HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Masseren met lavendelolie

Massage Magazine, Column: “Oliën”

Bijna iedereen kent lavendel. Lavendelolie is ook de bekendste en zeer belangrijke olie in de aromatherapie. De olie werkt ontspannend, kalmerend en kan helpen om lekker te slapen.

Ben je wel eens een zomer in de Franse Provence geweest? Je hebt dan vast al die prachtige paarse velden gezien. Vaak wordt gedacht dat dit lavendel is, maar meestal is dat niet zo. Echte lavendel groeit over het algemeen boven de achthonderd meter op kleine veldjes op de helling. De grote paarse vlekken die opvallen in de Provence en die je als eerste ziet, zijn meestal velden van lavandin, een aparte gekweekte plantensoort die op de echte lavendel lijkt, maar toch net anders is.

Essentiële oliën

De geschiedenis van de moderne aromatherapie is in feite begonnen met de lavendel. In 1930 verbrandde René-Maurice Gattefossé, een Franse chemicus en parfumeur, een hand bij een explosie in zijn laboratorium. De snelle genezing van de huid – zelfs zonder littekens -door middel van kompressen met pure lavendelolie was wonderbaarlijk snel.  Deze gebeurtenis was in feite de start van modern wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën. De kostbare vloeistof wordt tegenwoordig verwerkt in massageoliën, cosmetica, huidverzorgingsproducten als shampoos, zepen, maar ook in schoonmaakmiddelen en parfums.

De echte lavendel (Lavandula officinalis of L. angustifolia) is een oeroude plant en heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd. De naam lavandula is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse ‘lavare’ dat ‘wassen’ betekent. Mogelijk dat het populaire gebruik van lavendel ten tijde van de Romeinen daar een reden voor is. Men strooide in die tijd lavendelbloemen in het bad omdat de geur fris en tegelijkertijd zoet was. Blijkbaar een gewilde combinatie. De naam ‘officinalis’ duidt op de geneeskrachtige eigenschappen van de lavendelplant. Al eeuwenlang beschouwt men de lavendelplant als zeer werkzaam voor allerlei kwalen. In veel culturen wordt lavendel zeer gewaardeerd als medicinaal kruid.

Het Cruydeboeck

In 1554 verscheen in het Nederlands ‘het Cruydeboeck’ van Dodoens, een beroemde plantkundige en arts uit de zuidelijke Nederlanden waarin lavendelolie (Oleum lavandulae) uitgebreid werd beschreven en aangeraden werd bij vermoeidheid en slapeloosheid. De laatste jaren verschijnen er steeds meer studies naar deze bijzondere werking.

Er zijn verschillende soorten lavendeloliën  in de handel. Alle soorten bezitten verschillende eigenschappen en werkingen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat de Latijnse naam van de lavendelsoort op het flesje staat. Als het gaat om de rustgevende werking van lavendel wordt de echte lavendel (Lavandula angustifolia) bedoeld.

Lavendelolie in de huidverzorging

Ontspanning en kalmering zijn absoluut de belangrijkste werkingen van lavendelolie. Bij stress en slapeloosheid zal lavendel olie verzachten, kalmeren en ontspannen. Een paar druppels in wat massageolie doet wondertjes voor de spieren en spanningen. Lavendel brengt rust in hoofd en lichaam. Door het desinfecterende en herstellende vermogen van lavendelolie kan men veilig een druppel olie op een (brand)wondje of insectensteek. In een huidolie voor het gelaat (bijvoorbeeld jojoba olie) kan lavendel worden ingezet bij puistjes, acne en huidproblemen. Lavendel brengt de huid in balans.

Recept:

Voor een ontspannende massageolie met lavendelolie is het volgende recept aan te bevelen:

  • 100 ml jojoba of amandelolie
  • 10 druppels lavendelolie

Wil je ook andere artikelen van Harmen Rijpkema lezen? Neem dan hier het abonnement op Massage Magazine. Dit artikel werd gepubliceerd in editie 4/2022.

Tekst: Harmen Rijpkema / Foto: Shutterstock

Met dank aan: CHI Natural Life 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
Beursnoviteiten Beauty Trade Special 2023 (deel 2)
Masseren met lavendelolie