HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Voeding geen veroorzaker van acne. Hoe zit het nu echt?

Het is tijd voor wat nuance. Want dat voeding acne kan veroorzaken is een misvatting die we vaak tegenkomen. We kunnen ons voorstellen dat je hier vraagtekens bij hebt, omdat je jouw klanten toch echt regelmatig hoort opbiechten dat het slechte eetpatroon tijdens de vakantie heeft gezorgd voor die onrustige huid. In deze column leggen we je uit wat er gebeurt in de huid bij het ontstaan van acne en dat voeding niet de veroorzaker, maar de verergerende factor kan zijn.
Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Het ontstaan van acne is een samenhang van omstandigheden en hoewel nog niet helemaal duidelijk is wat nu écht de combinatie van factoren is die ervoor zorgt dat de één wel acne krijgt en de ander niet, heeft de wetenschap wel aangetoond dat er een vijftal oorzakelijke factoren bekend zijn, waar voeding een rol bij kan spelen, namelijk:

  • Verhoogde proliferatie (groei) van basale keratinocyten;
  • Opeenstapeling van corneocyten (dode keratinocyten) en verstopping;
  • Toename van de talgproductie onder invloed van androgenen;
  • Kolonisatie van de Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes);
  • Ontstekingen, zowel binnen als naast de comedo (mee-eter).

Hoe voeding acne kan verergeren
Voeding kan deze oorzakelijke factoren van acne triggeren, ofwel verergeren. We noemen drie voorbeelden. Allereerst een voedingspatroon met veel snelle koolhydraten, ofwel suikers. Dit kan op de lange termijn mogelijk resulteren in hyperinsulinemie, dit is een verhoogd insulinegehalte in het bloed, en insulineresistentie, waarbij cellen minder gevoelig zijn voor insuline. Beide veranderingen in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat er indirect meer keratinocyten worden aangemaakt. Deze hopen zich op en kunnen verstoppingen en zo comedonen vormen.

Een ander voorbeeld is een voedingspatroon met veel zuivel. En dan met name magere koemelk met vaak hogere concentraties van bepaalde hormonen vergeleken met volvette varianten. De suikers en hormonen in melk kunnen indirect zorgen voor een stijging van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam. DHT is een afgeleide van het androgene hormoon testosteron. Onder invloed van verhoogde DHT concentraties kan de talgproductie en proliferatie van keratinocyten toenemen.

Bovendien is de rol van de omega-6-omega-3-vetzuurratio je mogelijk niet onopgemerkt gebleven. Deze verhouding is in westerse voedingspatronen vaak erg hoog, dus veel meer omega-6-vetzuren vergeleken met omega-3-vetzuren. Dit kan indirect zorgen voor meer ontstekingsmediatoren in het lichaam. Je kunt je voorstellen dat dit een acnehuid waarschijnlijk niet te goede komt.

Voedingsadvies bij de acne behandeling
Kortom, voeding is dus zelf geen veroorzaker van acne. Voeding heeft wel invloed op de oorzakelijke factoren van acne. Is iemand gevoelig voor acne? Dan kan diegene dat met de juiste voeding heel mooi managen en onderdrukken. Iemand die geen aanleg heeft voor acne, zal dus geen acne krijgen van voeding. Wij vertellen je graag wat je nog niet wist en helpen je op een gedegen manier naar de wetenschap te kijken. Dit helpt je te begrijpen hoe je in de praktijk voedingsadvies kunt inzetten bij het verminderen van acne. Er valt namelijk nog zoveel meer te bereiken met voeding, en suppletie als aanvulling daarop, je moet alleen goed weten hoe.

Stappenplan voeding en acne
Met gedegen voedingsadvies, als onderdeel van de huidbehandeling, kun jij jouw klanten helpen naar een rustigere huid. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Wil jij antwoord op deze vraag en wil jij deze zomer nog starten met voedingsadvies in jouw kliniek, praktijk of salon? Schrijf je dan in voor de opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’.

Sinds de introductie vorige maand hebben ruim veertig huidprofessionals de opleiding met veel waardering, enthousiasme en succes gevolgd. Zowel schoonheidsspecialisten als huidtherapeuten en artsen beoordelen de opleiding als zeer goed! Daarom herhalen we de opleiding het hele jaar door. Ben jij er ook bij? Aanmelden kan via deze link.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
Leren van vakgenoten: Kristel Tosseyn over mannen in de salon
Voeding geen veroorzaker van acne. Hoe zit het nu echt?

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord