HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Russian manicure: gevaarlijke behandeling

SNEAK PEAK!! Sinds een jaar of vijf verovert de Russian manicure de wereld. Steeds vaker wordt deze techniek ingezet vanwege esthetische redenen. Wat is het jouw klant waard om met gladde nagels, zonder ‘overtollige’ huid, voor de dag te komen? Door Birgitta van der Linden, met dank aan Amata van Straaten.

Onderzoeken en experts zijn het erover eens: de Russian manicure-behandeling is gevaarlijk. Natuurlijke nagelspecialist Amata van Straaten legt uit hoe het zit met deze trend die is overgewaaid uit Rusland en ook bij Nederlandse nagelstudio’s wordt toegepast.

Wat is het?
Bij de Russian manicure wordt de gekeratiniseerde proximal nail fold (nagelriem) weggeknipt of weggefreesd met een elektrisch vijl. De techniek komt oorspronkelijk uit Rusland en bij veel nagelstudio’s in de Oostbloklanden is het bijna traditie. Het harde randje van de nagelriem wordt gezien als dode huid. En wat dood is, moet weg. Amata: “Allereerst: dat is geen dode huid. Het is gekeratiniseerd. De nagelriem beschermt de nagelwortel (matrix) en zit daar dus met een reden. Handelingen waarbij levend weefsel van het lichaam wordt verwijderd, zijn dus eigenlijk chirurgische ingrepen en die mogen niet uitgevoerd worden door de nagelstylist.”

Het bloedt niet
Amata vervolgt: “De nagelriem wordt bij deze behandeling teruggeduwd met een pusher en van de nagel gelift. Vervolgens wordt het velletje weggehaald met bijvoorbeeld een bitje. In feite wordt een hypersnelle microdermabrasie-behandeling uitgevoerd, die daar niet uitgevoerd mag worden. Een veel gehoord argument is: ‘het is dood vlees, want het bloedt niet.’ De reden dat de gekeratiniseerde proximal nail fold niet bloedt, is dat je eerst met de pusher het weefsel en dus de bloedvaten onder druk hebt gezet. Zodra je de nagelriem net iets te ver wegknipt, raak je huid die alsnog bloedt.”

Onderzoek door Russische arts
Gelukkig worden er ook door nagelexperts vraagtekens geplaatst bij deze behandeling. Vitaly Solomonoff is een gekwalificeerde dermatoloog en cosmetische chemicus met meer dan 30 jaar ervaring in de cosmetische en nagelindustrie. Hij is daarnaast ook internationaal jurylid bij nagelwedstrijden, founder en voormalig directeur van de Academy of Nail Art en voormalig redacteur van Nail Spa magazine in Rusland. Vitaly deed onderzoek naar het effect van de Russian manicure. Een gedeelte van dit onderzoek is destijds onder meer in Scratch Magazine gepubliceerd. Aan het onderzoek namen 300 salonbezoekers deel, die regelmatig een Russian manicure ondergingen. Het onderzoek duurde maar liefst 38 maanden.

Bij ruim 90% van de testpersonen werd een indicatie gevonden van beschadigingen aan de matrix, nagelplaat en/of het nagelbed

Amata van Straaten

Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? En naar de rest van dit artikel? Het hele artikel verschijnt binnenkort in de mei editie van ProfNail Magazine! Neem nu een abonnement! Klik hier: www.beauty-pro.nl/abonnement

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
This way to the beach by UPVOTED
Russian manicure: gevaarlijke behandeling

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord