Bij aromatherapeutische massage wordt meestal gedacht aan een lekkere ontspannende massage waarbij je een bepaalde geur gebruikt om een bepaald effect te bewerkstellingen. Dit is natuurlijk ook zo, maar er is meer…
Ten eerste hebben essentiële oliën niet alleen werking op de psyche, maar ook op de huid. Ze kunnen zelfs door de huid in de bloedbaan terecht komen waardoor er therapeutische effecten kunnen ontstaan zoals ontkramping, ontspanning en het afvoeren van afvalstoffen.
De basis, meer dan een tussenstof
De basis van een echte aroma-therapeutische massageolie is 100% natuurlijk en bestaat uit een koudgeperste vette plantolie of een combinatie van meerdere koudgeperste vette plantoliën. Het gebruik van plantaardige vette oliën is vaak beperkt tot tussenstof tijdens massage, maar verdienen een belangrijkere plaats in aromatherapie en massagebehandelingen. Het lichaam produceert een eigen beschermende olie, ‘sebum’ of talg dat uit vetzuren en glyceriden bestaat. Sebum wordt geproduceerd door speciale klieren in de huid die gecontroleerd worden door hormonen die vooral actief zijn na de pubertijd. Als mensen ouder worden, vermindert de productie van deze natuurlijke moisturizer. Mensen uit het Middellandse Zeegebied produceren meer sebum, waarbij je kan zien dat de huid minder snel veroudert dan bij mensen met een drogere huid. Vette plantoliën lijken erg op het natuurlijke huidvet (sebum) en kunnen dienen als een natuurlijke vervanger. Verder zijn oliën en vetten belangrijke bestanddelen van celwanden en intracellulaire celmembranen.
Goede vetzuren in onze huid worden aangevuld door gebruik van plantaardige vette oliën. Daarom is het
belangrijk goede oliën in een massage te gebruiken. Meng oliën met enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren voor een goede massageolie. Hoe meer de cellen in de huid gevoed worden door goede plantaardige oliën, des te meer zal de huid vocht vasthouden en uitdroging voorkomen. Zodra er tekorten ontstaan, kunnen celmembranen beschadigd worden en gaan ‘lekken’. Ook kunnen vrije radicalen hun kans grijpen en cellen beschadigen. Vette plantoliën zitten vol met vitamine E en essentiële vetzuren
die belangrijk zijn in de dagelijkse huidverzorging. Zij zorgen voor het transport van zuurstof en de heling van de beschadigde huid. Ze verzachten rimpels en littekens en het zijn anti-oxidanten (vrijeradicaalvervan-gers).
Welke factoren beïnvloeden de opname in de huid?
Verschillende factoren beïnvloeden de mate en hoeveelheid substantie die de huid passeert. Indien essentiële oliën gebruikt worden in een huidbehandeling moeten we rekening houden met:
✤ Huidgebied – hoe groter het gebied is waar de olie op toegepast wordt, hoe groter de opname.
✤ Dikte en doorlaatbaarheid van de epidermis – handpalmen en voetzolen hebben een relatief dikke opperhuid en bevatten geen talgklieren. Opname van de lipofiele bestanddelen kost meer tijd. Gemakkelijke opname vindt plaats op lichaamsdelen waar de huid dunner is, bijvoorbeeld de huid achter het oor en de binnenkant van de pols. De huid op benen, billen, torso en de buik is minder doorlaatbaar dan handpalmen en voetzolen, voorhoofd en hoofdhuid.
✤ Klieropeningen en haarfollikels – hydrofiele stoffen vinden hun weg via de zweetklieren; lipofiele stoffen kunnen binnenkomen via de talg (olie) klieren of via de (intercellulaire) ruimte buiten de cellen.
✤ Enzymen in de huid kunnen lichaamsvreemde stoffen activeren of inactiveren. Zo kan de huid als ‘laboratorium’ fungeren voor de stofwisseling op de huid. Beschadigde huid (bijv. ontstoken huid) heeft een bijzonder hoog absorptievermogen.
Tekst door: Harmen Rijpkema
Wat vind jij?