HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Column Diedejan ter Horst: Het ene zuur is niet het andere

Het seizoen van chemische peelings is weer begonnen. Dat betekent dat de cliënten weer staan te popelen om te gaan vervellen en een nieuwe huid tegemoet te zien. Voor jou betekent het dat je weer de kennis moet oprakelen en heel even van de automatische piloot af moet, wat je soms kunt hebben wanneer je reguliere huidverbeterende behandelingen doet. Misschien ben je wel net gestart met een nieuw merk, of heeft je huidige merk wat peelings veranderd of ge-upgrade. Dan is het wel fijn om de kennis paraat te hebben op het moment dat jouw cliënt in de stoel ligt en je bezig gaat met een zuur op het gelaat…

Bedenk altijd vooraf goed wat je wilt bereiken met de peeling en welke zuren, of combinatie daarvan, hiervoor geschikt zijn. Bedenk ook goed of deze zuren passend zijn voor het huidtype wat je gaat behandelen. Daarbij heb ik het niet alleen over de conditie van de huid, maar ook het fenotype. Sommige zuren zijn beter om niet te gebruiken op een donkergekleurde huid, of bijvoorbeeld onder de kaaklijn. Sommige zuren die neutraliseren zichzelf na enkele minuten, andere dien je zelf te neutraliseren. Bedenk ook wat er verkeerd kan gaan en hoe je dat gaat oplossen. Of dat het misschien niet op te lossen is, wat je dan gaat doen…. Heb je geen antwoord op een oplossing, brand dan je vingers er niet aan. Weet welke kaders je hebt en blijf daarin werken.

Helaas zie ik het in de praktijk nogal eens misgaan. Onlangs nog een jonge dame die voor haar acne en littekens op haar rug en schouders een Salicyl-peeling had gekregen. Na de behandeling had ze de instructies opgevolgd die ze had gekregen van haar specialist; 24uur drooghouden en daarna mocht ze weer douchen en verzorging aanbrengen. Op het moment dat ze ging vervellen mocht ze er niet aan krabben of trekken en met een week was ze weer helemaal in orde. Na de behandeling had ze haar t-shirt weer aangetrokken en is ze naar huis gegaan. In de avond plakte het t-shirt een beetje aan haar huid en heeft ze deze uitgetrokken. Ze is in bed gaan liggen en gaan slapen, de volgende ochtend werd ze wakker en zag haar huid er rood uit, met kleine scheurtjes zoals het leek en het was erg gevoelig. Ze besloot haar specialist te bellen en deze zei door de telefoon dat dit normaal was en dat het vanzelf een korstje werd wat eraf ging vallen. Door de dag heen werd het warm en zag ze in de avond zelfs wat nattige plekjes in haar shirt, op haar schouders en rug. Het was een dag later dus ze besloot te gaan douchen en daarna te gaan slapen. Het water brandde op haar huid en sprong onder de douche vandaan, ging slapen en werd de volgende ochtend wakker met wat gelige vlekjes op haar kussensloop en overtrekset. Haar rug was gevoelig, maar goed; dat hoorde. Op dat 4 was haar rug jeukend, vol nattige plekken en begon ze zich zorgen te maken. Ze ging bij haar specialiste langs en deze schrok van wat ze zag, dit had ze tijdens de training niet meegekregen en wist niet meer wat ze moest doen. Ze belde haar leverancier en deze gaf aan dat haar cliënt naar de dokter moest gaan voor nazorg, deze reactie was niet gewenst… Waar was het nu mis gegaan?

De specialist had de peeling nadat deze was gaan kristalliseren geprobeerd te neutraliseren door een compress met koud water op de huid te leggen en de peeling af te nemen. Iets wat je met deze peeling niet moet doen, daar water het juist weer activeert…. Dus moraal van het verhaal; stick to what you know! Behandel enkel met de juiste kennis, een protocol bij de hand en bovenal; binnen het kunnen van jouw grenzen!

Diedejan, Berg Care www.bergcare.com

Deze column stond in De Beauty Professional van vorige maand, editie 10-2023. Gemist? Neem snel een abonnement en mis niks meer!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
Ontdek High Tide Water Cream: Alpha-H’s Nieuwste Hydratatie Sensatie
Column Diedejan ter Horst: Het ene zuur is niet het andere

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord