Acne Vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten. Wereldwijd lijden meer dan 85% van de mensen hieraan. Acne komt het meeste voor tussen de 15 en 24 jaar, maar wordt ook gezien bij volwassenen. Hoewel de volledige pathogenese nog steeds niet volledig begrepen is, zijn er wel al verschillende oorzaken bekend, zoals androgene stimulatie van de talgklieren, abnormale folliculaire hyperkeratinisatie, obstructie van de talgklierfollikel en ontstekingen (1).
Acne staat bekend als een chronische ontstekingsziekte van de huid met ernstig nadelige gevolgen voor de levenskwaliteit van de patiënten (2). Om acne beter te begrijpen zijn er al tal van studies gedaan naar de pathogenese van acne. Het is bekend dat meerdere factoren zoals genetische, hormonale, ontstekings- en omgevingsinvloeden acne kunnen verslechteren of uitlokken (3).
In de aankomende editie van De Beauty Professional is dit het openingsartikel. Een artikel van de hand van Amanda Vermeulen, een vakvrouw die ook nog eens schrijven. Over Amanda lees je HIER meer. Maar in dit artikel komen alle wetenschappelijke feiten aan bod over acne en de behandelingen. Hierover nog een kleine sneak peak. Maar wie niks wil missen, word nu abonnee!
Huidige medicijnen tegen acne
Er zijn veel medicijnen die een goede werking hebben tegen acne, echter kan de complexe behandeling die soms nodig is leiden tot een slechte therapietrouw waardoor niet altijd het beste resultaat wordt behaald. Veel medicijnen zijn al jaren hetzelfde. Er zijn de laatste 10 jaar bijvoorbeeld geen nieuwe producten gelanceerd en er is geen sprake van innovatie.
Bovendien hebben de huidige medicijnen veel bijwerkingen. Zo veroorzaakt benzoylperoxide roodheid en maakt het de huid dun. Oestrogene hormonen zijn ongeschikt als behandeling voor jongens. Breedspectrumantibiotica kunnen leiden tot resistentie en het microbioom aantasten. Retinoïden kunnen een rode, pijnlijke huid met blaarvorming veroorzaken en de huid gevoelig maken voor zonlicht. Isotretinoïne heeft mogelijke bijwerkingen die kunnen leiden tot hyperlipidemie, abnormale leverfunctietest, verlies van nachtzicht, depressie en suïcidale gedachten. Daarnaast is deze stof uiterst gevaarlijk voor de foetus als de moeder dit slikt tijdens de zwangerschap (4). Door al deze (zware) bijwerkingen is het belangrijk dat wordt gekeken welke zorg het best is voor de acnepatiënt. Daarnaast is het van belang dat er een duidelijk onderscheid komt welke behandeling door welke zorgprofessional wordt uitgevoerd. Een betere interdisciplinaire samenwerking kan zorgen voor een betere zorg voor de acnepatiënt.
Wat vind jij?