Tea Tree

Drs. Harmen Rijpkema is medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (www. stichtingaromatherapie.nl) en adviseur bij Chi Natural Life. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum waarvan in 2017 de 8ste druk is verschenen. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema.

Tea tree olie is een essentiële olie die een snelle opmars heeft gemaakt binnen de natuurlijke therapeutica. De olie geldt als één van de meest effectieve microbenbestrijders en kan zowel bacteriën, schimmels, schimmelsporen en verschillende virusstammen bestrijden.

In het kort: tea tree olie wordt gewonnen via waterdampdestillatie uit het blad van de Melaleuca alternifolia, een boom die inheems is in west en zuidwest Australië. Het is een boom die van vocht houdt en in het wild te vinden is in moerassige gebieden. Vroeger werd het blad verzameld van bomen in het wild, maar tegenwoordig komt bijna alle tea tree olie van plantages. De Aboriginals kennen waarschijnlijk al eeuwen de geneeskrachtige power van het Melaleucablad. De bladeren werden met klei vermengd en zo werden wonden behandeld. James Cook zag de Aboriginals de bladeren in kokend water doen en vermoedde dat ze thee aan het maken waren, vandaar de naam ‘theeboom’. Wat bij ons lavendel en roos zijn, is in Australië de tea tree, een panacee voor ongelofelijk veel aandoeningen.

De kwaliteit van tea tree olie uit Australië staat onder toezicht van de Australische regering. Zo wordt alleen tea tree olie geaccepteerd met een terpineen-4-ol tussen de 30 en 48%. Terpineen-4-ol is de belangrijkste ‘werkstof’ in de essentiële olie. Andere landen waar tea tree wordt geproduceerd, kennen geen kwaliteitseisen. Tea tree combineert een krachtige antibacteriële en schimmeldodende werking met een grote mate van huidvriendelijkheid. Het lijkt een eerste hulp voor vele klachten, maar de belangrijkste toepassingen in aromatherapie zijn waarschijnlijk bij blaasinfecties, huidontstekingen, candida en voetschimmel. De olie kan op verschillende manieren worden toegepast: via verdamping, op de huid en via inname. De geur van tea tree olie is enigszins medicinaal, maar kan goed worden gemengd met andere oliën, zoals citrusoliën, rozemarijn, lavendel en dennenoliën.

In de huidverzorging is tea tree één van de beste oliën bij acne, abcessen, huidinfecties, voetschimmel en (water) wratjes (Markum 2012). Bij acne (Hammer 2015) en abcessen bezit tea tree de eigenschap om de etter binnen te dringen en vloeibaar te maken, waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. De olie is pijnverdovend en werkt sterk wond genezend, het mag zelfs plaatselijk, puur op een wondje of insectenbeet gedruppeld worden. In een shampoo, samen met kruidnagel, werkt tea tree ter bestrijding van hoofdluis (di Campli 2011; Candy 2017), roos en vet haar. Een bijzondere eigenschap van tea tree is de preventieve bescherming tegen huidverbrandingen bij bestraling. Daarvoor wordt tea tree op de huid gesprayd.

Let op: tea tree olie is een natuurproduct en kan in de loop van de tijd oxideren. Geoxideerde olie verhoogt het risico op huidirritatie. Gebruik zoveel mogelijk verse olie, tot maximaal 9 maanden na opening van het flesje

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Previous
‘NOOIT MEER STRESS’
Tea Tree