HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Column Marcus Draaisman | Ruzie op het werk: bemoei je er wel mee!

Posted on

Het komt helaas voor dat werknemers ruzie krijgen op het werk. Ook in het nieuwe jaar. Een hechte vriendschap die op het werk is ontstaan, slaat soms helaas wel eens om in oorlog. Er is dan iets gebeurd wat de werkgever meestal niet weet – en eigenlijk ook niet wil weten. Zo plezierig als de vriendschap onder collega’s voor de werksfeer kan zijn, zo destructief (voor andere collega’s) kan een vijandig zwijgen van de voormalige vrienden zijn. Een van de voormalige vrienden kan ook zo boos zijn, dat deze zich ziek meldt. De bedrijfsarts zal dan meestal concluderen dat de arbeidsongeschiktheid werkgerelateerd is en mediation adviseren voor de re-integratie. De werkgever heeft een actieve plicht de werkrelatie tussen de gebrouilleerde werknemers weer te herstellen, althans weer werkbaar te maken. De werkgever moet een veilige werkomgeving creëren en ervoor zorgen dat ook de horizontale arbeidsverhoudingen niet verstoord raken.

Het advies van de bedrijfsarts tot mediation zal daarom ook serieus genomen moeten worden. De werkgever kan natuurlijk eerst nog met de werknemer die zich ziek heeft gemeld in gesprek gaan om te vragen wat de werkgever kan doen om het conflict op te lossen. Een idee kan zijn een coach te vragen met de kemphanen te praten, maar dat moeten deze werknemers dan wel willen.

Als de werkgever zich niet actief bemoeit met het oplossen van dit soort conflicten, dan kan dit financieel slecht uitpakken voor de werkgever. Recent nog heeft het gerechtshof Amsterdam beslist in een zaak waarin de werknemer zich ziek had gemeld vanwege slechte samenwerking met een collega. Deze werknemer – die al bijna 28 jaar in dienst was – had hulp gevraagd bij de werkgever, maar niet gekregen. Het advies tot mediation was genegeerd door de werkgever. Niets was gedaan om het escalerende conflict op te lossen, waardoor de werknemer er psychisch slecht aan toe was inmiddels. De werkgever vroeg ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsrelatie. Die ontbinding kwam er, maar de rechter bepaalde ook dat de werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld door de werknemer en het conflict zo te negeren. De werknemer kreeg een billijke vergoeding mee van bijna een ton (ongeveer een jaarsalaris), naast de hoge transitievergoeding.

Dus werkgever, probeer actief conflicten tussen werknemers op te lossen. Een tijdelijke vrede ten behoeve van het werk, is best te sluiten. De frustraties over de verloren vriendschap zullen wel blijven. En ik begrijp heel goed dat dit voor de werkgever in de praktijk moeilijk blijft: hoe houden we iedereen maximaal gemotiveerd om met plezier naar het werk te komen en het werk uit te voeren als er verbittering tussen collega’s is ontstaan.

Marcus Draaisma, advocaat draaisma@paltheoberman.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Maak kans op 1 van de 5 Overgangsbundels van Blend New Day!
Column Marcus Draaisman | Ruzie op het werk: bemoei je er wel mee!

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord