HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Column Permanente Make-up: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje…’

Een goede permanent make-up specialist heeft goede kennis van de huid en voert professionele Anamnese uit. Voorkom grote problemen en volg de juiste stappen! Vandaag wil ik jullie meer vertellen over waar het veel mis kan gaan tijdens het zetten van PMU (permanente make-up). Als de anamnese niet goed wordt doorlopen en er niet goed naar de huid wordt gekeken kun je als specialist met je bedrijf in grote problemen komen. Een ongeluk zit echt in een klein hoekje…
Door Rebecca Langmair, eigenaresse Langmair Academy

Waar gaat het vaak mis?
Als de specialist geen of onvoldoende kennis heeft van de huid, zal zij elk type huid behandelen op haar aangeleerde methode en daarmee groot risico lopen dat de huid beschadigd wordt en pigmenten muteren in de huid. Als je onvoldoende rekening houdt met de dikte van de huid, zul je snel te diep werken en kunnen de pigmenten veranderen in tattoo kleuren of kan er zelfs keloïdvorming ontstaan in de huid.

Keloïdvorming
Deze vorm van huidbeschadiging ontstaat meestal omdat men vaak niet weet bij welk huidtype je wel of niet met een Microblading kan behandelen. Mesjes zijn heel scherp en hebben geen enkele beveiliging als het gaat om de diepte die het mesje de huid in gaat, zoals bij een naald wel het geval is. Als je vervolgens met het mesje op een te dunne huid gaat krassen, kom je al veel te snel in de Lederhuid – Cutis, terecht (levende laag). Daarmee maak je vrij baan voor de pigmenten die gaan zweven en ook van bruin naar grijs tot diep zwart zullen veranderen. Gevolg is dat de klant de kleur niet mooi vindt en hier ook nog eens moeilijk van af komt, omdat de kleur nauwelijks lichter wordt. Hij is namelijk te diep gezet. De manuele pigmentatie is veranderd in een tatoeage-achtige zetting die veel klachten met zich mee kan brengen.

Let daarom altijd op dat je Microblading niet toepast op:
– Dunne verslapte huid
– Couperose huid
– Rokershuid (slechte conditie)
– Vette huid

Voor het gemak kun je zeggen: dat tussen de leeftijd van 18 en 45 jaar je over het algemeen kunt Microblading. Mits je blijft kijken naar bovenstaande criteria. Immers iemand van 25 jaar kan ook een dunne, gevoelige couperose huid hebben. Boven de 45 jaar zet je altijd hairstrokes met een naald. Iemand boven die leeftijd krijgt een steeds dunnere huid. Met de naald is de (depth) diepte van je pen instelbaar. Dit is veiliger en milder voor de huid.

Werkboeken
Ik heb deze thema’s uitgebreid verwerkt in mijn werkboeken, die ik zelf geschreven heb voor de Langmair Academy. Ik heb als huidspecialist jarenlange ervaring opgebouwd over de huid en deze verwerkt in onze theorieboeken. Ik vind het belangrijk dat onze leerlingen Anatomie krijgen en alle huidscenario’s leren tijdens het zetten van PMU. Je moet leren als PMU-specialist je behandeling aan te passen aan het huidtype en de voorafgaande anamnese van je cliënt. Daarnaast is het belangrijk je als PMU-specialist niet in 1 techniek te specialiseren, maar juist meerdere technieken eigen te maken, zodat je flexibel naar je klant kunt zijn in het type behandeling aan de hand van je huidkennis.

GGD richtlijnen
Daarnaast is het belangrijk volgens de GGD richtlijnen te werken, met de intake formulieren en nazorginstructies, om zo een compleet mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van je cliënt en deze goed aan te leren hoe zij na het zetten zorgvuldig met de wond omgaat. Doe je dit niet zul jij met je bedrijf heel kwetsbaar zijn bij eventuele klachten of zelfs rechtszaken aan de hand van een klacht.
Stel je voor dat je je cliënt behandelt en zij is (net) zwanger en krijgt te maken met een allergische reactie waardoor zij in het ziekenhuis beland… Of iemand is allergisch voor bijvoorbeeld verdoving en komt in een anafylactische shock terecht. Indien je cliënt dit krijgt door jou toedoen kun je je zaak wel sluiten. Je hebt immers niet gehandeld als een professional.

EHBO
Het is belangrijk als specialist deze scenario’s te kennen en te voorkomen. Zo raad ik iedereen ook aan die veel met PMU bezig is een EHBO-certificaat te behalen. Zo weet je altijd wat je moet doen in situaties waarbij je klant onwel wordt. Het kan immers iedereen overkomen dat ondanks je kennis iemand toch ineens onwel wordt in je stoel. Je raakt dan niet in paniek, maar handelt volgens de EHBO kennis.

Kortom, niet alleen het beheersen van het mooi zetten van PMU is van belang, maar ook alle kennis in huis halen om de situatie per cliënt juist in te kunnen schatten is minstens zo belangrijk. Alleen zo kun je veilig aan de slag te gaan!

Contra-indicatie
Hier een aantal punten die echt als absolute contra indicatie worden gezien voor het zetten van PMU:
• Zwangerschap
• Koorts ( ik heb echt wel eens een cliënt naar huis moeten sturen – nog voor corona tijd – die haar afspraak niet wilde afzeggen. Mensen gaan soms ver om hun afspraak toch door te laten gaan.
• Eczeem, geïrriteerde huid, moedervlekken zwelling in de huid
• Slechte wondgenezing (auto-immuun ziekte)
• Permanente fillers (bijv. lippen)
• Gebied minder dan 3 maanden geleden is behandeld met laser
• Huidkanker gehad op het te behandelen gebied

Zo zijn er nog tal van zaken waar we als PMU-specialist rekening mee moeten houden.
Een tevreden klant is goud waard en dat realiseer je je alleen als je de ideale omstandigheden creëert tijdens het zetten.

Meer informatie
Wil je meer info over de Anamnese en nazorg voor je cliënt of wil je een op maat GGD-training krijgen om dit keurmerk aan te kunnen vragen en dus echt goed voorbereid te zijn op de juiste protocollen? Stuur ons dan jouw vraag via ons contactformulier op: www.langmairacademy.com
Hebben jullie nog vragen omtrent risico’s en het zetten van PMU schroom niet en stuur je vraag naar info@langmairacademy.com

FOLLOW US ON YOUTUBE! (Link naar ons kanaal)
Daarnaast kun je de Langmair Academy op YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCrqv2orhe02qcNBF112o8Xg) vinden waar wij nog meer weetjes en feitjes geven voor jou om een nog betere specialist te worden! Abonneer jezelf vandaag nog voor meer leerzame tips. Wij posten elke maand een leuke leerzame movie!

Ik wens jullie nog heel veel succes voor de komende tijd in deze moeilijke en lange lockdown. Hopelijk mogen wij vanaf 02 maart echt weer aan de slag! Fingers crossed!

Hartelijke groet,
Rebecca Langmair

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
Tea Tree Clean Air Mix by Chi Natural Life
Column Permanente Make-up: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje…’

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord