HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Zomertip #8: vakantiegeld by Aletta de Rooij

Posted on

In de maand mei of juni krijg je als werknemer vakantiegeld uitgekeerd. Als ondernemer ben je hiervoor zelf verantwoordelijk, net als voor je salaris. Vele ondernemers maken niet hun gehele inkomen op, en hebben een buffer voor onverwachte uitgaven en eventueel ook voor de vakantie. Je kunt dit structureel doen door elke maand 8% van het salaris wat je jezelf betaalt apart te zetten.

Maar daar zeg je iets; salaris. In onze cultuur is het nog steeds een soort taboe om het over salaris en zelfs geld te hebben. En waarom eigenlijk? Geld is onmisbaar in onze maatschappij. Zonder geld komen we niet ver. Zonder geld zou jij ook geen klanten hebben, ook zij moeten jou betalen. Geld is energie. Zie geld als bloed. Het moet stromen. Zolang het in een oude sok zit heeft het geen waarde.

Het salaris wat je jezelf uitkeert is belangrijk. Nu is dat als ondernemer zijnde met wisselende inkomsten niet zo eenvoudig om daar een vast bedrag voor te reserveren. Maar toch ga ik je vragen uit te zoeken wat je jezelf hebt uitbetaald vorig jaar. Was dit toch een vast maandelijks bedrag? Of heb je geen idee, want was het een greep uit de kassa? Kijk echt eens wat het gemiddelde van deze 12 maanden is en wat dan je salaris zou zijn. Ervaar, voel, dan wat dit met je doet. Als je in loondienst zou zijn, zou je er dan akkoord mee zijn? Zou je hiervoor dagelijks naar een baas willen?

Bovenstaande grafiek deel ik met je want het kan goed zijn dat je geen idee hebt wat de salarissen in loondienst zijn. Overigens zijn het in de grafiek bruto bedragen, er gaat dus nog wat af, maar er komt nog wel 8% vakantiegeld bij. Leg deze naast de verdiensten die jij jezelf hebt uitgekeerd. Dit is iets anders dan de omzet.

De grafiek is voor winkelmedewerkers op basis van 40 uur. Een winkelmedewerker neemt meestal geen werk mee naar huis. Dus wanneer jij denkt geen 40 uren te draaien, kom je er hoogstwaarschijnlijk toch aan door administratie, schoonmaak, inkoop, social media, training en voorbereiding.

Het kan zijn dat je ervan schrikt, dat je je realiseert dat je niet ver van het salaris van een winkel-medewerker zit bijvoorbeeld. Ik vind ook dat je als ondernemer met alle vakkennis die je hebt meer waard bent! We hebben een prachtig vak, misschien heb jij ook van je hobby je beroep gemaakt. Maar dit betekent nooit dat je er een minimumloon of minder op na hoeft te houden als ondernemer. Want we hebben naast vakantiegeld ook nog pensioen en ziektegeld.

Neem jezelf dus serieus in de verdiensten. Stel dit ook niet steeds uit. Het goede moment komt nooit, er is altijd wat. Meestal gaat er een gedeelte van de omzet naar je kostenplaatje. Mijn tip is om hier jezelf in mee te nemen. De beste investering ben je zelf. Om jou draait het. Ken dus het verschil tussen investering en uitgave. Een investering levert geld op en een uitgave kost geld. Realiseer je in het vervolg bij elke betaling die je doet of het geld oplevert. Je gaat er anders instaan en dan wordt het steeds leuker.

Sinds 2015 is Business in Beauty al de visie van Partners in Crème. Wil je hier meer over horen en wat dit voor jou kan betekenen? Schrijf je dan in voor de gratis masterclass aanstaande zaterdag: ‘Meer omzet, meer winst voor huidspecialisten’.

Warme groet,

Aletta de Rooij –
Saloncoach @ Partners in Crème

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
CosmoTrends Futureview 2022 – 2027
Zomertip #8: vakantiegeld by Aletta de Rooij