HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Hoofdhuidproblemen herkennen

De meeste klanten die naar de schoonheidsspecialist komen, denken alleen aan hun gezicht. Terecht zou je denken, maar minstens zo belangrijk is de hoofdhuid. Helaas komen hoofdhuidproblemen veel voor. Het is dan ook belangrijk om eventuele huidaandoeningen en infecties te kunnen herkennen bij klanten. Op die manier kun je optimale zorg en aandacht bieden, advies geven en zo nodig doorverwijzen naar een arts of dermatoloog. Je klanten zullen dit waarderen. Binnen het vakgebied van de schoonheidsspecialist gaat het zowel om het herkennen van problemen aan de huid als ook de hoofdhuid.  
Door Carla Uppelschoten  

Hoofdhuidproblematiek kan genetisch bepaald zijn en doet zich voor in alle lagen van de bevolking en onder alle leeftijden. Deze aandoeningen gaan vaak samen met een verhoogd risico op psychosociale problemen, onder andere door de zichtbaarheid van de aandoeningen en het veelal chronische karakter ervan. Mensen met een haar- of hoofdhuidprobleem worden hier dagelijks mee geconfronteerd.


De hoofdhuid
De hoofdhuid en het gezicht staan net als de rest van onze huid dagelijks in contact met de buitenwereld. Niet alleen lucht, warmte en water bereiken het hoofd- en gezichtsoppervlak ook veel micro-organismen bevinden zich op de huid. Een groot deel hiervan is aanwezig zonder kwaad te doen. Er zijn verschillende soorten organismen die zich op de huid bevinden, variërend van altijd aanwezige (resistente) en tijdelijke organismen.

De zuurgraad van de huid (pH) in combinatie met de resistente flora beschermen de huid tegen de meeste ziekmakende bacteriën. Huidinfecties kunnen echter alsnog ontstaan, waarbij kwaadwillende micro-organismen zich in de huid nestelen. Dit kunnen micro-organismen zijn die van nature niet aanwezig zijn op de huid. Het kunnen ook micro-organismen zijn die normaliter geen ziekte veroorzaken, maar wel altijd op de huid aanwezig zijn. Door een beschadiging van de huid (i.e. een verwonding) kunnen deze micro-organismen de huid binnendringen. Vanaf dat moment zijn deze micro-organismen ook schadelijk voor de mens. Deze potentiële ziekmakende bacteriën op de normale huid zijn meestal een paar uur aanwezig en verdwijnen dan weer. Bij een verandering van de normale huidcondities (temperatuur, verandering van de normale aanwezige flora – door bijvoorbeeld de huid te veel te wassen met water en zeep, schilferigheid van de huid, etc.) neemt de kans op een infectie van de huid echter toe. De organismen die de huid kunnen infecteren worden verdeeld in bacteriën, virussen en mycosen (schimmels). Deze worden elk gekenmerkt door specifieke huidafwijkingen. Een veelvoorkomende huidaandoening waarmee je in aanraking kan komen is folliculitis.

Wat is folliculitis? Welke verschillende soorten folliculitis zijn er? Hoe herken je deze aandoeningen? En wat kun je er als specialist aan doen? Dat lees je binnenkort in Vakmagazine De Beauty Professional. Je las zojuist een sneak preview van een van de artikelen die binnenkort verschijnt in het vakmagazine. Heb jij nog geen abonnement? Ga dan snel naar www.beauty-pro.nl/abonnementen. Er is al een online abonnement voor maar 39 euro per maand!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


De invloed van schildklierhormonen op de huid by Ir. Ralph Moorman

De invloed van schildklierhormonen op de huid by Ir. Ralph Moorman

Posted on

Schildklierhormonen hebben invloed op je huid. Meestal merk je dit pas wanneer ...

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Posted on

In twee ruime hallen genieten van alles wat het vak zo mooi ...

Souhayla’s impact met House of Bratz

Souhayla’s impact met House of Bratz

Posted on

Ongekende groei van esthetische kliniek voor injectables en skincare November 2023 – House ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
GET READY FOR… ‘De Week van de beautyprofessional’!
Hoofdhuidproblemen herkennen