Zon, zee, strand, vakantie… Het is zomer! En we hebben al van heel wat zonnige dagen mogen genieten. Maar, zoals alle beautyprofessionals weten, zonlicht heeft voordelen, maar overdaad aan zonlicht kan schadelijk zijn voor de huid en zorgen voor huidkanker. Er zijn veel organisaties die zich in Nederland inzetten om mensen meer bewust te maken van de gevaren. De NVDV, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, heeft een nieuwe bewustwordingscampagne gelanceerd om de noodzaak te laten inzien van het gebruik van zonbescherming.
Dit artikel is verschenen in editie 6 – 2020 van Vakmagazine De Beauty Professional
Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en de meest voorkomende vorm van kanker. Op dit moment komen er in Nederland zo’n 70.000 nieuwe patiënten per jaar met huidkanker bij en dat aantal zal de komende jaren volgens de organisatie nog meer toenemen. Wetenschappers voorspellen een toename van 5% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt tijdens zijn/ haar leven op dit moment 1 op 5 is; dit gaat al richting 1 op 4! In een eerder artikel van Carla Uppelschoten in De Beauty Professional gingen we hier ook al op in. Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker.
Ontwikkeling in coronacrisis
Het is geen goede ontwikkeling dat het aantal nieuwe patiënten alleen maar toeneemt. Overigens is er momenteel door de coronacrisis ook een andere ontwikkeling te zien: in april was er een daling in het aantal patiënten. Maar volgens de NVDV en andere organisaties komt dat omdat mensen zich door corona niet lieten onderzoeken. En dat is een kwalijke zaak, want hoe eerder we erbij zijn, hoe beter! De belangrijkste vormen van huidkanker zijn: Basaalcelcarcinoom, Plaveiselcelcarcinoom en Melanoom. Daarnaast zijn er ook andere typen huidkankers die andere risicofactoren hebben, een ander klinisch beeld en een andere behandelingsstrategie behoeven. Een voorbeeld hiervan zijn huidlymfomen.
Risicofactoren
De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-stralen: UVA en UVB. Deze straling bevindt zich in het zonlicht. De hoeveelheid zonlicht die de huid kan verdragen is afhankelijk van het huidtype. Verbranding door de zon is het meest duidelijke teken dat je te lang in de zon gezeten hebt. Maar zonneschade is niet altijd zichtbaar. Het idee dat een zongebruinde huid er gezond uit ziet is een korte-termijn gedachte. Daarom zegt het NVDV: ‘Een lekker bruin kleurtje bestaat niet’. Onder het huidoppervlak kunnen uv-stralen schade aanrichten, wat in eerste instantie zorgt voor vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels, pigmentvlekken en ouderdomswratten. Uiteindelijk kan de opeenstapeling van deze schade bijdragen aan het ontstaan van huidkanker.
Risicogroepen zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen. Maar ook mensen met veel of veranderende moedervlekken hebben een verhoogde kans op melanoom. Andere risicofactoren zijn littekens (o.a. brandwonden of bestralingslittekens) en chronische wonden. Er bestaan ook vormen van huidkanker die voorkomen bij erfelijke aandoeningen zoals basaalcelnaevussyndroom, xeroderma pigmentosum en familiair atypische moedervlekken syndroom (FAMMM). Wanneer er huidkanker voorkomt op jonge leeftijd of wanneer er veel huidtumoren voorkomen bij een persoon, moet aan een van deze aandoeningen worden gedacht.
Nieuw campagne
De Nieuwe huidkankercampagne van de NVDV moet Nederlanders ervan bewust maken dat zonbescherming echt nodig is: op alle momenten van de dag! Ook als je maar kort aan de zon wordt blootgesteld. Wij hebben de beelden enkele weken geleden ook op onze Instagram en facebook pagina’s gedeeld. Als specialist kun je ook gebruik maken van deze beelden en dit delen om jouw klanten en eventuele potentiele klanten bewust te maken. Ik heb gezien dat enkele van jullie dat al gedaan hebben. Hoe meer dit gedeeld wordt, hoe beter! Als specialist leg je het jouw klant uiteraard altijd al uit, maar met 70.000 patiënten per jaar and still growing, moeten we er met zijn allen iets aan doen! De website die bij de campagne hoort is zozietjehuiderechtuit.nl. Hierop is alle informatie te vinden over de zon en huidkanker.
De nieuwe huidkankercampagne, een initiatief van de NVDV, wordt ondersteund door KWF Kankerbestrijding, HUKAS (De Huidkanker Stichting), Stichting Melanoom, Galderma, HuidNederland en Stichting HuidLymfoom.
Enkele tips van NVDV voor verstandig zonnen
1. Smeer royaal zonnebrand
Een goed zonbeschermingsmiddel geeft bescherming tegen UVB en UVA stralen. Voor een goede werking moet je zonbescherming al een half uur vóórdat je de zon in gaat op de huid smeren. Wees daarbij niet te zuinig! De filters in de middelen absorberen of weerkaatsen de uv-straling die op de huid valt. De beschermingsfactor geeft aan hoeveel bescherming het product biedt. De NVDV adviseert minimaal factor 30 SPF te gebruiken, ongeacht het huidtype.
2. Herhaal smeren elke 2 uur
Herhaal het insmeren elke 2 uur, ook op bewolkte dagen. Na zwemmen en tijdens sporten (zweten), moet ook regelmatig opnieuw gesmeerd worden.
3. Draag zonbescherming
Alle kleding biedt bescherming tegen uv-straling, maar er zit wel verschil tussen materialen. Hoe dikker de vezel en hoe dichter de stof is geweven, hoe meer uv-straling de kleding tegenhoudt. Spijkerstof houdt vrijwel alle uv-straling tegen, maar is erg warm voor de zomer. Ook de kleur speelt mee. Donkere kleding houdt de uv-stralen vast en lichte kleding weerkaatst ze alleen. Donkere kleding beschermt daardoor beter. Er bestaan speciale UV-werende (strand)kleding, zonnehoeden en parasols. De beschermingsfactor is minder als de kleding nat is. Beschermt de de huid van uw kind op het strand of in het zwembad met een T-shirt, zorg dan ook voor droge reserve shirts.
Een hoed is onmisbaar voor iedereen die kaal of kalend is. Maar voor iedereen geldt dat het gezicht, de hals en de nek ook bescherming nodig hebben. Het dragen van een hoed, zonneklep of pet en een zonnebril is daarom voor iedereen belangrijk. Let wel op: het gezicht krijgt niet direct, maar wel indirect uv-straling te verwerken. Gebruik dus ook altijd zonnebrand met een beschermende factor.
4. Zoek schaduw
De uv-stralen zijn het sterkst tussen 12 en 15 uur. Dan kunt u de zon het beste mijden. De schaduw onder een parasol biedt overigens geen volledige bescherming. De huid is niet in de zon en staat dus niet direct aan uv-straling bloot, maar wel indirect. Via weerkaatsing tegen luchtdeeltjes (verstrooiing) komt er toch uv-straling onder de parasol. Twee uur onder de parasol is ongeveer gelijk aan één uur in de zon.
5. Bescherm kinderen
De huid van kleine kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen en moet daarom goed beschermd worden. Veel zonlicht en zonverbrandingen op de kinderleeftijd verhogen het risico op huidkanker op latere leeftijd. Houdt baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon. Verdere bescherming kan door kleding, hoedjes en parasols. De gebruikte stoffen moeten dicht geweven zijn en de huid goed bedekken.
6. Pas op bij reflectie
Reflecterende stralend verhogen de kans op zonnebrand. Uv-stralen reflecteren op zand, water en sneeuw. Dus ook als zit je in de schaduw of draag je beschermende kleding, het is altijd belangrijk om de huid ook te beschermen met een factor.
En de belangrijkste tip: Controleer de huid regelmatig op vreemde plekjes!
Op de website van het NVDV zijn nog veel meer tips te vinden!
Wat vind jij?