HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Blog: De droge huid en de behandeling

Dermatologische kennis belangrijk voor elke schoonheidsspecialist. Als schoonheidsspecialist komt u dagelijks in contact met cliënten met huidproblemen. Denk hierbij aan acne, rosacea, eczeem, huidinfecties, plekjes en vlekjes en huidkanker. De cijfers met mensen die huidaandoeningen ondervinden stijgen. In een schoonheidssalon kan meer huidexpertise van de schoonheidsspecialist bijdrage aan de deskundigheid van de zorg voor cliënten met huidproblemen. In deze blog ligt de focus op de droge huid en behandeling daarvan, omdat dit een veel voorkomend probleem is vooral onder ouderen. Door Carla Uppelschoten

Een droge huid (Xeroris Cutis) is een huidconditie die frequent wordt gezien bij (atopisch) eczeem, ichthyosis (schubbenziekte), irritatief eczeem, craquelé eczeem en psoriasis. Een droge huid kan worden uitgelokt door frequent wassen, reinigingsmiddelen en ruimtes met droge lucht (verwarming / airconditioning). De aanwezigheid van een droge huid kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden door jeuk en schaamte. Jeuk is namelijk een veel voorkomend symptoom met mensen met een droge huid.

Eerste stap

Een goede verzorging van de droge huid is de eerste stap in de behandeling. Bij de dagelijkse huidverzorging is het aanbrengen van een beschermlaag erg belangrijk. Dit kan men doen door het aanbrengen van een neutrale crème of zalf ook wel bekend onder de benaming indifferente therapie. ‘Indifferent’ betekent in dit geval dat er geen medicatie (bijvoorbeeld hormonen) in zit. Deze zorgt er namelijk voor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt en kan men zo vaak aanbrengen als gewenst. Zalf (unguentum) is een substantie die geheel – of voor het grootste deel – uit ‘vet’ bestaat. Een crème bestaat voor het grootste deel uit water (60% tot 80%) en voor de rest uit olie of vet. Een crème met een hoog percentage vet, met name vaseline, noemt men een vetcrème. Voordelen van een crème is dat het water verdampt op de huid wat verkoelend werkt, er blijven dan maar kleine hoeveelheden vette bestanddelen op de huid achter die er gemakkelijk intrekken. De client krijgt dus geen vette huid, geen vette kleren en er blijven geen zichtbare resten achter op de huid.

Wetenschap

Vanuit wetenschappelijke richtlijnen wordt aan mensen met een droge huid geadviseerd om weinig te baden/douchen, met lauw water en geen zepen gebruiken. Na het baden/douchen, voorzichtig droogdeppen en dan – binnen drie minuten – insmeren. Daarnaast kan als een patiënt in bad of onder de douche gaat geadviseerd worden om een bad- of doucheolie te gebruiken.

Eczeem

Een huidaandoening waarbij de droge huid een grote rol speelt is eczeem. Bijvoorbeeld bij craquelé eczeem ontstaan er door de droge huid, kloven in de huid, lijkend op verfbarstjes (craquelé). Deze vorm van eczeem wordt frequent gezien bij de oudere populatie, bijvoorbeeld tijdens of na een ziekenhuisopname. Voor eczeempatiënten is naast de vette basiszalf/-crème, medicinale zalf/-crème nodig. basiszalf/-crème, medicinale zalf/-crème nodig.

Carla Uppelschoten
Directeur U-Consultancy
www.uconsultancy.nl

Ga met U-Consultancy naar Curaçao! De studieweek gaat definitief door! Klik HIER voor meer informatie.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

Posted on

De nieuwe (02 | 2024) editie van De Beauty Professional is in ...

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Posted on

Myrthe Feijen is een 36-jarige schoonheidsspecialist en de trotse eigenaresse van Blush ...

De layering techniek van bdr®

De layering techniek van bdr®

Posted on

De huid ontdoet zich elke dag van zo’n miljoen dode huidcellen. Verschillende ...

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Posted on

We zijn verheugd om onze nieuwe columnist van ons vakblad aan te ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Butterfly by Karaja
Blog: De droge huid en de behandeling