HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Wat doet geur met ons?

(Column van Harmen Rijpkema ,Chi Natural Life)

We beseffen het niet, maar wij ruiken de hele dag door. Geuren zijn overal om ons heen. We zijn alleen ontwend om te vertrouwen op onze neus en zijn ons niet altijd bewust van geuren. Maar we reageren wel op geur, zelfs als we geur niet bewust opmerken. Geur speelt dus een ongemerkte, maar zeer belangrijke rol in ons leven. Als je een nieuwe massageolie uitprobeert, wat doe je dan als eerste? Juist, je ruikt er aan. Is de geur niet aangenaam, dan zul je het product waarschijnlijk niet kopen. 

Aromatherapie is in feite het bewust gebruiken van (natuurlijke) geur. Dat kan zijn om een bepaalde sfeer te scheppen, maar het kan ook zijn dat met een bepaalde essentiële olie een gerichte therapeutische actie wordt ingezet. Bij aromatherapie worden, of je het nu wilt of niet, lichaam en geest beïnvloed. Iedereen kent de invloed van geur. Ga maar eens bij jezelf te rade en haal een geur van vroeger naar boven. Bijna zeker gaat deze herinnering samen met een gevoel of emotie.

Herinneringen en associaties

De periode vanaf de geboorte totdat iemand zes jaar wordt, is de belangrijkste periode om een geheugen voor geuren op te bouwen. Geuren die men nu ruikt, worden geassocieerd met beelden van vroeger uit onze jonge jaren. Met natuurlijke geuren kunnen we deze herinnering bewust opwekken. De geur van dennenolie kan bijvoorbeeld herinneringen aan vakantie en wandelingen in het bos naar boven halen en daarom een goed gevoel geven. Bij iemand die als kind een keer verdwaald is geweest in het bos kan dennenolie juist een onprettig gevoel opwekken. Natuurlijke geuren kunnen dus herinneringen naar boven halen en zo ook een prettig gevoel geven en/of een gevoel van opgewekt zijn en blijdschap. Zo kunnen dus frisse geuren als citrus, dennen en pepermunt de vermoeide mens opmonteren, terwijl anderen juist meer rust zullen vinden bij deze geuren.

Geur is ook nauw verbonden met sfeer. De geur van citroen wordt vaak geassocieerd met schoon en fris. Afwasmiddel is niet voor niets vaak aangevuld met citroengeur. Dat heeft niets te maken met de werking van citroen, maar met het gevoel van reinheid dat door reclame steeds maar weer benadrukt wordt. Als het naar citroen ruikt, dan is het schoon denken vele mensen.

Het limbische systeem Het limbische systeem is een oud deel van de hersenen dat te maken heeft met emotie, motivatie, genot en (emotioneel) geheugen. Het heeft voor een groot deel te maken met overleving. De meeste dieren hebben een goed ontwikkeld limbisch systeem. Dit deel van de hersenen is in feite verantwoordelijk voor onze emotionele reactie op onze omgeving. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen, maar ook werkelijk beleefd. Vroeger werd dit deel van de hersenen ook wel reukhersenen genoemd. Daarbij hoort ook onze emotionele reactie op verwondingen, ziekte, gevaar en stress.

Meer lezen? Neem een abonnement op Massage Magazine: https://beauty-pro.nl/abonneren/

Compleet artikel is te lezen in Massage Magazine 4/2021

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Aanstormend talent
Wat doet geur met ons?

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord