HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Is VUUR je unieke persoonlijkheids­type?

In een serie van vijf delen worden de Chinese vijf elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal behandeld en het daaraan gekoppelde unieke persoonlijkheidstype. In deel één staat het Vuur element centraal met praktische oefeningen en tips om de balans in dit element te optimaliseren.

De vijf elementenleer vormen samen met yin-yang de fundamentele basis van de Chinese theorie. Het Chinese systeem kent daarin vijf seizoenen; lente, zomer, nazomer, herfst en winter. Elk van die vijf seizoenen is verbonden met een bepaald element; hout, vuur, aarde, metaal en water. De beweging van energie in de natuur is een oneindig proces. Alles wat van toepassing is op de natuur is tevens van toepassing op ons want wij zijn een onderdeel van de gehele natuur. De zomer is gekoppeld aan het vuur element, de periode waarin de yang energie op zijn top is. De zon staat op zijn hoogste punt, het heetste van de dag. Net als dat een element gekoppeld is aan een jaargetijde staat deze tevens voor een bepaald persoonlijkheidstype met daarbij karakterstructuur en kwaliteiten.

Vuurtabel

Jaargetijde: zomer

Transformatie: bloeien

Yin/yang fase:

hoogtepunt yang en dieptepunt yin

Klimaat: hitte

Kleur: rood

Smaak: bitter

Zintuig: tong

Emotie: vreugde

Weefsel: bloedvaten

Lichaamssap: zweet

Lichaamskenmerken vuurtype

 • Krullend, springerig haar of weinig haar
 • Puntig gezicht en spitse neus
 • Sprekende twinkelende ogen
 • Veel rimpels en lijnen tekenen van expressie
 • Roodheid in huid
 • Snelle manier van lopen
 • Goed ontwikkelde schouderspieren
 • Kleine handen en voeten, een lenige lichaamsbouw.

De energie van Vuur is prikkelend, snel en uitbundig

Kenmerken van het persoonlijkheidstype vuur

Een vuur mens leeft dicht bij haar gevoel. Je bent van nature warm en hartelijk naar anderen. Je bent expressief, enthousiast, houdt van lachen, ontvankelijk. Vuurtypen zeggen wat ze denken en voelen. Bij stress kan je heel emotioneel regeren en dingen persoonlijk aantrekken. Je voelt je snel gekwetst. Je kunt in paniek raken en zeer overstuur zijn terwijl de situatie daar niet naar is. Vuurtypen denken en leren snel en praten vaak te snel. Een vuurtype kan met van alles tegelijk bezig zijn en rennen van het een naar het andere. Het zijn harde werkers die lang doorgaan. Door hun open hart karakter kunnen ze ook flink gekwetst worden en hebben ze langere tijd nodig om hier overheen te komen dan andere persoonlijkheidstypen.

Symptomen bij disbalans vuur

Wanneer je een vuur type bent ben je vatbaarder voor emotionele uitputting. Als je te veel werk op je schouders neemt kan je overprikkeld raken en zeer chaotisch worden. In de Chinese geneeskunde is het vuur element gekoppeld aan het hart, de motor van ons vermogen om blij te zijn en vreugdevol. Wanneer dit element in balans is zijn we onbevangen, onbevreesd voor afwijzing, kunnen we ons hart openen voor anderen en zijn we zeer positief ingesteld.

Drie symptomen van disbalans vuur 

1 ontbreken van blijdschap, 2 afwijzing, 3 trauma
Juist voor een vuur type is het zeer ernstig als ze niet meer blij kan zijn omdat het het fundament is waarop ze functioneren in hun leven. Voor ieder mens is blijdschap belangrijk maar voor een vuurtype is gebrek hieraan nog ingrijpender. Vuur is heel bang voor afwijzing, je wil je graag geliefd voelen de belangrijkste functie van je hart. Wanneer iets ernstigst gebeurt kan je hele systeem in shock raken. Een vuur mens is emotioneel zeer kwetsbaar en als een spons de emoties van anderen absorberend.

Een vuurmens leeft dicht bij haar gevoel

Versterk vuur
De energie van vuur is uitbundig en snel daarom is het van belang om activiteiten te doen die combineren met deze vibratie. Denk daarbij aan dansen, springen, zingen. Bij overprikkeling kan je ‘vuur met vuur bestrijden’ waardoor het systeem kalmeert.

 Blus vuur met aarde
Zoek contact met een aarde mens, die stevig en liefdevol is, een persoon die je vertrouwt zo kan vuur richting aarde bewegen ‘uitdoven en as worden.’ Zo kan vuur weer worden beteugeld.

 Focus vuur op metaal
Controleren van metaal is een van de taken van vuur dit is te bereiken door het waarderen van schoonheid. Dit kan letterlijk in de vorm van metaal een sieraad of kunstvoorraad of een bezoek aan een botanische tuin of museum.

 Voed vuur met hout
Op tijd naar bed gaan is essentieel voor een vuurtype, vóór 23 uur de cyclus van het houtelement deze start om 23.00 uur tot 01.00 uur galblaasenergie en van 0.00 uur tot 03.00 uur leverenergie.
Een vuurtype kan te maken krijgen met onrustig slapen door overprikkeling overdag. Zorg dat je de avond gebruikt om yin op te bouwen en yang af te bouwen, rust te nemen en te ontspannen. Overprikkeling van computer en televisie voorkomen.

Controleer vuur met water
 Water controleert vuur om dit te bereiken is het van belang om goed te drinken, natuurlijk mineraalwater, soepen.

Versterken van het vuurelement
Masseer
een ontspanningsmassage met een vleugje rozenolie versterkt de hartenergie. Een vuurtype houdt van bloemige oliën van lichte concentratie. Ze heeft rust nodig en wil niet te veel verschillende prikkels tegelijk tijdens een massage. Ze wil graag een luisterend oor tijdens de massage. Ze voelt zich prettig bij een masseur die spontaan is met een open ontvankelijke houding. Ze is gevoelig voor complimenten laat daarom als masseur horen dat iemand goed bezig is geweest met de leefstijl adviezen of tips die je hebt gegeven.

Wensen vervullen Volg je hartenwens en neem de tijd om te luisteren naar je hart. Doe dingen waar je enthousiast en blij van wordt.  Breng meer passie in je leven en zoek uitdagingen. Open je hart voor anderen, geef complimenten en uit je gevoelens. Wees vooral spontaan en luister naar je directe innerlijke stem zonder te analyseren. Krop vooral je emoties niet op, uit jezelf zonder de ander te kwetsen.

Ontspan Adem- en ontspanningsoefeningen versterken het vuurelement. Neem een goed boek of luister naar muziek waar je vreugde van krijgt. Bezoek vrienden waar je je je hart bij kunt luchten en mensen die positief zijn en blijdschap geven.

Beweeg en geniet van de buitenlucht, de tuin, de natuur. Beweging is goed voor je hart en bloedvaten en het verbetert tevens je conditie. Geniet van de zon en de lange zomerdagen buiten. Zorg voor voldoende rust, ontspanning en slaap.

Voeding Waak voor oververhitting van het vuurelement. Alcohol, barbecue en gefrituurde voeding, scherpe kruiden zorgen voor te veel yang energie en kunnen vuurklachten geven.  Eet vooral gevarieerd en zorg voor kleur in je voeding.

Rood draag rode tinten in je kleding het hoeft niet zichtbaar te zijn voor de buitenwereld zoals rode sokken of rood ondergoed. Breng de kleur rood in je interieur, bloemen vertegenwoordigen het vuurelement zorg voor bloemen in huis en in je tuin.

Tot slot een vuurtype wil graag prikkels opzoeken en heeft dit nodig in het leven, maar er zijn grenzen!

Gebruikte en aanbevolen literatuur

 • De vijf elementen, Jean Haner
 • Face reading, Lillian Bridges
 • De grondslagen van de Chinese geneeskunde, G. Maciocia, Satas
 • Blijvend meer energie, J. Hofs
 • Su Wen, Huang Di Nei Jing

Tekst: Gonnie van de Lang www.vandelang.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Posted on

Na een periode van intensief overleg met de Belastingdienst heeft Nathalia van ...

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Posted on

De vraag naar huidverbeterende cosmetica die de natuur respecteert, groeit gestaag. In ...

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Posted on

Op 16 maart staat het HUYD Congres weer voor de deur, met ...

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Posted on

Van 22 tot en met 24 maart 2024 vindt BEAUTY DÜSSELDORF plaats, ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Van body shaming naar meer body love
Is VUUR je unieke persoonlijkheids­type?