HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Redactie blog: De laatste dagen van 2020

De kerstdagen zijn voorbij, de eerste twee weken van de lockdown zitten erop en de laatste week van 2020 gaat beginnen. Wat gebeurde er de voorgaande week en wat kunnen we nog verwachten?

Ik heb in ieder geval – ondanks dat het toch anders was dan anders – heerlijke dagen gehad. En ik zag op social media ook bij jullie lekkere kerstdiners voorbijkomen. Ik hoop dat iedereen er mooie feestdagen van heeft kunnen maken met familie en/of vrienden en dat jullie weer opgeladen zijn om de laatste week van het jaar te ‘knallen’. Sommigen hebben ervoor gekozen om vrij te nemen, wat natuurlijk geen kwaad kan en heerlijk is als je het nieuwe jaar weer fris wilt beginnen! Wat je ook doet, maak er wat van deze laatste paar dagen van 2020!

Coronacijfers en het nieuws
Eerst even over de coronacijfers en het nieuws. De cijfers dalen, echter niet in de ziekenhuizen. En de hele wereld is inmiddels gestart met vaccineren, maar daar hoort Nederland nog niet bij… het nieuws is wat dat betreft niet echt positief, maar laten we ons vasthouden aan de dalende cijfers. Het enige dat ik wel hoop, is dat de feestdagen niet gaan zorgen voor een nieuwe stijging van het aantal coronagevallen. We zullen dat eind komende week, begin volgende week gaan zien.

Vitamine D
Ook opnieuw in het nieuws van de week was het verhaal over Vitamine D en corona. Het AD meldde: ‘Een grote groep gerenommeerde experts is boos over de afwachtende houding van de overheid over vitamine D. Zij willen dat mensen uit voorzorg vitamine D gaan slikken tegen corona. Steeds meer studies tonen volgens hen aan dat vitamine D ervoor kan zorgen dat de kans dat je corona krijgt kleiner is en dat de infectie milder verloopt.’ Twee maanden geleden was er al een run op vitamine D toen dit in het nieuws kwam. Maar er is daarna weinig meer over gezegd. En door de overheid al helemaal niet. Lees hier het verhaal van verschillende experts: https://www.ad.nl/binnenland/experts-boos-over-uitblijven-vitamine-d-advies-alsof-het-niks-interesseert-dat-mensen-dood-gaan~aa23a7b7/

Meer overheidssteun
Begin vorige week startte er een nieuw initiatief voor en van beautyprofessionals om de overheid te overtuigen van het feit dat er meer steun nodig is voor de beautyprofessionals. Hier hebben wij uitgebreid over bericht: ‘’Wij staan in de kou’. De petitie die zij hebben opgezet is inmiddels bijna 7.000 keer getekend. Voor 95% van de beautyprofessionals zijn de noodmaatregelen niet voldoende. Ook ANBOS strijd hiervoor, echter niet in samenwerking met het door beautyprofessionals opgestarte nieuwe initiatief. Wat de volgende stappen zijn van beide partijen houden wij nauwlettend in de gaten en we zullen er alles over berichten op onze site en social media.

Oneerlijk
ANBOS vecht voor jullie niet alleen voor meer overheidssteun, maar ook om behandelingen die vergoed worden door zorgverzekeraars wel te kunnen laten doorgaan bij de schoonheidspecialist. Want ergens klopt er natuurlijk iets niet. Er wordt in Nederland gemeten met twee maten als het over contactberoepen gaat: huidtherapeuten en cosmetisch artsen zijn wel open. Twee vakgenoten reageerden op dit nieuws van ANBOS op onze site. Lees hun reactie en het artikel hier: https://beauty-pro.nl/nieuws/anbos-gespecialiseerde-zorg-door-schoonheidsspecialisten-moet-beschikbaar-blijven/#comment-183


België – Coronagevallen bij contactberoepen
Ondertussen kwam er vanuit de Belgische brancheorganisatie BESKO het volgende bericht, na weken strijden voor de Belgische vakgenoten om weer open te kunnen:
“Ondanks het feit dat wij allen ons best hebben gedaan om de corona maatregelen te respecteren en de protocollen tot opening met zorg en in overleg hebben opgesteld en hebben gevolgd, kregen we in de media te horen dat er in de contactberoepen zich toch nog overdracht van virussen voordoet. Wij willen dit niet weerleggen daar we momenteel geen tegenbewijs kunnen voorleggen. U weet dat wij nooit onbevestigde berichten de wereld in sturen en willen hierdoor uw vertrouwen blijven bewaren. De beste raad die wij momenteel kunnen geven is: Samen strijden we tegen corona met uw klanten, personeel en uzelf, volg de richtlijnen van de virologen, gezondheidsspecialisten en de overheid en heb vertrouwen in uzelf en samen verdedigen we onze beroepseer. Wij blijven er bij de overheid op aandringen dat zij als gevolg van de beperkingen, gepaste compenserende maatregelen moeten voorzien.”

Ook de Belgische Beauty Federatie deelde tweede kerstdag het volgende:
Vandaag is het GEMS adviesrapport gelekt in de media. Kortom komt het erop neer dat ze momenteel adviseren tegen een heropening (zoals reeds geweten). Ze geven hiervoor 4 redenen:

  1. Er zou een eigen onderzoek uitgevoerd zijn door de GEMS op basis van de RSZ cijfers. Hierbij zouden kappers en meer bepaalt schoonheidsspecialisten tijdens de 2de golf vaker besmet zijn geraakt dan andere beroepsgroepen in België.
  2. Het Vlaamse contactonderzoek toont aan dat een verhoogd aantal positieve gevallen aanwezig was in een sauna, in een kapsalon of schoonheidssalon enkele dagen voorafgaand aan hun positieve test.
  3. Er is al verschillende keren verklaard dat de cijfers momenteel geen versoepeling toelaten en de experts vrezen dat de politiek het vertrouwen zou verliezen mochten ze toch gaan versoepelen.
  4. Experts vrezen ook dat de ziekenhuizen geen buffer hebben voor een extra stijging van de opnames, die mogelijks kunnen voortkomen door de heropening van de contactberoepen, ook gelet op het feit dat er heel wat gezondheidsmedewerkers nu moeten worden ingezet voor de vaccinatiecampagnes.

BBF heeft het rapport doorgenomen, maar blijft nog met enkele belangrijke vragen zitten. Hier lees je meer: https://m.facebook.com/story.phpstory_fbid=1104738859944194&id=106662546418502

Gaan deze rapporten ook in Nederland invloed hebben als de ministers de stand van zaken en bezwaren beoordelen waar het gaat om het kunnen hervatten van door zorgverzekeraar vergoede behandelingen door schoonheidsspecialisten?

Wat er allemaal nog gaat komen voor ons weten we niet. Maar er wordt gevochten voor meer steun en heropening. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws en natuurlijk de ‘normale’ rubrieken, want ook wij blijven doorgaan! Veel succes deze laatste week van 2020!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
Finishen in een handomdraai
Redactie blog: De laatste dagen van 2020