Wij hebben deze vraag aan Jan Zwoferink, apotheker en eigenaar van Corrective Cosmetics voorgelegd.
Neurocosmetica is een opkomend vakgebied binnen de cosmetica dat gericht is op het verbeteren van de huidconditie door de interactie tussen de huid en het zenuwstelsel te beïnvloeden. Maar is neurocosmetica niet het volgende modewoord, net zoals we in het verleden de cosmeceuticals hadden?
Neurocosmetica kan inderdaad als een opkomende trend worden gezien, maar of het een hype is of een blijvende ontwikkeling, hangt af van verschillende factoren”, aldus Jan Zwoferink. Zijn bedrijf ontwikkelt en produceert zelf cosmetica, maar is ook distributeur van Franse en Spaanse huidverzorgingsmerken. Vanuit die positie heeft hij een goed beeld van zowel cosmetische werkstoffen als ook van de marketingverhalen waarmee merken zich ten opzichte van elkaar proberen te positioneren. “Neurocosmetica biedt een aantrekkelijk marketingverhaal doordat het inspeelt op het idee dat huidverzorging zich niet alleen op uiterlijke schoonheid, maar ook op het innerlijk welzijn zou moeten richten. Dat kan de aandacht trekken van een groeiend aantal consumenten die geïnteresseerd zijn in holistische benaderingen van schoonheid en welzijn en sluit aan bij bredere trends zoals de groeiende interesse in mentale gezondheid. Er is ook steeds meer een groeiend begrip van de interactie tussen de huid en het zenuwstelsel. Op dit moment is de hoeveelheid robuust wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van veel neurocosmetica nog beperkt, maar als deze wetenschap zich verder ontwikkelt, denk ik dat neurocosmetica zomaar kan uitgroeien tot een serieuze categorie binnen de huidverzorging.”
Wat is het verschil tussen neurocosmetica en reguliere cosmetica?
Neurocosmetica is gebaseerd op het idee dat de huid niet alleen een fysieke barrière is, maar ook communiceert met het zenuwstelsel, waardoor het welzijn van de huid kan worden beïnvloed door neurologische processen. Neurocosmetica claimt de interactie tussen de huidcellen en het zenuwstelsel te moduleren. Dit kan bijvoorbeeld door het verminderen van stress-gerelateerde huidproblemen, het kalmeren van de huid via neuropeptiden, of het verbeteren van het welzijn via psychologische effecten van geurstoffen. “Die filosofie is natuurlijk interessant”, vervolgt Jan, “alleen als je kijkt naar de werkstoffen die worden ingezet, dan heb je het over ingrediënten die al decennia in cosmetica worden toegepast. Je hebt het dan over neuropeptiden, die kunnen helpen bij het ontspannen van de gezichtsuitdrukkingsspieren om rimpels te verminderen, maar die we ook al kennen uit de diverse botox-achtige cosmetica, of over aromatische oliën, die een aangename sensorische ervaring bieden en bijdragen aan een gevoel van welzijn en ontspanning, iets waar sommige merken zich ook in gespecialiseerd hebben. Ook ingrediënten die gericht zijn op het verminderen van stress-gerelateerde huidproblemen worden al jaren toegepast. Daarbij kun je denken aan botanische extracten, antioxidanten en hydraterende stoffen die helpen de huid te kalmeren en te beschermen, zoals Ginkgo biloba, Ginseng of Niacinamide. Het gaat dus niet om nieuwe werkstoffen, maar om een andere manier van denken. Waar we gewend zijn te denken aan directe verbetering van huidcondities op cellulair niveau, richten neurocosmetica zich op het verbeteren van de huid door de interactie tussen de huid en het zenuwstelsel te moduleren.
Neuro-K
De Neuro-K producten van Keenwell combineren moderne technologieën met eeuwenoude zorgtradities, wat leidt tot transformerende ervaringen die zowel de huid als de emoties op een positieve manier beïnvloeden. Met een focus op zowel fysiek als emotioneel welzijn, biedt Neuro-K een holistische huidverzorgingsbenadering. Neuro-K verandert schoonheid in authentieke welzijnsmomenten.
Wat betekent dat voor de formulering van cosmetica?
Jan Zwoferink heeft hier een heel uitgesproken mening over: “Onderzoek aan de Rockefeller University toont aan dat mensen 1% van wat ze aanraken kunnen onthouden, 5% van wat ze zien en 35% van wat ze ruiken. Als je uitgaat van een holistische benadering van huidverbetering, betekent dat in feite dat je bij de formulering van alle producten moet uitgaan van het belang van alle zintuigen en producten moet ontwerpen die de diepe huid-hersenverbinding beïnvloeden. Het betekent ook dat je op die manier moet kijken naar hoe en waar je je behandelingen uitvoert. Je kunt dus als cosmeticamerk niet zomaar er ‘een paar neuro-cosmetische ingrediënten instoppen’, je moet in feite je hele lijn en alle behandelingen compleet opnieuw ontwerpen. Een merk dat dit goed begrepen heeft is het Spaanse Keenwell”, aldus Jan. “Zij hebben hun complete lijn cabineproducten overboord gezet en de formulering van alle salonproducten herzien, evenals alle behandelprotocollen. Hun gloednieuwe Neuro-K lijn biedt een holistische reis naar verbeterd welzijn van lichaam en geest, waarbij de fysieke aspecten van de huid worden aangepakt, alsook de diepe huid hersenverbinding. Wij vertegenwoordigen Keenwell nu ruim een jaar en zijn erg blij met deze duidelijke keuze. De producten waren altijd al van goede kwaliteit, maar in vergelijking met de andere merken die we voeren, ontbrak het aan een duidelijke filosofie. Het vergt veel moed van een merk om een dergelijke drastische stap te zetten, ik heb daar veel bewondering voor en ik voorzie ook een grote groei voor het merk in Nederland.”
Wil je meer informatie over Neuro-K van Keenwell ontvangen? Neem dan contact met Corrective Cosmetics bv T. 020-6412986 | info@correctivecosmetics.com
Lees hier het interview met Jan Zwoferink.
Wat vind jij?