HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Starters in de beautybranche: Sandra Leyte van Home of Beauty

Deze week hebben wij het verhaal van Sandra Leyte. Zij is 34 jaar en eigenaresse van Home of Beauty in Harmelen. Sandra is na de coronasluiting in oktober 2020 gestart als zelfstandig schoonheidsspecialist. Zij heeft een salon aan huis, op de tweede verdieping, waar nu een fijne ruimte is voor behandelingen. “Ik werk hier parttime, op maandag, woensdag en vrijdag. Op dit moment wil ik parttime blijven werken, omdat ik een heerlijke dochter van bijna 2 jaar en een lieve vriend heb waar ik ook graag tijd mee doorbreng. Wanneer mijn dochter ouder is en daardoor minder thuis, verwacht ik dat ik mijn werktijden ook uit zal willen breiden, dus hopelijk heb ik die mogelijkheid dan ook!”

Opleiding
Ik heb de opleiding schoonheidsspecialiste gedaan bij Beauty Academy Eye For You in De Meern. Deze opleiding heb ik gekozen, omdat het al sinds mijn tienerjaren mijn grote droom was om schoonheidsspecialist te worden. De lovende recensies over deze school, de duur van de opleiding en het fijne contact wat er voor de start van de opleiding al was (en nu nog steeds is), hebben voor mij de doorslag gegeven om mijn opleiding hier te volgen.
Naast mijn droom om schoonheidsspecialist te worden, was het óók een droom om dit als zelfstandige te doen. Ik ben dus direct gestart ben met mijn eigen bedrijf!

Starten na een landelijke sluiting
Het starten na een landelijke sluiting was best spannend, vooral omdat in die periode het aantal coronabesmettingen weer steeg en mensen daardoor toch wat terughoudender zijn met het maken van afspraken in het algemeen en in het bijzonder bij een schoonheidsspecialist. Gelukkig heb ik tijdens mijn opleiding al met heel veel mensen gedeeld waar ik mee bezig was en een aantal mensen ook al mogen behandelen om te kunnen oefenen. Dit maakte dat zij in ieder geval al vertrouwen hadden in mij en mijn werkwijze als schoonheidsspecialist én dat ze erop durfden te rekenen dat ik zorgvuldig om ga met de regelgeving. 
Wanneer klanten bij mij een afspraak maken, stuur ik ze voorafgaand aan de afspraak ook altijd een herinnering met daarin de ‘gezondheidsvragen’ en het verzoek een mondkapje te dragen. Ik houd mij aan de regels vanuit de overheid en de adviezen vanuit ANBOS.

Eerste stappen
Om goed van start te gaan heb ik eerst een ondernemingsplan gemaakt. Dit plan heb ik gemaakt voordat de coronacrisis losbarstte, dus ik heb helaas (nog) niet alles zo kunnen doen als ik bedacht had. Maar door het plan had ik wel steeds overzicht over wat er geregeld moest worden en kon ik steeds bekijken wat ik aan kon passen om toch alvast te starten!

Op de website van ANBOS heb ik heel veel informatie gevonden om mijn ondernemingsplan goed te kunnen maken. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van een e-learning ‘Ondernemingsplan schrijven’. Ontzettend handig, omdat je door het beantwoorden van de vragen het plan wat al in je hoofd zit heel overzichtelijk op papier krijgt en je geen zaken over het hoofd ziet.

Verder vond ik het heel fijn om met mijn opleiders en mede-cursisten die ook voor zichzelf begonnen te praten over de keuzes specifiek voor onze branche en kon ik bij familieleden die al ondernemen terecht met vragen over het ondernemerschap in het algemeen.

Ondernemen  
Het is fantastisch om alles helemaal zelf te kunnen bedenken en bepalen! Er komt best veel bij kijken, dus is het fijn om mensen in je omgeving te hebben die je steunen en met praktische zaken kunnen helpen. Ook is het fijn om iemand te hebben die kritisch met je meedenkt. Daarnaast heb ik mijn plan op flink wat punten aan moeten passen door de omstandigheden, dat was wel een uitdaging, maar in mijn ogen hoort ook dat bij ondernemen: het beste halen uit elke situatie.

Website 
Mijn website www.home-of-beauty.nl staat sinds kort online, deze heb ik met behulp van een template zelf gemaakt. Hij is zeker nog voor verbetering vatbaar, maar ik ben erg tevreden over het resultaat tot nu toe aangezien dit de eerste keer is dat ik zoiets heb gedaan. Het schrijven van de teksten, welke informatie er minimaal op moest komen voordat ‘ie online kon, dat was best een werk! De foto’s voor op de website (en social media) zijn in mijn salon gemaakt door een vriend met goede apparatuur, omdat ik graag wilde dat dit er professioneel uit zou zien en tegelijk echt een goede weergave zou zijn van wat mensen in mijn salon kunnen verwachten.

Er zijn ook plannen voor een webshop, maar dat is voor volgend jaar. Mijn focus ligt nu eerst op het werken in de salon en zorgen voor meer bekendheid.

Salonbenodigheden
Voor de salonbenodigdheden heb ik mij vooral online georiënteerd. Mijn behandelstoel heb ik op een marktplaats voor schoonheidsspecialisten op Facebook gekocht. Veel andere benodigdheden, zoals een werktafel, loeplamp, vapozone etc. heb ik online besteld bij een groothandel. Mijn Diamond Microdermabrasie apparaat heb ik bij mijn opleider aangeschaft als onderdeel van het opleidingspakket. Ik heb tot nu toe alles gekocht, omdat ik hier de middelen voor had. Wanneer ik in de toekomst nog duurdere apparatuur aan wil schaffen, zal ik zeker ook kijken naar de opties voor lease en mij op dat moment ook laten adviseren door mijn accountant wat financieel de beste optie is.

Behandelingen
Op dit moment geef ik zowel ‘gewone’ schoonheidsbehandelingen als een aantal huidverbeterende behandelingen, zoals een kruidenpeeling en microdermabrasie. Hierbij werk ik met de merken Kaeso en Salonnepro.

Tijdens de opleiding heb ik veel met Kaeso gewerkt en ik ben erg tevreden over de prijs-kwaliteit verhouding. Het merk biedt fijne huidverzorgingsproducten, alle producten bevatten milde ingrediënten en zijn parabenenvrij, sulfaatvrij, propyleenglycolvrij en vrij van minerale oliën.
Tijdens de cursus Kruidenpeeling heb ik gewerkt met de Bio Peel van Salonnepro. Dit beviel zo goed, dat ik mij ben gaan verdiepen in hun andere producten en dit nu ook aanbiedt in de salon! Salonnepro richt zich op natuurlijke huidverbetering voor iedereen. Het gaat dan niet alleen over anti-aging, maar ook over de behandeling van puistjes, pigmentstoornissen, stress en onbalans. De producten zijn dierproefvrij, parabenenvrij, siliconenvrij, sulfaatvrij, vegan, vrij van microplastics, phthalatenvrij en vrij van hoofdallergenen uit parfum.


Klanten werven
Om klanten te werven maak ik op dit moment vooral gebruik van mond-tot-mond reclame, Instagram en Facebook. De komende weken zal ik ook flyers verspreiden in mijn woonplaats, zodat iedereen op de hoogte is dat de salon geopend is!

Brancheorganisaties
Helemaal aan het eind van mijn opleiding is een oude blessure aan mijn bekken verergerd, waardoor ik geen examen voor lichaamsbehandeling kan afleggen (en deze dus ook niet kan/zal uitvoeren in mijn salon). Helaas kan ik hierdoor geen volledig branche-examen doen en mij dus ook niet inschrijven bij ANBOS, hoewel dit wel het plan was.

Voor de registratie bij SKIN gelden exact dezelfde eisen als voor het inschrijven bij ANBOS, waardoor ik ook hier niet aan de eis van het afleggen van een examen voor lichaamsbehandeling kan voldoen. Ik vind het persoonlijk erg jammer dat er geen onderscheid gemaakt kan worden bijvoorbeeld tussen registratie voor (gespecialiseerde) gelaatsbehandeling en lichaamsbehandeling, omdat ik wel aan alle andere eisen kan voldoen én mijn kennis actueel zal blijven houden door het volgen van opleidingen. Dit zal ik dus op een andere manier kenbaar moeten maken aan zowel mijn huidige als potentiële klanten.

Toekomstplannen
Op korte termijn wil ik nog een aantal cursussen bij Salonnepro gericht op huidverbeterende behandelingen volgen om mijn aanbod uit te kunnen breiden. Over 5 jaar zou ik graag een fijne vaste klantenkring opgebouwd hebben en mijn salon gevestigd hebben in een mooi pand.

Prijzen
Ik heb onderzocht wat mijn vaste en variabele kosten zijn en op basis daarvan heb ik mijn prijs bepaald. Daarnaast heb ik ook gekeken of dit erg afweek van wat salons in mijn directe omgeving vragen, vooral om erachter te komen of ik wellicht andere keuzes moest maken met betrekking tot de kosten die ik maak voor mijn salon.

Vakinformatie
Ik lees uiteraard graag het vakblad van De Beauty Professional, daarnaast volg ik ook diverse andere accounts en groepen van mensen die actief zijn in de beautybranche. Bij mijn opleider Beauty Academy Eye For You kan ik steeds terecht met allerhande vragen en mijn leveranciers voorzien mij ook op een prettige manier van relevante informatie!

Tip voor anderen die willen starten
Volg vooral je eigen gevoel bij het nemen van beslissingen! Fijn als mensen met je meedenken, maar het is jóuw onderneming en je kunt het!!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Delia Skinmaster lanceert D-Skin: Home treatments op het hoogste niveau
Starters in de beautybranche: Sandra Leyte van Home of Beauty

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord