HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte over 4e kwartaal

De deadline voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal nadert. Ondernemers moeten hun btw-aangifte uiterlijk 31 januari hebben ingediend bij de Belastingdienst. Voor veel van de 236.589 ondernemers die in 2020 volgens de Kamer van Koophandel een bedrijf startten, is dit de eerste keer dat zij te maken hebben met de btw-aangifte over het vierde kwartaal. Om ondernemers op weg te helpen, geeft de Belastingdienst een paar aandachtspunten.

 1. Heb je een vergissing gemaakt in een eerdere btw aangifte?
  Geef correcties eenvoudig door. Je kunt er bij je jaarafsluiting achter komen dat je eerder in het jaar bijvoorbeeld een factuur bent vergeten bij je btw-aangifte. Is je correctie voor de btw minder dan €1.000,- neem de correctie dan mee in deze aangifte. Is je correctie meer dan € 1.000,-? Dien dan het formulier ‘suppletie omzetbelastingdienst’ in via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
 2. Heb je jouw auto het afgelopen jaar voor je onderneming en voor privé gebruikt?
  Corrigeer dan de btw voor het privégebruik in de btw-aangifte over het vierde kwartaal. Doe dit altijd. Of je nu een auto van de zaak hebt die je het afgelopen jaar privé hebt gebruikt of een privéauto die je zakelijk hebt gebruikt. Gebruik de rekenhulp ‘btw en de auto’ om de btw voor jouw situatie te berekenen.
 3. Heb je mondkapjes verkocht?
  Sinds 25 mei 2020 vallen mondkapjes onder het 0% btw-tarief. Met deze coronamaatregel is het mondkapje goedkoper voor de consument. Als verkoper van mondkapjes mag je de btw wel als voorbelasting blijven aftrekken in je btw-aangifte. Vergeet dit niet.
 4. Lukt het je niet om de btw uiterlijk 31 januari te betalen?
  Check dan hier of je in aanmerking komt voor betalingsuitstel en vraag het zo snel mogelijk aan. Je hoeft dan alleen op tijd btw-aangifte te doen. De btw betaal je later. Heb je al eerder betalingsuitstel aangevraagd? Vraag de Belastingdienst dan tijdig om dit te verlengen. Het betalingsuitstel wordt dan verlengd tot 1 juli 2021.
 5. Maak je sinds 1 januari 2021 gebruik van de kleineondernemersregeling?
  Dan doe je vanaf het eerste kwartaal 2021 geen btw-aangifte meer. De btw-aangifte over het vierde kwartaal van 2020 staat nog wel voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vergeet niet deze tijdig te doen.   

Doe altijd aangifte
De btw-aangifte over het vierde kwartaal van 2020 moet uiterlijk 31 januari binnen zijn bij de Belastingdienst. Let op, doe ook aangifte als je:

 • gebruikmaakt van bijzonder uitstel van betaling. Het uitstel geldt alleen voor de betaling, niet voor de aangifte.
 • het afgelopen kwartaal geen omzet hebt gedraaid.

Meer weten? Kijk op belastingdienst.nl/starters.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Lockdown tips van Nanda Hendrickx
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte over 4e kwartaal

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord