HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Lymfoedeem, zwellingen door vocht en eiwitten

De oktober editie van Vakmagazine De Beauty Professional ligt weer bij de drukker en dat betekent dat het binnenkort weer bij jou op de mat ligt! Hierbij een sneak peak van het openingsartikel over lymfoedeem. Twee edities geleden hebben jullie uitgebreid kunnen lezen hoe je lipoedeem herkent, wat het precies is en wat je ermee kunt in de praktijk. In dit artikel gaan we verder in op lymfoedeem, zodat je de aandoening mogelijk kunt herkennen en weet wat je wel en niet kunt behandelen bij je klant.

Voor schoonheidsspecialisten is het bijna onmogelijk om zwellingen en ophopingen met een medische oorzaak te herkennen. Experts geven aan dat er 1.001 verschillende soorten oedeem zijn, waaronder lipoedeem, veneus oedeem en lymfoedeem. Wél kun je als schoonheidsspecialist een belangrijke rol spelen bij de (h)erkenning van de aandoening en bewustwording van het probleem.

Lipoedeem, veneus oedeem en lymfoedeem
Zadeltassen, een wespentaille en zwabberbenen: symptomen die kunnen wijzen op de aandoening lipoedeem. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel, waardoor er een ongelijkmatige verdeling van het vetweefsel ontstaat dat niet wordt beïnvloed door sporten of gewichtsvermindering. Deze aandoening staat ook wel bekend als ‘pijnlijk vetsyndroom’. Maar, de ene zwelling is de andere niet. Naast lipoedeem is er bijvoorbeeld ook veneus oedeem en lymfoedeem. Bij veneus oedeem werken de kleppen in de aderen niet goed. Het gevolg is dat zuurstofarm en afvalrijk bloed en lymfevocht onvoldoende worden afgevoerd. Lymfoedeem uit zich door abnormale ophopingen van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Deze ophopingen ontstaan als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht.

1.001 verschillende soorten
Désirée Groen is Therapeute Manuele Lymfedrainage en Oedeemtherapie, docent MLD en Lymftaping en verzorgt de opleiding MLD hals/gezicht en de nascholing MLD voor ANBOS. MLD en lymftaping kunnen worden ingezet bij lipoedeem door zowel huidtherapeuten als schoonheidsspecialisten. Bij huidtherapeuten worden de behandelingen over het algemeen vergoed, bij schoonheidsspecialisten meestal niet. Désirée werkte als oedeemtherapeut binnen de fysiotherapie en als docent anatomie en fysiologie in de opleiding sportmassage (NGS). Momenteel werkt ze als docent en als examinator lymfetherapie. Daarnaast runt ze haar eigen praktijk. Désirée: “Er zijn 1.001 verschillende soorten oedeem. Meestal worden de aandoeningen vernoemd naar de oorzaak, bijvoorbeeld oedeem door hartfalen, oedeem door spataderen, oedeem door hormonen en hongeroedeem. In de volksmond wordt oedeem al snel lymfoedeem genoemd, terwijl de ophoping of zwelling een heel andere oorzaak kan hebben.”


Lymfoedeem en lipolymfoedeem
Désirée: “Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening waarbij het lymfevocht dat bestaat uit vocht en eiwitten is opgehoopt in het bindweefsel. Je ziet dit vooral aan de benen of armen. Bij een gezond persoon en onder normale omstandigheden wordt dit vocht verzameld in een lymfevat en afgevoerd via de lymfeklieren. Bij een lymfoedeempatiënt is er een verstoring tussen aan de ene kant de aanmaak en het verzamelen van vocht, en aan de andere kant de afvoer daarvan. Het lymfevocht hoopt zich dan op. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. De lymfevaten en/of lymfeklieren werken bijvoorbeeld onvoldoende of ze zijn operatief verwijderd. De aandoening kan aangeboren zijn of optreden na een ongeluk, operatie, bestraling of huidinfectie.” Naast de eerder genoemde vormen zoals lipoedeem en lymfoedeem, is er nog een bijzondere vorm van lymfoedeem die kan ontstaan bij patiënten die al lipoedeem hebben. Marit Verhoeven, huidtherapeut en Clinical Specialist bij USKIN: “Deze aandoening wordt lipolymfoedeem genoemd. Het is net als lipoedeem een chronische aandoening in de aanmaak van het vetweefsel, waarbij het vetweefsel toeneemt in volume, meestal in de armen, heupen en benen, en bobbelig en stug is van structuur. Bij sommige lipoedeem patiënten kan na verloop van tijd een lymfoedeem ontstaan door een verminderde afvoer van weefselvocht en verslapping van het bindweefsel: lipolymfoedeem.”

Meer lezen? Er staat nog veel meer over dit onderwerp in de volgende editie. Heb jij nog geen abonnement? Sluit die dan vandaag nog af! Klik hier: https://beauty-pro.nl/abonneren/

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
CENZAA 360º SKINCODE – SKINCEUTICAL COCKTAIL BOX
Lymfoedeem, zwellingen door vocht en eiwitten

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord