HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Zorg voor de gezonde spijsvertering

Posted on

“Wist je dat de spijsvertering de belangrijkste ingang is voor de aanpak van welk gezondheidsprobleem dan ook? Doe je dat op de juiste wijze dan kun je volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst zo’n 80 % van alle ziektes helpen genezen,” aldus masseur en natuurgeneeskundige Jos Galdermans. Een van die juiste wijzen is het geven van een massage.

Holistisch

Om een te weinig actieve dikke darm te stimuleren, werkt massage volgens Jos ondersteunend: “Het is een mooi instrument om in te zetten. Uiteraard náást adviezen over gezonde voeding, voldoende beweging en het binnenkrijgen van genoeg vocht.” En “Het gaat om de totale persoon, om al diens symptomen en de samenhang daartussen.”

Zelfmassage

Naast de technieken die Jos in Massage Magazine editie 1/2022 laat zien, vertelt hij daarin ook over het aanleren van een buikmassage aan je cliënt zelf: “Zelfmassage is vaak een belangrijk onderdeel van de totale therapie.” Is dat dan niet minder effectief? “Jazeker. Het is het beste is dat jij als masseur behandelt. Maar als je cliënt het zelf iedere dag herhaalt, is er zeker veel vooruitgang te boeken.”

Colon transversum

Jos geeft belangrijke tips. Zoals: “Let erop dat je juist de bochten van de darmen secuur meeneemt. Dat zijn plekken waar de spijsbrij en/of gassen extra vast kunnen zitten.” Hoe hij dat doet? Op bijvoorbeeld het dwarse deel (het colon transversum) combineert hij indien nodig een diepe effleurage met rustige en in de richting van de klok draaiende bewegingen.

De docent

Jos Galdermans heeft ruim dertig jaar ervaring in het lesgeven in natuurgeneeskunde en diverse massagevormen aan de Academie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum (later Utrecht). Tegenwoordig geeft hij bij- en nascholingen in massage in Slovenië en op verzoek in Nederland. Wil je meer daarover weten? Mail hem dan op jos.galdermans@gmail.com.

Auteur: Lizet van Triet, Foto: Jos Galdermans

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Sportmassage en een banaan
Zorg voor de gezonde spijsvertering