HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Parfum in cosmetica, hoe slecht is het?

Tegenwoordig ruikt bijna elke crème of lotion lekker; geurstoffen worden massaal toegevoegd om luchtjes in minder welriekende producten te maskeren. Als iets stinkt, associëren we dat vaak met ‘ongezond’ of zelfs ‘gevaarlijk’. Maar, hoe schadelijk zijn die geurstoffen in cosmeticaproducten eigenlijk?

Mensen voelen zich in de regel beter als ze lekker ruiken. De hoeveelheden deodorant en parfums die nog altijd als zoete broodjes over de toonbank vliegen zijn het bewijs. Ook in cosmeticaproducten wordt een fijn luchtje meestal wel gewaardeerd. Het roept een gevoel van luxe en verwennerij op. En als iets lekker ruikt, kan het onmogelijk slecht voor je zijn. Toch? Volgens ingrediëntenexpert Marieke Schutte is dat te kort door de bocht. Je hoeft niet allergisch te zijn voor een geurstofingrediënt om irritaties te ervaren.

Interessante cijfers  
Voor De Beauty Professional onderzocht Dermabase de cijfers rondom parfum in cosmetica. Dat leverde de volgende resultaten op: Van de 4.380 onderzochte huidverzorgingsproducten bevatten 4.071 producten parfum. In totaal bevatten deze 4.380 producten 4.656 verschillende ingrediënten (totaal zijn er ruim 25.000 cosmetische ingrediënten). Van de ruim 25.000 cosmetische ingrediënten zijn 943 verschillende geurstofingrediënten. 1.157 producten zijn voorzien van het ingrediënt Limonene, wat een cijfer 2 krijgt van Dermabase. Het cijfer 2 betekent dat het ingrediënt haar en huid beschadigt en/of de ogen onherstelbaar kan beschadigen en/of kan bijdragen aan de ontwikkeling van (huid)kanker en/of dermate giftig is dat het gevaarlijk is voor de gezondheid en/of via de poriën de bloedbaan bereikt en inwendig schade veroorzaakt aan de organen en/of schadelijk is voor het milieu doordat het niet afbreekbaar is en/of contactallergie veroorzaakt.


Limonene
Dermabase over Limonene: “Het is een polyisoprene en komt van nature voor in de schillen van citrusvruchten. Het heeft een hoog giftigheidsgehalte. Limonene maakt vaak onderdeel uit van parfum en kan contactallergie veroorzaken vooral wanneer de huid waaraan het is opgebracht, blootgesteld wordt aan lucht en licht. Helaas wordt dit ingrediënt wereldwijd in onnoemelijk veel cosmetische producten verwerkt. Het is tot 0,001% toegestaan in producten die op de huid blijven en tot 0,01% in producten die onmiddellijk van de huid gewassen worden. Het wordt gebruikt in parfum, maar ook als ‘masking ingrediënt’. Een masking ingrediënt maskeert een bepaalde geur of smaak van een product of een ander ingrediënt.”

In de volgende editie!
Dit is de inleiding van een artikel dat gepubliceerd wordt in de laatste editie van 2020 van vakmagazine De Beauty Professional. Met het bovenstaande in het achterhoofd is een uitgebreid artikel gemaakt. Het artikel is geschreven door Birgitta van der Linden. Zij deed een uitgebreid interview met Marieke naar aanleiding van onze vraag aan Dermabase over Parfum in cosmetica. Wat weet je na het lezen van dit artikel in Vakmagazine De Beauty Professional?

  • Wat parfum met ons brein kan doen
  • Wat parfum met de huid kan doen
  • Hoe parfum is ontstaan
  • Een heilzame werking of cosmetische toepassing?
  • Alles over fixeermiddelen in parfum
  • Gebruik van Etherische oliën
  • De gevaren van geurstoffen
  • Misleiding in claims


Nieuwe ontwikkelingen in parfum/geurstof
Onlangs publiceerden wij op deze website een artikel over een ‘allergeenarme en ontstekingsremmende’ parfum/geurstof voor cosmetica. Dit is ontwikkeld door Duitse wetenschappers. Lees hier meer: https://beauty-pro.nl/nieuws/ontstekingsremmende-en-niet-allergene-parfum-voor-cosmetica-ontwikkeld/


Mis het niet! Heb jij al een abonnement op het fysieke of digitale vakmagazine? Sluit het nu af! Er is al een digitaal abonnement voor maar 39 euro per jaar! Klik hier: https://beauty-pro.nl/abonneren/

Over Dermabase
Dermabase is een onafhankelijk initiatief dat tot doel heeft bewustzijn rond huidverzorgingsproducten te creëren en hulp te bieden bij de zoektocht naar de juiste huidverzorgingsproducten voor de consument. Dermabase doet dit door de samenstelling van cosmetische producten transparant te maken met gepubliceerde wetenschappelijke informatie over meer dan 24.000 ingrediënten. Per ingrediënt wordt duidelijk hoe goed deze is voor de huid en de gezondheid en welke effecten het ingrediënt op milieu en dierenwelzijn heeft. Hiermee kan je voor elke huid het juiste, meest effectieve huidverzorgingsproduct kiezen. En het stelt de consument, maar ook de beautyprofessional, in staat om zelf verstandige en bewuste keuzes te kunnen maken. www.dermabase.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Smoky eyes by Ministry of beauty
Parfum in cosmetica, hoe slecht is het?

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord