HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Starters in de beautybranche: Jana Bijlemans (B)

De Belgische schoonheidsspecialisten hebben een zware tijd achter de rug. Op 1 november hebben zij opnieuw hun deuren moeten sluiten. Maar inmiddels gaat het een stuk beter en is er licht aan het eind van de tunnel. Op 1 maart mogen zij namelijk weer open! Jana Bijlemans is de trotse eigenaresse van Schoonheidsinstituut Omorfiana en zij kan niet wachten om weer aan de slag te gaan. Waar ze het meest naar uitkijkt?  “Om al mijn klanten weer terug te zien en hun weer op en top in orde te maken! Ook zeker de babbels met mijn klanten heb ik gemist, dus ik ben super blij dat ik weer open mag!” vertelt Jana.

Een droom die uitkomt
Het zit al van kleins af aan in mij om mensen mooi te maken en een goed gevoel te geven. Ik weet nog dat als wij vroeger naar de kermis gingen en ik speelgoed mocht uitkiezen, dan koos ik ook sowieso voor kindermake-up. Als er vrienden of familie kwamen, moesten zij op hun hoede zijn want ik kwam meteen aan met haarelastiekjes en make-up om iedereen mooi te maken. En ja hoor, zelfs de mannen moesten eraan geloven!

Toen ik uiteindelijk moest kiezen wat ik wilde studeren, was dat ook geen moeilijke keuze en startte ik in het 3de jaar van de middelbare school met de richting ‘Bio-Esthetiek’. In 2016 ben ik afgestudeerd als schoonheidsspecialiste en daarna heb ik nog een specialisatie jaar gedaan. Ik heb na mijn specialisatiejaar 2 jaar in een wellness gewerkt. Het werk bestond voornamelijk uit het geven van massages en ik merkte al snel dat dit niet hetgene was dat ik voor altijd wilde doen. Daarna ben ik gestart in een schoonheidssalon waar ik tot heden nog steeds werk, maar dan parttime.

Na een kleine 4 jaar ervaring opgedaan te hebben in de branche, heb ik dan mijn grote droom kunnen waarmaken. Ik heb mijn eigen schoonheidssalon geopend.

Starten als zelfstandig schoonheidsspecialiste
De planning was om te starten begin 2020. Ik ben eind januari naar de boekhouder geweest om alles te bespreken over hoe en wat. Toen ik er stilletjes aan wou beginnen, stak Corona daar een stokje voor. Ik woon in België en hier begon in maart de 1e lockdown, waardoor ik dus niet kon starten. Toen ik hoorde dat de schoonheidssalons begin juni mochten starten, heb ik besloten om nog 1 maand langer te wachten zodat ik geen heel kwartaal ‘kwijt’ was. Uiteindelijk heb ik dus op 1 juli 2020 mijn salon geopend.

De eerste stappen
Er is niemand in mijn familie zelfstandig waardoor ik dus ook geen flauw idee had hoe ik hieraan moest beginnen. Gelukkig heb ik mijn ouders, zij hebben mij enorm geholpen met mijn zoektocht in dit alles. Mijn kapper raadde mij zijn boekhoudkantoor aan en daar heb ik een afspraak mee gemaakt om eens te horen hoe het in zijn werk zou gaan. Ik heb besloten om bij dat boekhoudkantoor klant te worden en zij hebben eigenlijk zo goed als alles voor mij geregeld.

Salon aan huis
Ik werk vanuit huis. Ik heb op de 1e verdieping een kamer die ik heb ingericht als salon. Ik ben, samen met mijn vriend, al een tijdje op zoek naar een huis dat we kunnen kopen met een mooi plaatsje eraan om te gebruiken als salon.  

Om toch een beetje zekerheid te hebben in deze rare tijden, werk ik parttime in een andere schoonheidssalon. Aangezien ik en mijn vriend op zoek zijn naar een huis, vind ik het toch belangrijk dat ik een vast inkomen heb. Echter blijft het mijn droom om ooit volledig als zelfstandige mijn schoonheidssalon te runnen. Misschien zelfs ooit, als ik dan écht mag dromen, om mijn schoonheidssalon uit te breiden en mijn kennis te delen.

Parttime
Aangezien ik parttime werk, zit ik voor ¾ vol. Ik wil wel graag fulltime werken, maar zoals ik al eerder zei is dit pas iets voor over een aantal jaar. Aangezien ik wat meer zekerheid wil hebben.

Ik heb in het begin niet veel stappen ondernomen, het was enorm veel mond-tot-mondreclame. Het handige van kunstnagels is dat mensen er vaak op letten en vragen waar ze hun nagels hebben laten doen. Voor de rest probeer ik ook zoveel mogelijk reclame te maken via Instagram. Op Facebook heb ik ook een account, maar ik merk dat ik op Instagram toch meer reactie krijg. Nu met corona heb ik natuurlijk ook meer tijd gekregen om reclame te maken. Ik ben even uit mijn comfortzone gestapt en heb zelfs filmpjes van mezelf gepost met uitleg over producten. Ik merk ook wel dat mond-tot-mondreclame nog altijd de meest effectieve reclame is. Mensen horen graag van hun vertrouwde omgeving waar ze iets hebben gekocht en of dat ook écht werkt.

Een website
Ik vond een website toch redelijk belangrijk en heb deze met WIX zelf gemaakt. Ik vond dit wel fijn om te maken, aangezien ik ook wel redelijk creatief ben. In het begin was het een beetje zoeken over hoe het juist werkte, maar toen ik het door had was het easy peasy. Begin december heb ik pas een webshop aangemaakt. Ik ben wel blij dat ik deze heb aangemaakt omdat ik hier in corona tijden toch nog een beetje mijn tijd in heb kunnen steken.  

Salonbenodigdheden
Ik heb al mijn spullen gekocht bij online groothandels. Ik heb een aantal groothandels vergeleken en zo gekeken waar ik mijn spullen wilde kopen.

Behandelingen
Het is eigenlijk begonnen met kunstnagels, maar ‘dankzij’ corona heb ik de kans gekregen om mij te verdiepen in welk merk ik graag wilde gebruiken voor gelaatsverzorging. Ik ben zo uitgekomen bij Salonnepro. Mijn collega raadde mij dit aan en ik ben er super blij mee! Ik heb een mailtje gestuurd naar Salonnepro en zij hebben mij direct verder geholpen nadat ik mijn diploma’s had doorgestuurd. Daarna heb ik van Salonnepro een testpakketje gekregen. Toen ik het zelf had uitgetest was ik meteen verkocht! Het is echt een geweldig merk en ze hebben voor alle huidproblemen een oplossing. Synthetische werkstoffen worden vervangen door natuurlijke alternatieve, de producten zijn dierproefvrij en ook vegan. Wat in deze tijd toch belangrijk is! Voor de rest doe ik natuurlijk ook nog ontharingen, pedicures, manicures en wimperextensions.

Toekomstplannen
Ik ben nu vooral een huis aan het zoeken waar ik een grotere salon kan openen. Als ik dat heb gevonden ga ik al heel content zijn. Dan wil ik gewoon mijn salon runnen en eventueel extra behandelingen aanbieden.

Prijzen  
Ik heb voor elke behandeling een prijsberekening gemaakt via Excel. Zo kon ik perfect zien wat mijn kosten waren van een behandeling. Daarna heb ik de prijslijsten van een paar andere schoonheidssalons opengezet en vergeleken zodat ik een beetje gelijk zat met de andere salons.

Ik heb geen openingsacties gedaan, maar toen ik mijn opleiding wimperlifting had gevolgd, heb ik een actie gedaan om de nieuwe behandelingen te promoten zodat mensen hiermee kennis konden maken.

Vakinformatie
Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog enorm veel bijleer op mijn andere job. Zij zijn gespecialiseerd in huidverbetering en zij hebben al veel van hun kennis met mij gedeeld. Ook hierin heeft Corona ook wel een beetje zijn voordelen gehad, want ik heb in deze periode ook veel tijd gehad om Webinars te volgen waardoor ik ook weer veel dingen heb bijgeleerd.

De 2de coronasluiting
Hier in België zijn we al dicht vanaf 1 november. Ik heb meteen ‘rescue’ pakketjes gemaakt zodat mijn klanten gemakkelijk hun kunstnagels konden bijwerken. Ik was van plan om tijdens nieuwjaar een geschenkje te geven aan mijn klanten en vond het jammer dat ik het dit jaar niet zou kunnen geven. Daarom heb ik alles in een enveloppen gestoken en naar mijn klanten opgestuurd. Ik denk dat ze dit allemaal wel apprecieerden en zo liet ik ook weer even weten dat ik hun dankbaar ben voor hun vertrouwen in mij.

Sinds ik de webshop heb, geef ik ook gratis huidadvies en verkoop ik probeersetjes van Salonnepro. Deze maak ik op maat voor elke klant. Ik heb gemerkt dat mijn klanten het enorm appreciëren dat ik zoveel moeite steek in de mails met huidadvies. Zelf haal ik hier ook enorm veel voldoening uit, vooral wanneer ik merk dat klanten content en geholpen zijn. Dat is toch de hoofdreden waarom ik deze job doe.

Wat zou jij graag aan starters willen vertellen die nu ook hun, net geopende, deuren hebben moeten sluiten?
Dat ze vooral de negatieve dingen in iets positiefs moeten omzetten! Altijd klagen en jammeren over het feit dat we niet open kunnen en geen geld kunnen verdienen, heeft geen enkel nut en maakt ons enkel maar depressief. Zoals ik al een paar keer eerder vermeld heb, ben ik ook dankbaar dat ik deze ‘tijd’ gekregen heb. Want elke zelfstandige weet ook dat ‘tijd’ normaal niet in ons woordenboek staat. Ik heb tijd gekregen om te spenderen met mijn vriend, met mijn katje (ja ik ben een echte catmom) en ook zeker voor mezelf.

Dus wees dankbaar en zet iets negatiefs om in iets positiefs!

Welke tip zou jij aan andere starters willen meegeven?
Een tip waar ik zelf soms ook aan moet denken: vooral naar jezelf kijken en doen wat jij zelf wilt. Ik heb ook een aantal keer commentaar gekregen op bepaalde dingen en daardoor ga je twijfelen. Uiteindelijk ben jij nog altijd degene die de beslissingen maakt en je moet doen waar jij je goed bij voelt.

Ik volg ook andere schoonheidssalons op Instagram en vaak word ik hier wel door geïnspireerd, maar ik moet toegeven dat ik soms ook wel baal als ik zie dat iemand ‘meer succes’ in iets heeft dan ik. Als ik dan verder nadenk zijn die salons al meer dan 15 jaar geopend, dus dat kan je zo niet vergelijken. Wat ik hiermee wil zeggen is om je niet te laten misleiden door andere salons en vooral je eigen ding te doen!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • Lucienne
    17 februari, 2021

    Heel mooi artikel en zo ik Jana ken recht uit het hart…Ik hoop dat ze ooit haar droom kan waar maken …In ieder geval goed bezig Jana ….


Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Posted on

DUBBEL FEEST! Naast het 60-jarig jubileum van Cosinta op 15 juni organiseren we ...

15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Posted on

Gisteren kregen wij op Facebook een melding van een nieuwe facebookgroep: ‘Beautysector ...

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Posted on

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan € ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
NIEUW! Video: 3 vragen aan… beauty businesscoach Tom Sebastian
Starters in de beautybranche: Jana Bijlemans (B)