HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Masseren in de natuur

Posted on

Het starten van een eigen massagepraktijk gaat met vallen en opstaan. In Massage Magazine interviewen we iedere editie een startende masseur. Wat is hun achtergrond, waar lopen ze tegenaan en wat zijn hun dromen? Deze keer Elselien Epema, retraite kok en eigenaar van massagepraktijk Nourishing Retreats in Dongen.

“In dit vak kan ik mijn intrinsieke interesses volgen en steeds weer kiezen voor mooie verdiepende cursussen.”

Wanneer ben je gestart en wat voor soort praktijk heb je?

“Dit voorjaar ben ik begonnen met het aanbieden van massagebehandelingen, vanuit mijn praktijk aan huis. Mijn praktijk Nourishing Retreats bevindt zich een natuurhuisje tussen de bomen, in een klein bos bij Dongen.”

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

“Zelf heb ik lichaamsgerichte therapieën als erg helend ervaren, van ademwerk, yoga tot aan massagetherapie. Toen ik een aantal korte cursussen hierin volgde, ervoer ik dat ik ook aanleg en plezier had in het geven van behandelingen. 

Verder begeef ik me als retraite kok al lange tijd beroepsmatig in de wereld van holistisch gezondheid. Als retraite kok verzorg ik de gezonde maaltijden bij meerdaagse retraites, waar ook masseurs hun behandelingen aanbieden en het programma vaak veel lichaamsgerichte trainingen bevat, zoals yoga, soundhealing en dans. Zelf doe ik vaak aan een aantal lessen mee en ga ik met veel masseurs en trainers om. Dit inspireert me ook om mezelf steeds meer te verdiepen in opleidingen.”

Elselien is ook retraite kok

Welke massageopleiding(en) heb je gevolgd?

“Dit jaar rond ik een intensieve jaaropleiding af tot Holistisch Energetisch Masseur, bij Horizon Opleidingen, met als hoofdopleider Monic van Dillen. Hier wil ik graag doorleren tot massage therapeut. Hiervoor heb ik een ademwerkopleiding gevolgd bij opleiding Adem & Stem. Deze behandelingen vinden niet plaats op de massagetafel maar op de mat. Hierin begeleid ik de cliënt bij de verbonden ademhaling, die helpt om met de aandacht in het lichaam te komen en met emoties in contact te komen, en deze te ontladen of te doorvoelen. Met lichaamswerk wordt dit proces ondersteund: aanraking, stimuleren van drukpunten op het lichaam, strekkingen en licht schudden. 

Deze beide behandelingen helpen cliënten in contact te komen met hun gevoel en bij het vergroten van lichaamsbewustzijn, waardoor heling kan plaatsvinden. “Wat je voelt kan geheeld worden” of “What you feel you can heal”.”

Tegen welke problemen liep je op tijdens de start van je praktijk en hoe heb je die opgelost?

“Als behandelaar is het ook belangrijk om wat je leert in opleiding te oefenen. En bij het starten vind ik het belangrijk om onderscheid te maken tussen oefenen van nieuwe technieken en het geven van een behandeling. Dit heb ik opgelost door regelmatig met medestudenten en collega’s oefenmassages uit te wisselen, waarbij we elkaar feedback geven. Zo kan ik er tijdens behandelingen helemaal voor mijn cliënt zijn.

Wat vind je het leukste aan dit vak?

“Dat ik hiermee een helende ervaring kan creëren voor een cliënt. En dat ik hier zelf ook plezier en ontspanning in ervaar. Een massage geven is voor mij een soort meditatie, om steeds weer met neutrale en ontspannen aandacht bij de cliënt te zijn. 

Verder kan ik in dit vak mijn intrinsieke interesses volgen en steeds weer kiezen voor mooie verdiepende cursussen. Op dit moment voel ik me bijvoorbeeld geïnspireerd om me te ontwikkelen in soundhealing, en het leren inzetten van mijn stem, fluitspel en andere instrumenten zoals een ocean drum. Dit kan ik als losse behandeling of groepservaring bieden, maar ook integreren in mijn massagebehandelingen.”

‘Een massage geven is voor mij een soort meditatie’

Wat zijn je ambities?

“Mijn eenmanszaak in retraite catering breid ik graag uit tot een breder aanbod rond holistische gezondheid; naast gezonde voeding ook workshops en behandelingen aan te bieden, voor één-op één en groepen. Voor komend jaar bied ik graag massagebehandelingen aan vanuit mijn eigen praktijk en ga ik mee als masseur bij meerdaagse retraites (op plekken waar ik nu ook als retraite kok werk). 

Daarnaast zet ik mijn opleiding voort om me te ontwikkelen tot massagetherapeut, zodat ik cliënten ook kan begeleiden bij bewustwording van onderliggende patronen en overtuigingen. Dit kan met bijvoorbeeld NEI-therapie, coachende vaardigheden en opstellingswerk bij Horizon opleidingen. 

Een cliënt kan bijvoorbeeld komen met spanning in de schouders. Dit kan ontstaan zijn door een onderliggende overtuiging “altijd voor anderen klaar te moeten staan”. Een massage ontvangen kan dan de spanning verlichten in de schouders en helend zijn. Maar door inzicht en verandering in de onderliggende overtuiging, kan de cliënt bewuster kiezen om “niet meer zoveel werk op de schouders te nemen”, waardoor de spanning niet weer terugkomt.”

Wat is je beste ondernemerstip voor andere startende masseurs?

“Zelf vind ik het belangrijk om in de startfase van mijn praktijk zo min mogelijk financiële druk op een nieuw beroep als masseur te leggen, zodat je het in je eigen tempo en op je eigen manier kunt ontwikkelen. En er ook echt voor de cliënten kunt zijn. Dit doe ik door regelmatig kookopdrachten aan te nemen en mijn hoofdinkomsten te halen uit het werk als retraite chef op meerdaagse retraites. Daarnaast houd ik mijn uitgaven laag, door bijvoorbeeld mijn praktijk aan huis te houden en gebruik te maken van het materiaal, vaardigheden en netwerk dat ik al heb.”

Tekst: Saskia Petit

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Nieuw! hannah Stressless Massage
Masseren in de natuur

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord