HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

OMBRE versus PMU BALKEN van 20 jaar geleden?

In deze nieuwe column van Rebecca Langmair, PMU specialist en opleider, vertelt ze over de Ombre techniek en de fouten die worden gemaakt. De Ombre techniek veroorzaakt steeds vaker te zwaar ingezette pigmentatie met als gevolg dat de huid beschadigd wordt of een verminkt gezicht als resultaat. Lees snel verder over hoe dit te voorkomen en over het verschil tussen Organische en Anorganische pigmenten. Want het is ook zeker belangrijk te weten welke pigmenten je gebruikt. Tekst: Rebecca Langmair, Langmair Academy

Ombre is een hele populaire techniek waarbij je de schaduwtechniek goed moet beheersen. Het probleem zit hem in het niet kunnen inschatten hoeveel inkt je inbrengt, te hard in de huid duwen met je pen en niet weten wat pigmenten doen of juist geen kennis hebben van goede inkten.

De perfecte ombre wenkbrauw.


Er zijn steeds meer meldingen van mensen die te diep ingezette wenkbrauwen hebben waarbij je kan spreken van de beruchte ‘balken’ van vroeger waarbij met een 3-punt naald hele wenkbrauwen werden ingekleurd. Dit is nu juist waarom we de mooie hairstroke techniek in de first place zijn gestart te zetten. Het PMU imago is enorm verbeterd, juist door de hairstroke techniek. Alleen nu zie je juist dit verschijnsel weer opkomen omdat men zogenaamd de Ombre inzet op de verkeerde manier met vaak goedkope inkten die tatoeageachtige ingrediënten hebben en dan te donker opkleuren en niet meer lichter worden: met donkere balken als gevolg.

We zien steeds vaker lelijke resultaten waarbij mensen met veel te donker ingezette (te veel inkt wordt gebruikt) en te dikke/brede wenkbrauwen met te harde lijnen worden gecreëerd. Goede scholing inclusief theoretische kennis met intensieve trainingen zijn hier heel belangrijk. Vaak ontbreekt het in dit soort gevallen aan goede training of kennis met betrekking tot pigmenten en techniek. Daarnaast moet je je klanten ook goed beschermen en voorlichten. Er zijn nu eenmaal dames die een veel te brede en donkere wenkbrauw willen, maar niet beseffen wat dat doet met hun uitdrukking en al helemaal niet als de inkt vervormd of grijsblauw wordt. Hier moet je dan ook NEE op durven zeggen.

Laser correctie met chemische pigmenten. Het wordt rood.

Wij doen zetten in onze salons geen al te brede grove wenkbrauwen in, omdat we weten dat de meeste klanten dit achteraf niet willen. Men krijgt spijt van die harde donkere balken en wil juist weer lichtere wenkbrauwen. Helaas worden deze wenkbrauwen vaak niet lichter, omdat er te veel inkt is ingezet en/of geen organische inkten zijn gebruikt.

Goede PMU inkten verzachten binnen een paar weken en moeten 1x per jaar worden opgefrist. Dit is omdat het lichaam het kan uitscheiden. De keerzijde van dit alles is dat er ook steeds grotere vraag is naar correcties van PMU. Dit biedt ook kansen voor de PMU specialist. Hier moeten aparte trainingen voor worden gevolgd. Aan onze Academy geven wij ook PMU correctie trainingen.

Wat is het verschil tussen Organische en Anorganische pigmenten?
Als je dan al werkt met anorganische of non-organic pigments, dien je nog zachter te werken en met veel controle over je pen (druk) de pigmenten natuurlijk in te brengen. Hier gaat het vaak mis. Daarom moet je als specialist goed weten wat het verschil is tussen beide om zo ook op de juiste manier te kunnen werken en te kunnen inschatten wat pigment doet.

Organische pigmenten zijn vaak gemaakt van mineralen en planten en zijn daarom minder hechtbestendig en zullen eerder afbreken door het afweersysteem of de zon (licht). Daarentegen geven ze wel veel meer nuance in de kleuren en een natuurlijkere uitstraling. Zelf ben ik meer voorstander van organische pigmenten, omdat ze weer lichter worden en je zo als klant altijd de ruimte hebt een andere vorm of kleur te kunnen laten inzetten als je weer wat anders wilt. Je zit niet voor altijd vast aan je PMU.

Organische pigment brow die grijs is geworden, maar niet rood wordt na de laserbehandelingen. Het wordt natuurlijk lichter en men heeft minder laserbehandelingen nodig.

Anorganische of Non-organisch pigmenten
Deze zijn gemaakt van chemische verbindingen oftewel synthetische stoffen. Die, als je niet goed oplet, ook schadelijk zijn. Dus hier moet je goed kijken dat er geen zware metalen worden gebruikt en de ingrediënten vermeld staan op de INCI lijsten die ons beschermen voor schadelijke stoffen. INCI codes zijn tegenwoordig verplicht om zo aan te geven wat voor ingrediënten er worden gebruikt in onder andere pigment, maar ook in cosmetica (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).

Je ziet dat er merken op de markt zijn die steeds vaker ook tatoeage-achtige pigmenten verkopen voor PMU. Dit betekent een betere kleurvastheid, echter bevatten deze vaak juist chemische stoffen die moeizamer het lichaam verlaten. Het voordeel is dat de kleuren nauwelijks vervagen. Valkuil hierbij is dat de pigmenten te donker worden ingezet en dan ook niet meer lichter worden in verloop van tijd. Hier ontstaan de klachten meestal. Klanten lopen met te donkere te diep ingezette wenkbrauwen waar ze niet zomaar meer van afkomen.

Pigment corrigeren of verwijderen
Het verwijderen van te donkere of vervormde kleuren zoals blauw-grijs wordt een stuk lastiger dan bij organische pigmenten. Bij het verwijderen zien wij ook dat non-organic pigments vervormen in rood. Waarbij je nog meer laserbehandelingen nodig hebt om dit weg te krijgen. Rood is immers een hele hardnekkige kleur. Bij organische pigmenten kun je met de PicoLaser vrij snel met 1-2 behandelingen de kleur al bijna weghebben of in ieder geval stuken zachter hebben gemaakt. Om daarna bijvoorbeeld weer een mooie PMU eroverheen te zetten.

Conclusie: bij gebruik van non-organic pigments dien je een goede PMU specialist te zijn die heel beheerst het pigment inbrengt. Daarbij moet je goed kijken dat de ingrediënten van dit pigment erkend/goedgekeurd zijn.

DEMONSTARTIES TIJDENS ONZE OPEN DAGEN 17 & 18 SEPTEMBER!
Op onze Langmair Academy hebben wij 17 & 18 september OPEN DAGEN. Hierbij worden de nieuwe Langmair PMU Artist pigmenten gelanceerd en geven wij demonstraties van verschillende PMU-technieken (Ombre, Microblading en Naaldtechniek). Maar we laten ook zien hoe je met een PicoLaser correcties uitvoert of pigmentvlekken kunt verwijderen.
Je bent van harte welkom tijdens deze inspirerende dagen op onze nieuwe locatie in Bilthoven!

Schrijf je in via: https://langmairacademy.com/contact/#opendag
Kom jij ook gezellig? Je mag ook een collega meenemen!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
IONTO wint Innovation Award 2021 met nieuwe GlowSolution
OMBRE versus PMU BALKEN van 20 jaar geleden?