HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Van body shaming naar meer body love

Het blijft een hot topic. Jij bent jij. Je bent mooi zoals je bent. Maar al ben je blij met jezelf, uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Dove, blijkt dat 1 op de 2 vrouwen te maken krijgt met bodyshaming, ofwel: ongevraagde kritiek op haar lichaam. Dit kan leiden tot ontevredenheid over het eigen lichaam en een lager zelfbeeld. Dove – en niet alleen deze organisatie- vindt dat dit moet stoppen. Dove start daarom met de Dove Body Love campagne. De belangrijkste boodschap: elk lichaam is mooi en mag gevierd worden.

Met inzet van Nederlandse influencers, die op social media kritiek krijgen op hun lichaam, roept Dove iedereen op om zich uit te spreken tegen body-shaming en voor body love.

Te dik of te dun

De meeste kritiek krijgen vrouwen op hun gewicht: ruim de helft van de Nederlandse vrouwen is wel eens te dik genoemd en bijna twee op de tien te dun. Ook krijgen vrouwen onder andere te horen dat ze te klein zouden zijn (14%), te grote borsten zouden hebben (12%) of te kleine borsten (12%) en 6% van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens gehoord dat ze te mannelijk zou zijn. Ruim een derde van de onderzochte Nederlandse vrouwen heeft in het echt te maken gehad met kritiek op haar lichaam van een vreemde, vriend of bekende en/of familielid. En meer dan een kwart online of op sociale media. Uit onderzoek blijkt dat de opkomst van sociale media in verband wordt gebracht met een toenemende ontevredenheid over het lichaam. Dit treedt vaak op wanneer we onszelf vergelijken met foto’s op sociale media en het lezen van commentaren op deze foto’s. Wanneer iemand het gevoel heeft niet aan dit ideaalbeeld te kunnen voldoen, leidt dit tot een verminderd zelfbeeld.

Body-shaming: wat en waarom?

Body-shaming is een brede term die gebruikt wordt voor het omschrijven van ongevraagde kritiek op uiterlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld het gewicht (fat-shaming, skinny-shaming), iemands lengte (height-shaming), mate van beharing (of gebrek hieraan), haarkleur, lichaamsvorm, mate van masculiniteit (of gebrek hieraan) of kritiek op bijvoorbeeld zichtbare ziekten die op het lichaam te zien zijn, zoals psoriasis. Mensen die veel blootgesteld zijn aan body-shaming kunnen hiervan ernstige negatieve gevolgen ondervinden. Denk aan laag zelfvertrouwen, een toename aan angst of stress, maar ook bijvoorbeeld suïcidale gedachten en psychische stoornissen zoals eetstoornissen en lichaamsdysformie, waarbij iemand een afwijkend beeld heeft van zijn/haar/hun eigen lichaam. Body-shaming kan ook leiden tot depressie, vooral als mensen het gevoel hebben dat hun lichaam niet aan de sociale criteria kan voldoen.

Artikelen!

Wij van De Beauty Professional hebben vorig jaar een uitgebreid artikel geplaatst in ons vakmagazine over ‘Het ideaalbeeld’ of ‘Het schoonheidsideaal’ en wat je als schoonheidsspecialist voor jouw klanten kunt doen die hier veel waarde aan hechten. Misschien heb je dit al eens gelezen, maar we stippen het artikel toch nog eens aan. Klik op de link hieronder om het volledige artikel te lezen:

Ook hebben wij een uitgebreid interview gehad met Terry Groenen, de oprichtster van Inbetween Models. Dit interview lees je via de onderstaande link.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Carla Dekker is trotse afnemer van IDUN Minerals: ‘Deze producten bieden een totaalplaatje’
Van body shaming naar meer body love

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord