Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening die zich kenmerkt door schilferige verdikkingen op de huid. Wereldwijd kampen 125 miljoen mensen met deze huidziekte. Soms veroorzaakt het jeuk en/of pijn. Maar er is een veel meer onderkend probleem, namelijk de schaamte waarmee psoriasis gepaard kan gaan. Niet voor niets dus dat er op vrijdag 29 oktober aandacht is voor deze huidaandoening tijdens de Wereld Psoriasis Dag. Tekst: Esther Bode-Scholte
Dit is een sneak peak van het artikel dat binnenkort in vakmagazine De Beauty Professional verschijnt. Nog geen abonnement? Klik dan hier!
Onbekend maakt onbemind. Een befaamd gezegde, dat in dit geval letterlijk van toepassing is op de huidziekte psoriasis. Op de website van het Huidfonds vind je een schrijnend filmpje waarin onmiskenbaar naar voren komt dat er op dit gebied nog zo veel onwetendheid bestaat. Het kan enorm helpen om meer bekendheid te genereren aan deze huidaandoening, om te voorkomen dat mensen denken dat psoriasis ‘vies’ is of ‘besmettelijk’. Want dat is het allerminst. Wat is psoriasis dan wel precies? Dat leggen Carla Uppelschoten, directeur U-Consultancy, en dermatoloog Niek Bennen, ook verbonden als docent aan het opleidingsinstituut U-Consultancy, in dit artikel uit.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is samen met constitutioneel eczeem de meest voorkomende huidziekte in de wereld. Eén op de vijftig mensen lijdt aan deze erfelijke aandoening. Wat nu precies het proces is waarbij het verkeerd gaat in het lichaam, legt Dr. Bennen uit: ‘Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen. Huidvernieuwing houdt in dat nieuwe cellen worden aangemaakt en oude cellen afsterven. Normaliter verloopt dit proces ongemerkt. Bij psoriasis heb je te maken met niet-uitgerijpte huidcellen in het stratum corneum. Dat wil zeggen dat de cellen onvoldoende afsterven, met als gevolg levende cellen in een dode huidlaag. Het geeft een onrustig uitziende huid met scherp begrensde rode en zilverwitte schilferige verdikkingen. Bij mensen met een gezonde huid duurt de celvernieuwing gemiddeld vier weken; bij mensen met psoriasis vier tot zeven dagen.’ De oorzaak van die versnelde celdeling is volgens de arts niet helemaal bekend, maar het lijkt erop dat het eigen immuunsysteem iets verkeerd interpreteert, en daardoor de eigen huidcellen aanvalt. ‘Dit zorgt voor een ontstoken, geïrriteerde plek op de huid. Het komt voornamelijk voor op de ellebogen, knieën, scheenbenen, onder de nagels en op de hoofdhuid en in sommige gevallen ook op de romp of het gehele lichaam’, verklaart Dr. Bennen.
In het artikel in het aankomende magazine leer je meer over de verschillende typen Psoriasis en over hoe jij de cliënt in jouw salon kan helpen. Mis het niet!
Nog geen abonnement? Klik dan hier!
Wat vind jij?