HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Onder de loep: ‘Holistische massage’

Het zal je vast niet ontgaan zijn: holistische massage is booming. Kwam je de term een kleine dertig jaar geleden sporadisch her en der op foldertjes van start-up-masseurs in de plaatselijke bieb en esoterische boekhandel tegen, tegenwoordig lijkt het wel of Jan en Alleman zich dit predicaat klakkeloos toe-eigent. Waarom is dat? En mag dat zomaar?

Ja, dat mag zomaar, de titel is onbeschermd en vormt dus geen beletsel voor de bedenkelijke masseur die van deze trend een graantje wil meepikken. Maar dat is slechts een zeer klein gedeelte – gelukkig maar – het overgrote deel beslaat serieuze masseurs/massagetherapeuten.  Dit zijn mensen die het vak omarmen, liefhebben en het nooit zullen verraden door vanuit commerciële beweegredenen een term te misbruiken met als enige doel hun omzet te verhogen. Dat zou ons prachtige vak massage an sich deflateren. Hoe verwerpelijk! Nee, dit betreft masseurs die vanuit zuivere motieven daadwerkelijk het holisme omarmen. Maar weten ze eigenlijk wel wat ze precies omarmen?

Nu wordt het interessant: WAT IS HOLISME?

Onder de masseurs die dertig jaar geleden hun flyertjes bij de bieb  en boekhandels neerlegden – wind en regen trotserend – behoort ondergetekende. Na het afronden van de opleidingen Postural Integration (lichaamsgerichte psychotherapie) en hypnotherapie – twee bij uitstek holistische  studies – eigende ik me het predicaat van holistisch masseur vanuit zuivere motieven vol (zelf)vertrouwen toe. Tot het confronterende moment van inzicht vijfentwintig jaar later tot me kwam, namelijk dat ik er niks van begrepen had. Want toen pas begreep ik het. Een moment van Verlichting.

Wat blijkt? Als docent en massagetherapeut ontmoet ik vele (aankomende) collega’s. Bij hen zie ik hetzelfde als bij mezelf: ze snappen er geen snars van. Helaas, maar ook niet verrassend, want het is een van de moeilijkste onderwerpen die er is op dit gebied.

Wil je de vraag wat holisme is onderzoeken? Wil je werkelijk gaan doorgronden wat het is? Ga er dan veelvuldig over lezen en praten. Met collega’s en met andere professionals. En lees mijn volgende column(s). Dan ga ik nog dieper in op dit fascinerende fenomeen.

——————————————————————————————————————————–

PimVree heeft circa 20.000 uur massage-ervaring en ruim twintig jaar ervaring als docent. Hij is de ontwikkelaar en oprichter van Vreeling deep tissue massage. De enige massage die – zoals hij het zelf zegt en voor zover hij weet – holisme in haar volle verschijning tot uitdrukking brengt. (Voor meer info: kijk op www.vreelingdeeptissuemassage.nlen/of op www.centrumtevree.nl

Tekst: Pim Vree / Op de foto: Pim Vree

 

 

 

 

 

 

 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Beursnoviteit! RefectoCil Full Brow Liners
Onder de loep: ‘Holistische massage’

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord