HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Hoe zit het precies met aminozuren, de bouwstenen van collageen? (deel 1)

De informatie die we krijgen over collageen is meestal in combinatie met kennis over aminozuren. Dat is ook niet zo vreemd, want de aanmaak van collageen gaat hand in hand met de toevoer van aminozuren.
Sterker nog: een collageen vezel bestaat uit aminozuren!

Tekst: Astrid Koole, schrijfster Collageenkookboek

Wat aminozuren zijn en welke verschillende er bestaan ontdek je in deze column. Volgende maand leg ik het verschil uit tussen dierlijke en plantaardige aminozuren en hoe je met welke voeding van allebei het beste binnen krijgt. In deel 3 van deze reeks die in augustus verschijnt, krijg je een duidelijk beeld van hoe een collageenvezel eruit ziet en uit welke aminozuren deze is opgebouwd.

Wat zijn aminozuren?
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol bij talloze lichaamsfuncties. Ze zijn nodig voor vitale processen zoals de cel- en weefselopbouw (collageen bijvoorbeeld), de synthese van hormonen en neurotransmitters (overdrachtsstoffen in de hersenen).
Er zijn vele duizenden combinaties mogelijk van aminozuren. Uit die combinaties ontstaan verschillende soorten weefsels en structuren.

Welke aminozuren zijn er?
Tot op heden zijn er ongeveer 500 verschillende aminozuren ontdekt. Hiervan zijn 22 verschillende nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Deze 22 aminozuren worden onderverdeeld in drie klassen: essentieel, semi-essentieel en niet-essentieel. De niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken. Van de semi-essentiële aminozuren kan je lichaam soms niet voldoende aanmaken om in je behoefte te voorzien. Dat kan gebeuren bij ouderen of juist bij heel jonge kinderen en baby’s maar ook bijvoorbeeld bij een medische aandoening of na zwaar sporten. De essentiële aminozuren kan je lichaam zelf niet aanmaken en deze moet je daarom uit je voeding halen.


Onderstaand een overzicht van de 22 aminozuren:

Niet-essentiële aminozuren:
Alanine, Aparaginezuur, Cysteïne, Cystine, Glutaminezuur, Tyrosine, Hydroxyproline

Semi-essentiële aminozuren:
Arginine, Asparagine, Glutamine, Glycine, Serine, Proline

Essentiële aminozuren:
Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Valine

Welke aminozuren zijn belangrijk voor de huid?
Alle aminozuren werken in je lichaam samen om zowel huid en lichaam goed te laten functioneren. Een gevarieerd dieet is daarom van groot belang zodat je van alle aminozuren, mineralen en vitaminen voldoende binnen krijgt. Voor de vorming van collageen zijn specifieke aminozuren nodig. Net zoals dat werkt met bepaalde vitaminen, zoals je hebt kunnen lezen in de twee vorige columns. Daarom licht ik in deze column een aantal aminozuren toe die een rol spelen bij de collageensynthese:

Threonine: threonine is een belangrijk aminozuur als onderdeel van structurele eiwitten, zoals collageen en elastine, die de huid en het bindweefsel structuur geven. Threonine helpt ook bij het vetmetabolisme en het stimuleren van de immuunfunctie.

Lysine: lysine helpt bij de synthese van eiwitten en is heel belangrijk bij de opbouw van collageen en elastine. Ook bevordert lysine de opname van calcium.

Cysteïne: is een zwavelhoudend aminozuur en is een belangrijk bestanddeel van keratine, een belangrijk eiwit in huid, haar en nagels. Dit aminozuur zorgt voor de productie van collageen en elastine in de huid.

Glycine: dit aminozuur komt voor in spierweefsel, huid en andere bindweefsels. Maar liefst bijna een derde van het collageen dat de huid en het bindweefsel stevig en flexibel houdt bestaat uit glycine.

Proline: is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid en voor het onderliggende bindweefsel. Zowel proline als het essentiële aminozuur lysine zijn essentieel bij de vorming van collageen.

Hydroxyproline: belangrijk voor de stevigheid van collageen in de huid en in het lichaam.

Tip: onthoud de drie laatste aminozuren want die komen weer aanbod in deel 3 dat gaat over de collageenvezels. Zoals aangekondigd: volgende maand meer over voeding en aminozuren en uitleg over het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Heb je in de tussentijd vragen? Stel ze gerust via: info@collageenkookboek.nlWat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Beauty Days 2021: Jij bent er toch ook bij?!
Hoe zit het precies met aminozuren, de bouwstenen van collageen? (deel 1)