HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

BLOG Perine Heerooms: ‘Bevoegd en bekwaam’

Weet jouw klant nog waar hij of zij veilig terecht kan voor verschillende cosmetische en huidverbeterende behandelingen? En weet jij welke opleidingen/cursussen voldoen aan de juiste standaarden om bevoegd en bekwaam te handelen? Er zijn gediplomeerde schoonheidsspecialisten die aangesloten zijn ANBOS, gediplomeerde schoonheidsspecialisten die zijn aangemeld bij SKIN register en/of beide. Maar er zijn ook gediplomeerde schoonheidsspecialisten die nergens bij zijn aangesloten. Dat wil niet zeggen dat ze niet de juiste diploma’s hebben. Echter qua opleiding/cursussen is het wel degelijk een verschil waar je die doet of hebt gedaan. Lees de blog van Perine, waarvan wij het interessant vonden om hem te delen. Binnenkort een uitgebreid artikel over ondernemen en de beautybranche met Perine in Vakmagazine De Beauty Professional.

Zondagavond 25 april was het dan eindelijk zover; de uitreiking van de Nederlandse Beauty Award. Dé wedstrijd ter bevordering van het professionele imago en kwalitatieve kernwaarden van de schoonheidsbranche en dé vakwedstrijd voor schoonheidsspecialisten/salons.

Beauty Award
De Beauty Awards zijn prijzen die door een onafhankelijke vakjury uit de professionele beautybranche na verschillende rondes in een traject van ruim een half worden gegeven aan de beste schoonheidsspecialisten en schoonheidssalons van Nederland. De wedstrijd is niet alleen waardevol voor de specialistes en salons, maar ook voor de leveranciers en de vakopleidingen, kortom voor de hele branche.

In 2013 hebben mijn collega’s en ik deze Award voor; ‘Beste salon van Nederland’ in ontvangst mogen nemen. Een prijs voor wij nog steeds enorm trots op zijn. Een paar jaar later ben ik gevraagd om zelf in de jury plaats te nemen voor het onderdeel vakinhoudelijk en bedrijfsstrategie. Een functie die ik natuurlijk heel eervol vind, maar bovenal ook belangrijk. Want ondanks dat onze huid ons grootste orgaan is, is eind jaren ’90 het beroep schoonheidsspecialistes vrij gegeven met alle gevolgen van dien.

Bevoegd en bekwaam
Een van de gevolgen hiervan is dat er schoonheidssalons zijn waar geen ‘erkend’ gediplomeerd schoonheidsspecialiste werkt, iedereen mag zich tenslotte een schoonheidsspecialiste noemen. Ook zijn er inmiddels diverse scholen die cursussen geven (ik noem het bewust geen opleiding), zonder onafhankelijk ‘diploma’. Het examen is namelijk een schoolexamen, afgenomen door de eigen docent(e), zonder dat daar een brancheassessor bij aanwezig is. In mijn ogen een hele slechte zaak en een vervuiling van de branche (waarvan ik inmiddels weet dat er best wel wat mensen zijn die zo’n cursus hebben gevolgd en hier niet bewust van waren). Buiten het feit dat de vraag is of na de afronding van de cursus ook echt gesproken kan worden van bevoegd en bekwaam zijn, is het lastig om een baan te vinden, bij calamiteiten aanspraak op de verzekering te maken en is het aansluiten bij de ANBOS (brancheorganisatie) niet mogelijk. De ANBOS is een organisatie die zich inzet voor de kwaliteit van de schoonheidsspecialist, maar ook voor de consument, zoals de Wkggz.

SKIN register
Er wordt dan ook van alles gedaan om de professionaliteit hoog te houden. Sinds kort is het SKIN Register ontwikkeld. SKIN is het Kwaliteitsregister van schoonheidsspecialisten in Nederland en is een waarborg voor kwaliteit. Er wordt gewerkt met een systeem voor accreditatie. Mooie ontwikkelingen die erg belangrijk zijn voor de branche.

Ik realiseer me dat het voor de consument lastig kan zijn om te zien of de schoonheidsspecialist een ‘erkend’ diploma heeft. Is de salon aangesloten bij de ANBOS, dan weet je het zeker, maar het wil niet zeggen dat als een salon daar niet bij is aangesloten, er geen diploma is. Ook voor degene die een opleiding wilt doen, kan het lastig zijn. Mijn advies is dan ook om je goed te laten informeren, want dat is het vak, maar ook onze huid, maar dan waard.

Perine Heerooms, Huidinstituut Perine
Zoals vermeld is Perine een van de juryleden van de Beauty Award. Onlangs hebben wij haar uitgebreid geinterviewd over haar rol bij de jury en hoe zij de professionaliteit in de beautybranche ziet. Heb je dit interview gemist? Lees het hier: https://beauty-pro.nl/nieuws/beauty-award-special-interview-jurylid-perine-heerooms/

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ontdek de geheimen van een vlekkeloze huid

Ontdek de geheimen van een vlekkeloze huid

Posted on

Volg de cursus Huiddiagnostiek in Zwolle! Overweegt u ‘huidanalyse’ een professioneel en betrouwbaar ...

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Posted on

DUBBEL FEEST! Naast het 60-jarig jubileum van Cosinta op 15 juni organiseren we ...

15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Posted on

Gisteren kregen wij op Facebook een melding van een nieuwe facebookgroep: ‘Beautysector ...

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Posted on

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan € ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
SNEAK PEAK: Zon, SPF, UV… alles over zon- en zonbescherming
BLOG Perine Heerooms: ‘Bevoegd en bekwaam’