HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten? (deel 2)

In het eerste deel over aminozuren heb je kunnen lezen dat aminozuren de bouwstenen zijn van eiwitten. Ook het overzicht van 22 aminozuren gaf alvast inzicht in bepaalde verschillen. Naast dat ons lichaam een aantal aminozuren zelf kan aanmaken, krijgen we deze belangrijke voedingsstoffen voornamelijk binnen via onze voeding. Daarbij bestaan er twee verschillende type eiwitbronnen: dierlijke en plantaardige. Hier ga ik nu dieper op in en kun je lezen welke voeding complete aminozuren bevat.
Tekst: Astrid Koole, schrijfster Collageenkookboek

Dierlijke eiwitbronnen
Dierlijk en plantaardige eiwitten bestaan in principe uit dezelfde aminozuren. Toch hebben dierlijke eiwitten een voordeel ten opzichte van plantaardige bronnen. Dierlijke eiwitten lijken namelijk op het eiwit dat in je lichaam voorkomt. Ook bevatten ze bijna altijd alle negen essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Daarentegen ontbreken vaak één of meerdere aminozuren aan plantaardige eiwitten.

Voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen:
Β· Eieren
Β· HΓΌtten kΓ€se
Β· Kipfilet
Β· Kalkoenfilet
Β· Biefstuk
Β· Vis zoals kabeljauw en haring
Β· Mosselen

Plantaardige eiwitbronnen
Allereerst is het noemenswaardig, dat plantaardige eiwitten altijd beter zijn voor het dierenwelzijn en voor het milieu. Daarnaast wordt een voedingspatroon met veel plantaardige eiwitten in verband gebracht met een lager risico op hartziekte, obesitas en diabetes. Omdat de meeste plantaardige voeding vaak niet alle essentiΓ«le aminozuren bevat, is het van belang dat wanneer je vegetariΓ«r of veganist bent, goed te variΓ«ren met voeding om er zeker van te zijn dat je toch alle benodigde aminozuren binnenkrijgt.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong die alle essentiΓ«le aminozuren bevatten:

Spirulina (100 gram = 60 gram eiwitten)
Spirulina bevat alle essentiële aminozuren en is één van de rijkste bronnen van eiwitten! Naast de aminozuren zoals arginine en lysine die betrokken zijn bij de vorming van collageen, bevat spirulina ook de vitaminen B1 en B12. Deze vitaminen zorgen ook voor de aanmaak van collageen. Spirulina is verkrijgbaar als poeder of als supplement. Je kunt het toevoegen aan water, smoothies of vruchtensap of over een salade strooien.

Spirulina behoort tot het geslacht van de cyanobacteriën, die ook wel blauwalgen worden genoemd. Verschillende cosmeticalijnen maken ook gebruik van blauwalg als ingrediënt voor een crème of serum. Bevatten jouw producten ook (blauw)alg? Maak dan een bruggetje naar een bepaalde crème door je klant een mini smoothie met spirulina aan te bieden. Dan heb je een leuke en gezonde aanleiding om over je behandeling of het specifieke product te praten.

Pompoenpitten (100 gram = 19 gram eiwitten)
Pompoenpitten zijn een goede manier om aan je dagelijkse eiwitten te komen en ze bevatten ook nog alle essentiΓ«le aminozuren. Als topping voor een soepje, door de salade of groenten smaken ze heerlijk!

Quinoa (100 gram = 14 gram eiwitten)
Quinoa bevat alle essentiΓ«le en niet-essentiΓ«le aminozuren. Het eiwitgehalte van quinoa is een stuk hoger dan van rijst of tarwe en meer vergelijkbaar met de eiwitten die je vindt in vlees. Dat je er een heerlijke salade van kunt maken, kun je zien in het video interview van het Algemeen Dagblad over het collageenkookboek. Graag van video interview een link maken naar: https://collageenkookboek.nl/kookboek-in-de-media/

Tempeh (100 gram = 12 gram eiwitten)
Tempeh bevat alle essentiΓ«le aminozuren. Je kunt het onder meer gebruiken als vleesvervanger in salades, in roerbakgerechten of als tussendoortje.

Natuurlijk zijn er nog meer plantaardige eiwitbronnen die alle essentiΓ«le aminozuren bevatten. Google ze eens om erachter te komen welke dat zijn en welke jou het meeste aanspreekt.

Heb je een tip voor een lekker, gezond, aminozuurrijk recept? Deel het met ons! Dan plaatsen we de lekkerste in de volgende column die gaat over de collageenvezel.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Posted on

DUBBEL FEEST! Naast het 60-jarig jubileum van Cosinta op 15 juni organiseren we ...

15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Posted on

Gisteren kregen wij op Facebook een melding van een nieuwe facebookgroep: ‘Beautysector ...

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Posted on

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan € ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
3D-oppepper voor hydratatie en volume by Jan Marini
Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten? (deel 2)