit tegen me zei, besefte ik me dat ik eerst moest leren lopen, voordat ik kan gaan rennen. Als je kwaliteit wil blijven leveren, is focus en geduld in mijn ogen dus het allerbelangrijkste. Anders ga je alles half doen.”

Is er iets wat jij graag veranderd zou willen zien in de beautybranche?
“Meer controle op risicovolle behandelingen, zodat er minder complicaties optreden. Ik werd een paar maanden geleden gebeld door iemand met de vraag waar zij het beste een microneedling apparaat kon kopen en welke opleiding ze ervoor nodig had. Ze was geen schoonheidsspecialiste, had geen vooropleiding en vroeg mij welke stappen wij ondernamen met onze microneedling behandeling. Ik was echt stomverbaasd. Hetzelfde geldt denk ik voor lasers, peelings en andere intensiever behandelingen.”

Wat kunnen we van The Peeling Company in de toekomst nog verwachten?
“Ik ben iemand die graag in beweging blijft. Ik zeg altijd tegen mijn partner dat er eigenlijk iemand naast me zou moeten lopen die heel de dag al mijn ideeën opschrijft haha. Als ik tijdens het rijden weer nieuwe ideeën heb, dan spreek ik deze in op mijn telefoon. Ik ben anders bang dat ik ze kwijtraak. Het is eigenlijk nooit rustig in mijn hoofd. Ik verwacht dus dat er ook in de toekomst veel nieuwe dingen zullen ontstaan. Ik heb wel al verschillende ideeën, maar die verklap ik liever nog niet. Tom gaat ons helpen deze te structureren en te ontwikkelen. Voor nu focussen we ons in ieder geval eerst op ons franchiseconcept. Anders komen er weer te veel stappen tegelijkertijd en kunnen we weer geen kwaliteit garanderen.”

Nog iets anders wat je met vakcollega’s zou willen delen?
“Het enige wat ik wil zeggen; blijf in jezelf geloven. Weet je het even niet meer, zoek dan een collega om mee te sparren. Tuurlijk kost het af en toe tijd om even af te spreken en komt het daardoor soms niet uit, maar als je elkaar spreekt kom je soms op hele nieuwe ideeën waar je daarvoor nog niet aan had gedacht. Ook kun je elkaar motiveren, want hoe je het went of keert soms kom je in een dip waar je elkaar dan weer goed uit kan halen. Wees niet bang voor het delen van kennis. Een kaars gaat niet minder schijnen als hij zijn vlam deelt met een ander.”

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Wat? Ik als presentatrice?
Leren van vakgenoten met Sylvana van Amerongen: “Blijf in jezelf geloven”

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord