HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Diversiteit & inclusie: ‘Beauty for all!’

Onlangs kregen wij een whitepaper onder ogen van een Engelse organisatie die onderzoek had gedaan in de UK en de VS. De vraag was: wat vinden consumenten van de keuze van de beschikbare producten voor verschillende huidtinten en de inspanningen van de industrie om het te verbeteren? En ook: hoe verschillen hun percepties op basis van hun huidskleur? Om nieuwe inzichten te krijgen voor hun partners in de wereld van schoonheid en huidverzorging, heeft de firma Lycored tussen 5 en 10 augustus 2021 online 1285 consumenten ondervraagd (760 in het VK en 525 in de VS).

“We vroegen hen om hun huidskleur te definiëren in een van de vijf categorieën op basis van de Fitzpatrick-schaal, waarbij gelijke aantallen in elke categorie in zowel de VS als de het VK. Allen hadden de afgelopen 12 maanden een product voor hun huid gekocht. De uitkomsten van het onderzoek vind je hier terug, maar eerst even: hoe kwam diversiteit en inclusie zo hoog op de agenda in de beautybranche?

De opkomst van ‘inclusieve schoonheid’
Inclusiviteit (inclusie) is een van de belangrijkste concepten geworden in de beauty-, skincare- en personal care-industrie. In maart 2021 kondigde Unilever aan dat het het woord ‘normaal’ uit de branding en verpakking zou schrappen om ‘op te komen voor een nieuw tijdperk van schoonheid die rechtvaardig en inclusief is’. ‘Beauty for all’ werd door CosmeticsDesign Europe geïdentificeerd als een van de top vijf schoonheidstrends voor 2021. Diversiteit en inclusiviteit staan inmiddels ‘bovenaan elke agenda’. Natuurlijk was het niet altijd zo. Decennia lang hebben de schoonheidsindustrieën voornamelijk voldaan aan de behoeften van mensen met de lichtste huidskleuren, met ‘foundation en concealer alleen verkrijgbaar in een beperkt aantal lichte en bruine tinten.’ Funmi Fetto, redacteur bij UK Vogue, herinnert zich hoe moeilijk het was om producten voor haar huidskleur te vinden: “Ik ging naar de foundation en koos de donkerste tint. Het heette ‘Biscuit’. Ik zag eruit alsof ik wit krijt op mijn huid had… Het was alsof ik was verschenen op een feest waarvoor ik niet was uitgenodigd.”

Het gezicht van de industrie veranderen: Fenty en #BLM
Twee rampzalige gebeurtenissen in het bijzonder hebben inclusiviteit (inclusie) naar de top van de schoonheidsagenda gebracht. Een daarvan vond plaats in september 2017, toen de wereldwijde megaster Rihanna het Fenty Beauty-assortiment lanceerde. In bewuste tegenstelling tot bedrijven die niet op alle huidtypes inspelen, stelt Fenty inclusiviteit voorop en centraal – de concealers zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in 50 verschillende tinten. Dit heeft een enorme impact gehad op de rest van de industrie omdat “alle merken die nu met minder dan 40 tinten foundation worden gelanceerd, lijken te verslappen.” Fetto merkt op dat de lancering van Fenty ‘de conversatie wijd openblies’, verder wijst Fetto erop dat merken nog steeds wanhopig proberen elkaar te overtreffen, met de lancering van 50, 60 en zelfs 100 foundationkleuren.

Drie jaar later hebben veel bedrijven in de schoonheids- en huidverzorgingsruimtes grootschalige heroverweging van hun benadering van inclusiviteit geïnitieerd als reactie op de Black Lives Matter-beweging. Velen uitten hun solidariteit op sociale media door zwarte vierkanten te plaatsen, terwijl anderen praktische stappen namen om hun kleurengamma te verbreden, meer diverse merken aan te bieden of alle huidtinten in hun branding te vertegenwoordigen. Anderen gingen zelfs nog verder: Lush creëerde bijvoorbeeld een 100-dagenplan om antiracisme in te bedden in zijn bedrijf.

Exclusief!

Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!

 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Comments
  • Sandy Elsaify
    27 januari, 2022

    Het gaat hier in dit onderzoek over make-up producten zoals foundations. Maar wat te denken van huidverzorging voor de getinte huid?
    In Nederland is dit ook een valkuil voor vele schoonheidsspecialistes. Je leert nu eenmaal op school maar bar weinig over de getinte huid. En iedereen met een huid, zou in theorie naar de schoonheidsspecialiste kunnen gaan. Echter, hoe behandel je deze huid dan als hij er anders uitziet dan in de schoolboeken..??
    Daarnaast denk ik dat het onderzoek dat is gedaan niet juist is. Het Fitzpatrick-schaal werkt namelijk helemaal niet op de meeste huiden. Je kunt toch niet stellen dat er maar 6 huidtypen zijn?? Ik heb een schoonheidspraktijk in Amsterdam Zuidoost en ik kan je vertellen dat wij ongelofelijke veel diverse huidtinten zien. En we kijken in de schoonheidspraktijk niet naar de huidtypen van Fitzpatrick.
    Wanneer iemand bij ons komt, stellen we onder andere vragen over ouders, en grootouders. Want sommige mensen lijken in eerste instantie een donkere huidskleur te hebben, echter bij navraag naar voorouders komt ineens naar voren dat er bijvoorbeeld Aziatisch bloed in de familielijn zit. Dit huidtype reageert helemaal anders dan wanneer je een donkere huid (op het oog) zou behandelen.

    Er zou in de leerboeken veel meer aandacht moeten zijn voor alle verschillende huidtypen.

    • Moniek Robbe
      28 januari, 2022

      Helemaal mee eens! Wij hebben binnenkort een artikel meer gericht op huidverzorging en verbetering en de verschillen tussen huidtinten. Bedankt voor je reactie.

  • Miranda
    31 januari, 2022

    Hier liep ik al jaren geleden tegen aan. Ik was op een dag een mevrouw van Antilliaanse afkomst een gezichtsbehandeling aan het geven. En stond mij echt af te vragen wat ik aan het doen was. Ben op zoek gegaan naar een cursus voor de donkere huid. Dat was moeilijk te vinden. Ik vind het schreiend, deze kennis hoor je bij de basis te krijgen.


15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Chi Congres 2024

Chi Congres 2024

Posted on

Een dag vol interessante sprekers, workshops en aromabeleving Op 30 november 2024 viert ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Posted on

De exclusieve high-end vakbeurs voor beauty professionals zal gehouden worden op 2, ...

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

Posted on

Zoals we eigenlijk wel hadden verwacht mogen schoonheidsspecialisten die zorgen verlenen die ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Nieuwe maatregelen: open tot 22:00 uur
Diversiteit & inclusie: ‘Beauty for all!’