HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Oktober: Stilstaan bij borstkanker

Het is net oktober, een maand die bekend staat als borstkankermaand. Misschien heb je cliënten in de stoel die borstkanker hebben of hebben gehad. Of misschien heb je het van dichtbij meegemaakt in de familie of heb je er zelf mee te maken (gehad). Borstkanker is een verschrikkelijke ziekte, die iedere vrouw (maar ook man) kan overkomen. Zeker iets om bij stil te staan. Pink Ribbon lanceert elk jaar een campagne om geld binnen te halen voor onderzoek.

Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’ met speciale aandacht voor de rol van naasten en de impact die de ziekte ook op hen heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er te weinig ondersteuning is voor naasten van borstkankerpatiënten. Zij willen meer hulp om hun dierbare te ondersteunen. En, ook om zelf om te kunnen gaan met de ziekte en alle veranderingen en emoties die dit met zich meebrengt. Het aanbieden van deze ondersteuning door zorgverleners is zeer gering, het gebeurt maar bij 10% of minder. Daarom vraagt Pink Ribbon in deze borstkankermaand ook extra aandacht voor de omgeving van vrouwen met borstkanker.

Activiteiten Pink Ribbon in de borstkankermaand
Traditiegetrouw worden er bij de start van de borstkankermaand wereldwijd objecten roze uitgelicht. In Nederland is dat deze keer de Boeing 747 die in de tuin staat bij het Corendon Village Hotel in Amsterdam. Deze zal de gehele borstkankermaand roze kleuren. Daarnaast wordt net als voorgaande jaren de Pink Ribbon Armband waarvan de opbrengst aan borstkankeronderzoek besteed wordt (zie video). Door het hele land zijn er tal van acties van particulieren en bedrijven waarmee geld wordt opgehaald om borstkankeronderzoek te financieren.

Onderzoeksprojecten

KWF kent 27 miljoen euro toe aan 51 nieuwe onderzoeksprojecten in 14 verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Van vroege opsporing tot palliatieve zorg en van borstkanker tot schildklierkanker. De projecten gaan in 2021 van start. Uit de opbrengsten van Pink Ribbon financiert KWF 2 projecten, waaronder een onderzoek naar erfelijk verhoogd risico op borstkanker en een onderzoek over een eenmalige hoge dosis bestraling voorafgaand aan de operatie.

Onderzoek is belangrijk!

 • 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.
 • In 2019 werd er bij 17.181 mensen borstkanker vastgesteld (incl. in situ tumoren). Bij 17.037 vrouwen en bij 144 mannen.
 • Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen.
 • 28% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker.
 • In Nederland zijn er meer dan 230.000 mensen die borstkanker hebben/hebben gehad.
 • Borstkanker is de op een na meest voorkomende kankersoort van 2019.
 • 20% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar. 80% is 50 jaar of ouder. 30% van de patiënten is 70 jaar of ouder.
 • 88% van de vrouwelijke patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven. Na 10 jaar is 76% van de patiënten nog in leven.
 • Er overlijden jaarlijks ruim 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Dagelijks sterven er ongeveer 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker.
 • Bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker in de familie voor.
 • Bij 5 tot 10% van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker.

De overlevingskansen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen, maar meer onderzoek is hard nodig zoals we aan de cijfers kunnen zien.

Meer weten of Pink Ribbon steunen? www.pinkribbon.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Virtuele vakbeurs WeCosmoprof van start
Oktober: Stilstaan bij borstkanker

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord